Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Defolu Kelebek

Sabitlenmiş gönderi
Ben, burada diri diri bir mezara gömülmüş gibiyim. Hiçbir intihar bu kadar şuurlu, bu kadar iradeli, bu kadar sürekli ve çetin olmamıştır
Sayfa 17 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Defolu Kelebek
Bir kitabı okumaya başladı
Masal Masal İçinde
Masal Masal İçindeAhmet Ümit
8.6/10 · 7,5bin okunma
214 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
52 günde okudu
Aşkın Suçları
Aşkın SuçlarıMarquis de Sade
7.7/10 · 1.234 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"İşbu şiir mukaddime kabilindendir" diye sunulan "Lâme-elif",Arap alfabesindeki bu harfin 'gözden geçirilmesi ve Çelebi'nin şiirini besleyen Budizm ile kurulmuştur. "He"deki geleneksel harf algısına ve yorumuna bu şiirde rastlanmaz. "Lâmelif"; yaşantıyı, bilginin içinden gören bir şiirdir. "He", söylediğiyle ne kadar trajik bir halk hikâyesine yaslansa da "Lâmelif" kadar pişmanlık acısını yansıtmaz. Her iki şiirde de harflerin insan bedeni olarak tasarlandığı ve bir beden olarak 'duyulduğu' izlenimi edinilir. Çelebi, henüz şiir "nâtamam" (bitmemiş) iken Kemal Sülker'e okumuş ve lâmelif için şu bilgileri vermiştir: "Elifba'da lâmelif var; içi boş küçük bir yuvarlağın iki yanından Tanrı'ya doğru iki kol açılarak çizgi haline yükselir. İşte Lâmelif bana beni tanıtan bir gücün, bir remizin (simgenin) ta kendisidir. Şiirimin adı Lâmelif'tir, henüz nâtamam. Sadece altı mısraını yazabildim, okuyorum." ("Gergin Bir Ortamda Asaf Hâlet'le Söyleşi")
Sayfa 20 - Yapı Kredi Yayınları, Kitap-Lık Dergisi Armağanı, 62.Sayı, Haziran 2003
Reklam
"he"
"He", onun gelenekle doğrudan kurduğu ilişki yönünden örnek bir şiirdir. Halk hikâyesi ile "güzel he" denilen harfin geleneksel algısı birleştirilmiş, "ejderha bakışlı" bağdaştırmasıyla geleneksel olan yenilenmiştir. Şiirin yakınlarındaki bir yorumunda şunlar söylenir: 'Ferhâd' kelimesinin Arap harfleriyle yazılan bir şeklini göz önüne getirdiğimizde, elif harfinin he harfine vurulan bir kazmaya benzediğini görürüz. 'ejderha bakışlı he'nin / iki gözü iki çeşme/ve ayaklar altında yamyassı' dizelerinde de Ferhâd'ın Arap harfleriyle yazılan şekline gönderme vardır: He harfi ayağa benzeyen elif harfinin altında eziliyormuş gibi görünmektedir." (Uğur Soldan, "Asaf Hâlet Çelebi'nin Şiir Dünyası", Kaşgar, S.24, Kasım- Aralık 2001.)
Sayfa 14 - Yapı Kredi Yayınları, Kitap-Lık Dergisi Armağanı, 62.Sayı, Haziran 2003
Hayatı boyunca çekeceği bir acı vermiş, onulmaz şekilde yaralanmış olurdum.
Sayfa 77 - Ötüken Neşriyat, çev:Refik ÖzdekKitabı okudu
Cemile'nin şakaları gibi ilgisizliği de bir kere olsun Danyar'ın sabrını taşırmadı, onu kızdırmadı. Sanki her şeye katlanmak için yeminliydi.
Sayfa 38 - Ötüken Neşriyat, çev:Refik ÖzdekKitabı okudu
Florville ile Courval
İnsan yalnız mezarda sükûna kavuşabilir; yeryüzünde ise kendi benzerlerinin kötülüğü, tutkularının dağınıklığı, daha önemlisi, yazgının uğursuzluğu dolayısıyla fırsat bulamaz buna.
Sayfa 77 - 1. baskı:Say Yayınları, İstanbul, 2003/ Fransızca aslından çeviren: Cemal SüreyaKitabı okudu
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 günde okudu
Tanzimattan sonra ortaya çıkan değer kargaşasını kuşaklar arasındaki kopukluğu ve genel olarak Batılılaşmanın yol açtığı yozlaşmayı bize Naim Efendi'nin ailesi ve yakın çevresi üzerinden gösterir. Kuşaklar arası çatışma ve iletişim yoksunluğu, kişilerin bencilliklerini görürüz. Naim Efendi eski bir Osmanlı, damadı Servet Bey alafranga bir
Kiralık Konak
Kiralık KonakYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202317,7bin okunma
Reklam
157 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tanzimat dönemi romanının doğduğu sancılı süreci yazar ve önde gelen eserlerini o dönemin bakış açısıyla incelemiştir. Eserin adındaki "Baba" koruyucu ve yol gösterici bir figür olarak işlenmiştir. "Baba" Osmanlıdır. Batıya özenme, ahlaki çöküş, yanlış Batılılaşma, Baba eksikliği üzerinde verilir. Özellikle N.Kemal, A.Mithat, Samipaşazade eserlerini bu yönde kaleme almışlardır. "Oğul" ise o dönemin asi yazarlarıdır. Bu dönemde Beşir Fuad'ın pozitivist ve dine karşı olan fikirleri onu diğer yazarlar arasında ayrı bir konuma almıştır. Beşir Fuad'ın intihar edip, sürecini kaleme alması, edebiyat camiasında derin bir yankı oluşturmuştur. Bir diğer oğul ise Recaizade'dir. Yazdığı realist romanda kendi tezini çürütmeye çalışır. Dönemin romanlarına geniş yer verilen bu kitap, Türk edebiyatında romanın doğuş sürecini merak edenler için çok kıymetli bir başucu kitabı olur.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
Yanağun u tudağun u tenünle sûretün olmış Biri rengîn biri şîrîn biri nâzük biri ra'nâ
Defolu Kelebek
Bir kitabı okumaya başladı
Türk Romanında Postmodernist Açılımlar
Türk Romanında Postmodernist AçılımlarYıldız Ecevit
8.5/10 · 98 okunma
1.630 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.