Balarısı

Martı Yayınları
Orijinal Adı:
Honeybee

2022 135. kitabı
Bugün sizlere biraz kırılgan, biraz naif bir okuma yapmamı sağlayan güzel bir metin anlatacağım. Özellikle kişilik arayışı, farklındalık ve aile bağı severler için güzel bir örnek teşkil ediyor. 14 yaşında Sam Watson bir gece intihar etmek için köprüye çıkıp atlamaya hazırdır fakat biraz ilerisinde yaşlı Vic'de tıpkı onun gibi bu eyleme eşlik etmek üzere olduğunu fark eder. Her ikisi içinde dönüm noktası olacak bir konuşma gerçekleşir ve bu düştükleri durumdan vazgeçerler. Tekrar karşılaşan ikili bu kez birlikte yaşamak zorunda kalırlar. Sam düştüğü bu burhanın onun içinde bulunduğu beden olduğunu düşünür. Kafanızda bu noktada başka sorular olabilir fakat Sam başlarda kendini bir erkek gibi yaşamaya zorlasa bile aslında bir kadın gibi hissetmeye devam eder. Sam'i çevreleyen utanç duygusu bu çıkmaza ve hatta intihar etmeye sürüklemiş olabilir mi? Belki merak duygusuyla kadın eşyalarını kullanması annesinin yeni sevgilisi Steve'e yakalandığı için olabilir. İşte bu noktada bizim radarımıza intiharın eşiğindeyken Vic ile tanışıp hayatının bir ışık hızıyla değişimi takılıyor. Bir kişilik arayışı onların hikayesi, bir değişim ya da keşfedişin başka hayatlarda can bulması... Hassas bir konu bana göre bu tür hikayeler, bu yüzdendir ki açık bir zihinde ve tarafsız okunması taraftarıyım. Yer yer gözlerim doldu diyebilirim. Bu türde okuma yapmak isteyenler bence bir şans verebilir. #balarisi #craigsilvey #martıyayınları
Roman
2023 172. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2023 21:41
Şükürler olsun BİTTİ ! Kitapta ki karakter Vic için 6 puan verdim yoksa 4 falan verirdim. Kitap sanki "bir an önce bitsin " diyerek yazılmış gibi. Olaylar çok karışıyor. İlk önce kitaptaki karakteri ( Sam) anlamaya çalışıyorsunuz... Ama anlamanıza gerek yok. Lgbt bireyi, kendini keşfediyor vs vs vs... İç açıcı değildi. Sam'in annesi ile olan ilişkisi, annenin malum işi yapması. Leş bi ortam. Hele bir çocuk gelişimci olarak kitabı okurken çıldırdım !..
2022 56. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2022 00:00
Kitabı bitireli birkaç gün oldu ama düşüncelerimi toparlayabilmek için bugüne kadar bekledim. Kitabın ortalarına doğru biraz ara vermem gerektiği için 2 günde bitirdim ama kitap beni kendisine o kadar çekti ki, duygusal açıdan beni yıpratmasaydı muhtemelen bir günde oturup bitirirdim. Dili ve çevirisi de güzeldi bence. Kitap elime ulaştığında ve konusunu okuduğumda ilgimi çekmişti ama dışarıdan çokta ilgi çekici bir kitap gibi görünmüyor sanırım. Bu yüzden kitaba şans verilmeyecek olması da beni gerçekten üzüyor. Sam kendini kesfetmekte olan bir çocuk ve biz; bu süreci, evde maruz kaldığı şeyleri, doğduğu için bile kendini suçlu hissetmesini, karakterin o gelişimini, bunu yaparken geçtiği yolları, içsel konuşmalarını okuyoruz. Sam'in, sırf toplumun istediği gibi olmadığı için maruz kaldığı şeyleri okumak beni gerçekten çok üzdü. Kendinden iğrendiği yerler ise beni paramparça etti. Yazar o duyguları okuyucuya öyle bir aktarıyor ki gerçekten çoğu yerde oturup ağladım. Kitap; günümüzde de lgbtq+ bireylerin yaşam hakları için mücadele etmek zorunda kalmamızı, Sam'in bunu bir noktaya kadar tek başına yapmaya çalışmasını ve içimizde Sam gibi bir sürü kişinin olduğunu bir kez daha