Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim Tanrı'nın Varolmadığını Nasıl Gösteriyor ?

Başarısız Hipotez Tanrı

Victor J. Stenger

Başarısız Hipotez Tanrı Gönderileri

Başarısız Hipotez Tanrı kitaplarını, Başarısız Hipotez Tanrı sözleri ve alıntılarını, Başarısız Hipotez Tanrı yazarlarını, Başarısız Hipotez Tanrı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
256 syf.
1/10 puan verdi
Bilimsel olarak eh işte, felsefi ve teolojik olarak tamamen vasat bir eser
Yeni Ateist bakış açısını öğrenmek üzere okuduğum bir kitaptı. Yazarı Dawkins, Harris ya da Hitchens kadar tanımıyordum bu sebeple her ne kadar beklemem gerektiğini bilsemde bu kadar agresif bir üslupla karşılaşınca şaşırdım. Bir fizikçi olarak Stenger kesinlikle bilim ve metodolojisi üzerine bilgi sahibidir ancak felsefe bilgisinin felsefe ile yeni yeni ilgilenmeye başlayan bir lise öğrencisini geçmediğini görmek üzücü oldu; teoloji bilgisi ise hiç yok kendisinin. Dinlere ve özellikle Hristiyan inancına karşı saman-adam safsatası yapmadan tek bir argüman sunmayı başaramamış, metinlerin yanlış yorumuna başvurmuş ve daima bilimdeki otoriter konumunu kullanarak okuyucusunu manipüle etmeye çalışmış. Kuantum vakumu ve enerji durumunu sırf madde, zaman ve mekan mevcut değil diye hiçlik olarak lanse etmesi ve "Tanrı olmadan hiçlikten varlığı açıklayabiliyoruz!" diye anlatması buna en büyük örnektir. Yine "Tanrı en gelişmiş astronomik cihazlarımızda görünmüyor" demesi gibi saçma sapan argümanlarla dolu. Ayrıca yazar bazı yerlerde kendisi de itiraf ederek fizik dünyasında genel kabul görmeyen hatta yoğun itiraza maruz kalan (sırf tanrısız bir evren modeli oluşturabilmek için uydurduğu) hipotezlerini okuyucuya fiziğin genel kabulü ve büyük hakikat olarak anlatmaya çalışmış. Bilimsel verilerin yanlış lanse edilmesi, dinin olduğu şeklinden başka bir şey gibi gösterilmesi, felsefi safsatalar gibi şeyler hoşunuza gidiyorsa okuyun yoksa açık bir zaman kaybı. Kesinlikle felsefi bir derinlik bulamazsınız.
Başarısız Hipotez Tanrı
Başarısız Hipotez TanrıVictor J. Stenger · Aylak Kitap · 2011155 okunma
Hiçbir deneyimine sahip olmadığımız olayların geçmişte deneylediğimiz olaylara benzediğini ispatlayacak hiçbir tanıtlayıcı uslamlama yoktur.
Reklam
David Hume
Bunca cehalet ve karanlık içinde insan anlayışına tek kalan kuşkucu veya en azından temkinli davranmak ve olabilir görünmeyen hiçbir hipoteze az veya çok teslim olmamaktır.
Bilimsel bilgideki boşlukları günün birinde doldurabilecek makul yollar bulabilirsek Tanrı'nın varlığına yönelik bilimsel argümanlar çökecektir. O zaman insanlar için halihazırda gözlemlenebilir olan fenomenleri betimlemek amacıyla kurduğumuz modellerin Tanrı'yı içermesi gerekmediği sonucuna varabiliriz. Elbette bu durum şimdiki insan gözlem alanının dışında kalan fenomenlerin açıklanması için gerekli olabilecek bir tanrının var olma olasılığını açık bırakacaktır. Bu tanrı gelecekteki bir uzay seferinde veya devasa bir parçacık hızlandırıcı deneyinde ortaya çıkabilir. Ancak bu tanrı insan yaşamında önemli rol oynayan bir tanrı olmayacaktır. O Tanrı olmayacaktır.
