Spoiler içermiyor!
Bal Arısı, ait olmadığı bir bedende doğan insanların yanlış yönlendirmeler ve temeli sağlam atılmamış aileler yüzünden genel olarak nasıl durumlarla karşılaştığını anlatıyor. Ve sonrasında bir sonun aynı zamanda bir başlangıç olduğunu kanıtlıyor, pek çok manada.
Psikoloji de çok büyük bir gerçek var, o da bireyi en çok etkileyen şeyin aile oluşu. Önce aile ama sonra da çevre tabi ki. Ve Sam gibi insanlar maalesef ki ne aileleri ne de çevreleri tarafından iyi karşılanan, onlara ait olmayan suçlar yüzünden hor görülen kişiler.
Kitabı Sam'in ağzından okuduğumuz ve onun olaylara bakış açısını apaçık görebildiğimiz için bu sorunla yüzleşmek ve tüm acıyı çekmek, bütün o sorumluluğu yüklenmek zorunda kalan bireyin neler hissettiğini anlamak oldukça kolaylaşıyor. Belki de bazı insanlar için en zor şey empati yapmak, Bal Arısı bu yönüyle empatiyi sizin adınıza kolaylaştırıyor. Benim gibi empati yeteneği işkence derecesinde yüksek olanlarsa dünya hassas kalpler için cehennemdir sözünün hakkını veriyor.
Herkesin okuması gerektiğine inandığım bir kitap. Ön yargılarınızı yok edin, etik anlayışınıza ya da inanışlarınıza ters düşüyor gibi gözükse bile olayın sandığınız gibi olmadığını anlayacaksınız. Çünkü insanlara istekleri dışında verilen kaderleri, asla onları suçlayabileceğiniz bir şey olmadı.
Sam'i dinledikçe anlayacaksınız, kalp kırmanın kemik kırmaktan beter olduğunu, düşüncesizce edilen lafların bir çocuğu, bir yetişkini ne hale getirdiğini; en önemlisi, her daim yeni baştan başlayabilmeye hakkınız olduğunu. Çünkü yaşıyorsunuz, nefes almaya devam ettiğiniz her saniye bir başka şansınız var demektir.
Okuyan herkese, kendisini keşfetmeye çalışan bir oğlan çocuğunun hikayesinden çok daha fazlası olduğunu kanıtlamasını ve herkesin dünyaya baktığı