hatırlattı bana. Hem de en acı şekilde. Ama öteki yandan yazarın bu kadar hassas bir konuya doğru ve açık bir şekilde değinmesine çok sevindim. Onun dışında Vic harika birisi!!!! Resmen Sam'in hayatını kurtardı. Hem de her konuda ve gerçek anlamda. Fedakarlığı, asla yargılamaması aksine destek olması beni çok mutlu etti. Onun geçmişi de hem üzücüydü hem de 'vay be' dedirtti...:')) Balarısı'nın yeri o kadar özel ve güzel oldu ki benim için kitabın isminin anlamı hakkında bile uzun uzun sıkılmadan konuşurum. Annesinin gerçekten onunla ilgilendiğini hissettiği o ilk an, yaptığı balarısı kostümü ve Sam
Roman
2026 40. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2026 11:29
Kitabın kendisinde her ne kadar derinlik anlamında bazı eksiklikler olsa da güzeldi. Değindiği konu, yazım tarzı falan iyi ve akıcıydı ama çevirisi o kadar kötüydü ki beni ne kadar soğuttuğunu anlatamam bile. Çevirisini geçtim içinde onlarca yazım yanlışı vardı. Koskoca yayınevlerinin bu şekilde özensiz iş yapmaları beni çok üzüyor. Kitabı okumak isterseniz okuyun güzeldi ama yayınevinin bu sorunundan bahsetmesem olmazdı.
2023 56. kitabı
İnceleme yapılması oldukça zor bir kitap. Yo romanın edebi açıdan böyle bir zorluğu yok. Asıl içinden çıkılmaz gibi görünen konu elbetteki. Günümüzde oldukça normalleştirilmeye çalışılan , benliğini bul , kim olmak istediğine sen karar ver , şeklindeki söylemlerin , aslı psikoloji alanına giren eşcinsel duygu ve fiziksel değiş isteklerinin standart bir konu gibi ele alınır hale gelmesi. Ergen yaşta bu duyguları taşıyan bir erkek çocuğun , gerek yetiştirilme , gerekse psikologa gittiği halde , kendi ile barışık hale getirilmesi gerekirken , tam tersine kim olmak istersen onu seç ile hormonal tedavi yöntemine yönlendirilmesi vurgulanmış. Duygusal yöne , psikolojik şiddet de eklenince ister istemez okuyanın zihninde bu hisleri normalleştiriyor. Kitapta hiç bir bilimsel dayanak olmadan doğru tedavi eğilimin bu olduğu göstermek ayrıca dünya görüşünün çekilmek istendiği bir yön. Kişisel özgürlük elbette çok önemli ama alt metinli yönlendirmelerle istedikleri kalıplara girdiğimizi de unutmamak gerek.
Güzeldi
2023 9. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2023 00:18
Balarısı Craig Silvey kitabın kendisi hayatı farklı açılardan sogulamamı sağladı..bu kitapta hayatın bir çocuk için olan acı verici yanlarını okuduk.. acı gerçekler ve ucu açık bir son
Alıntı
Kitap yorumum
2023 100. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2023 23:40
BALARİSİ Balarisi kitabının yorumuyla sizlerleyim; İki farklı insanın hayatlarının kesiştiği ve harika bir arkadaşlığın anlatıldığı bir kitaptı. Acıların doğurduğu arkadaşlık bağı, ikisinin de birbirlerinin hayatına dair gizli kalmış sırları açığa çıkarıyor. Yer yer aksiyonu bol ve anlatımı, kullanılan dil insanı sıkmıyor desem yeridir. Balarisi kitabından bahsedecek olursam; Gecenin sessiz karanlığı ve hiçbir arabanın geçmediği bir yolda on dört yaşındaki Sam, üşümüyordu, ama Clayton Road köprüsünü yürürken bir titreme almıştı yüreğini. Oysa korkuluğa tırmanırken bile korkmuyordu. İntihar edip ölmeyi düşünüyordu. Cesedini kimin bulacağını merak ediyordu. Bu tür şeyleri düşünürken kafasını sağ tarafa doğru çevirdiği de köprünün başında son sigarasını içen bir adama denk geldi. Bir süre adamı seyre daldı. Birden adamın sesini duyunca irkildi. Adam "seni kurtarmak için gelmedim," dedi. Sam, bu sözler karşısında afalladı. Sam bir an kendini boşlukta buldu, ama adam onu kolundan yakalamıştı. Gerçekle yüzleşince korkuya kapılarak adama "beni bırakma ," dedi. Sam'i korkuluktan doğru yukarı çekti, adam öksürüğe kapıldı bir süre sonra kendine gelen adam adının Vic olduğunu söyledi. Biraz orada oturup konuştuktan sonra Vic, Sam'i arabasına alıp şehre bıraktı. Sam, boş boş şehrin sokaklarında dolanıyordu. Üstelik telefonun şarjı bitmiş, cebinde ise hiç parası yoktu. Sam'i şimdi neler bekliyor? Vic ile tekrar karşılaşacak mı? Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın dostlar #okudumbitti #kitapyorumu #arkakapak #kitaptanalıntılar #arkakapak #erdeminkitapligi #bookstagram #kesfet #balarisi #craigsilvey #martıyayınları #sayfa383
2022 92. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2022 13:20
14 yaşındaki bir gencin kimliğini bulma hikayesi diyebilirim. Nedendir bilmiyorum ama ben daha acılı, daha zorlu bir kitap olacağını düşünmüştüm. Yani kimliğiyle ilgili hissettiklerinin onun başını belaya sokacağı, dışlanacağı ve bu uğurdaki mücadelesini okuyacağımı düşündüm fakat tam olarak öyle değildi. . Sam şansız doğanlardandı. Babasız ve beş parasız olarak annesiyle yaşam mücadelesi vermiş. Annesini rol model almış, onun kıyafetlerini giyip onun gibi süslenirken tam olarak ne yaptığını ve ne hissettiğini bilecek yaşta değildi. Hatta dünyada kendisi gibi kimsenin olmadığını düşünmeye başlamıştı fakat annesinin bir adamla yaşamaya başlamasıyla ilk kez tanıştığı bilgisayardan araştırma yaptığında kendisi gibi hisseden çok fazla kişi olduğunu gördü. Yine de kimliğini kabul etmekten ziyade kendini sürekli erkek olmak için zorladı. Kendinden utandı ve nefret etti. Bir gün annesinin sevgilisiyle yaşadığı bir olay onun evden kaçıp köprüye çıkmasına sebep oldu ve onu oradan kurtaran Vic adındaki yaşlı adam onun en büyük dostu oldu. . Hikaye böyle başlıyor, uzun uzun anlatmak istemiyorum. Yaşanılan çok şey vardı fakat ana konu Sam’in kimliğini kabul etmek istememesiydi. Oysa etrafında ona destek olan bir sürü kişi vardı ve bu yolun başında karşılaştığı bu insanlar yüzünden bence şanslı olanlardandı çünkü yaşam şartlarına bakıldığında çok daha kötüsü olabilirdi. Vic ona yuva oldu. Peter ve Aggie ona arkadaş oldu. Diane kimliğini kabul etmesine yardımcı oldu. Sam çok zorlandı ama sonunda oda kendisini kabul etti. Annesi ile olan ilişkisi beni çok üzdü. Annesine de ayrıca çok üzüldüm. Asıl hayat ona hiç adil davranmamıştı. Sonunda oda kabullendi. Vic en sevdiklerimden biri oldu . Bu kitapta bütün karakterlerin bir hikayesi var ve hepsi sizi bir şekilde etkileyecek. Ama
2022 126. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2022 17:38
#balarısı “Belki bacaklarımın arasındaki dışında kendimde erkeksi bir şey hissetmiyorum, o yüzden cinsiyet değiştirerek kendimi tamamlamak istiyorum..” “Her şey mantıklıydı, aynı zamanfa mantıksızdı. Bir sürü yazı okudum, anketler doldurdum ve emin oldum. Bilmek rahatlatmıyordu. Korktum. İğreniyordum. Böyle olmak isteniyordum. Kafamın karışması hoşuma gitmiyordu.“ “Normal olmak istiyordum.Ama değildim.Yanlıştım ve nasıl doğru olunacağını bilmiyordum. Artık Venüs gibi bedenin değişebileceğini öğrenmiştim, ama kimle nasıl konuşacağımı bilmiyordum…” Benliğinde farklı biri olduğunun farkına varan 14 yaşındaki Sam için hayat hiçde kolay gitmiyor. Zor bir yaşamının olmasının yanı sıra küçük kasabanın dar görüşlülüğü altında da kendini tamamen yanlız hissediyor. Anlaşılamadığını, kısıtlandığını hissediyor ve intihara kalkıyor. İşte bu anda çıktığı köprünün korkuluğunun tepesindeyken yaşlı bir adam onu farkediyor. İkisi de aynı anda birbirlerini farkettiklerinde artık hayatları ve kaderleri bambaşka bir yola evriliyor. Küçük Sam’in kendini arayış yolculuğunda Vic ile aralarındaki muhteşem bir bağa ve sevginin gücüne tanıdıklık ediyoruz. İnsanların yaşam çizgileri tercihleri tamamen kendisine kalmış. Bu doğrultuda çevremizde de bir çok cinsel yönelim görmek mümkün. Çünkü artık çok yaygın. Bastırılamayan ve aslında doğuştan gelen bir içgüdü bu. Bunu anlamak saygı duymak da bir tercih meselesi diye düşünüyorum.İşte kitapta da Sam’in, gözünden birçok detayı, içsel savaşının dışında toplumsal baskıyla hissettiklerini de okuyoruz. Bence farkındalık adına okunması ve anlaşılması gereken bir eser.
2023 13. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2023 22:11
Spoiler içermiyor! Bal Arısı, ait olmadığı bir bedende doğan insanların yanlış yönlendirmeler ve temeli sağlam atılmamış aileler yüzünden genel olarak nasıl durumlarla karşılaştığını anlatıyor. Ve sonrasında bir sonun aynı zamanda bir başlangıç olduğunu kanıtlıyor, pek çok manada. Psikoloji de çok büyük bir gerçek var, o da bireyi en çok etkileyen şeyin aile oluşu. Önce aile ama sonra da çevre tabi ki. Ve Sam gibi insanlar maalesef ki ne aileleri ne de çevreleri tarafından iyi karşılanan, onlara ait olmayan suçlar yüzünden hor görülen kişiler. Kitabı Sam'in ağzından okuduğumuz ve onun olaylara bakış açısını apaçık görebildiğimiz için bu sorunla yüzleşmek ve tüm acıyı çekmek, bütün o sorumluluğu yüklenmek zorunda kalan bireyin neler hissettiğini anlamak oldukça kolaylaşıyor. Belki de bazı insanlar için en zor şey empati yapmak, Bal Arısı bu yönüyle empatiyi sizin adınıza kolaylaştırıyor. Benim gibi empati yeteneği işkence derecesinde yüksek olanlarsa dünya hassas kalpler için cehennemdir sözünün hakkını veriyor. Herkesin okuması gerektiğine inandığım bir kitap. Ön yargılarınızı yok edin, etik anlayışınıza ya da inanışlarınıza ters düşüyor gibi gözükse bile olayın sandığınız gibi olmadığını anlayacaksınız. Çünkü insanlara istekleri dışında verilen kaderleri, asla onları suçlayabileceğiniz bir şey olmadı. Sam'i dinledikçe anlayacaksınız, kalp kırmanın kemik kırmaktan beter olduğunu, düşüncesizce edilen lafların bir çocuğu, bir yetişkini ne hale getirdiğini; en önemlisi, her daim yeni baştan başlayabilmeye hakkınız olduğunu. Çünkü yaşıyorsunuz, nefes almaya devam ettiğiniz her saniye bir başka şansınız var demektir. Okuyan herkese, kendisini keşfetmeye çalışan bir oğlan çocuğunun hikayesinden çok daha fazlası olduğunu kanıtlamasını ve herkesin dünyaya baktığı

Craig SilveyYazar · 4 kitap
Craig Silvey, 1982 yılında Batı Avustralya'da dünyaya gelmiştir. Roman yazarı ve müzisyendir.Çocuk öyküleri türlerinde eserler yazmıştır. Craig Silvey, tarafından kaleme alınan "Tanrı'nın Unutulan Çocukları" büyük bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Maskeli Kahraman ve Çemberin Dışındakiler, yazarın diğer kitaplarıdır.