Bilimin eksikliğinin tek başına Tanrı'nın varlığını ispatlamaya yetmeyeceğinin farkında olan kimi teologlar ve teist bilim insanları şimdi bilimde, sadece doğal âlemin dışında varolabilecek bir varlığın doldurabileceğini söyledikleri boşluklar bulduklarını iddia ediyorlar. Bunlar son derece cüretkar bir önermede bulunuyorlar: Bilim birtakım fenomenleri açıklayamaz ve dahası hiç açıklayamayacaktır. Bu yeni "ispatlar" şu iddialara dayanıyor: Yaşamın karmaşıklığı tamamen doğal (maddi) olan süreçlere indirgenemez ve asla indirgenemeyecektir. Ayrıca şunu da öne sürüyorlar: Fiziğin sabitleri ve yasaları öylesine ince ayarlanmıştır ki bunlar doğal yollardan ortaya çıkmış olamaz ve fiziksel evrenin başlangıcı ve uyduğu yasalar doğaüstü müdahale olmadan "hiçlikten gelmiş" olamaz. İnananlar özenle kontrol edilen deneylerin sonuçlarını kullanarak bunların sadece maddi süreçlerle açıklanması mümkün olmayan madde ötesi bir âlemin varlığına yönelik deneysel deliller sağladığını savunuyorlar.
Semavi dinlerin kuralcı tanrısı
Üç tek tanrılı dinde Tanrı, –madde, uzay ve zamanın ötesinde– yüce bir aşkın varlık ve madde, uzay ve zaman uyarınca betimlenen duyularımızla algıladığımız her şeyin temeli olarak görülür. Üstelik bu Tanrı, deizmin dünyayı yarattıktan sonra onu kendi başına bırakan ya da panteizmin bütün varoluşa eşit olan tanrısı da değildir. Museviliğin, Hıristiyanlığın ve İslamın Tanrısı, atom çekirdeğinde bulunan kuarkların birbirleriyle etkileşiminden en uzak galaksilerdeki yıldızların evrimine kadar evrenin her nano-metreküpündeki her olaya her nano-saniyede müdahale eden bir tanrıdır. Dahası, bu Tanrı en özel yaratımının, engin evrende minnacık bir yerde yaşayan insanlık denen örgütlü maddenin her düşünce ve eylemine de karışmaktadır.
Reklam
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Başarısız Hipotez Tanrı
Başarısız Hipotez Tanrı
Başarısız Hipotez Tanrı
Victor J. Stenger
Victor J. Stenger
Teolojinin, bilim ve felsefe ile harmanlanıp; açık, anlaşılır ve akıcı bir üslüpla biz değerli okuyuculara sunulduğu bir eser olarak tanımlayabilirim bu eseri. Eser dinlerin bilimsel ve felsefik temellendirmesini yapmaya çalışarak ve bu temellendirmenin yapılamayacağı tezini biz okuyucuya sunarak, dinlerin inanç açısından anlamsız olduğunu aktarma üzerine kurulmuş diyebilirim. Dini bütün insanların da okuması gerektiğini düşünen bir okuyucuyum çünkü ne kadar katılmasak da bizlerden zıt fikirleri sunan eserleri okumak bizlerden zıt düşüncelere sahip insanları daha iyi anlamak ve hayata çok farklı pencerelerden bakabilme özelliğini kazanmak için önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca insanı düşünmeye, sorgulamaya iten eserleri sevdiğim için bu eserin bu konuda başarılı olduğunu düşünerek siz değerli okuyucuların bu değerli eseri okunmasını istediğimi söyleyebilirim. Sevgiyle ve kitapla kalın. :)
Başarısız Hipotez Tanrı
Başarısız Hipotez TanrıVictor J. Stenger · Aylak Kitap · 2011155 okunma
Başkalarının beyinleriyle sonsuzluğa...
Biz öldüğümüzde beyin de ölür ama anılarımız ve düşüncelerimiz başkalarının beyinlerinde yaşamaya devam eder.
Sayfa 224 - Aylak KitapKitabı okudu
Kötülük yok edilseydi her şeyin iyi olduğunu bilemezdik çünkü bir şeyi ancak karşıtıyla birlikte algılayabiliriz.
Sayfa 196 - Aylak KitapKitabı okudu
Dinle veya dinsiz, iyi insanlar iyilik, kötüler kötülük yapar. Ama iyi insanların kötülük yapması ancak, dinin harcıdır.
Sayfa 191 - Aylak KitapKitabı okudu
Reklam
Eğer Tanrı evreni insanlık için özel bir yer olarak yaratmışsa, insanın hiç ortaya çıkmayacağı çok büyük miktarda uzayı israf etmiş demektir.
Sayfa 142 - Aylak KitapKitabı okudu
1- Var olmaya başlayan her şeyin bir nedeni vardır. 2- Evren var olmaya başlamıştır. 3- Öyleyse evrenin bir nedeni vardır.
Sayfa 110 - Aylak KitapKitabı okudu
Maddenin yegâne yasaları zihinlerimiz tarafından imal edilenlerdir ve zihnin yegâne yasaları onun için madde tarafından imal edilir.
Sayfa 101 - Aylak KitapKitabı okudu
Gözlemlediğimiz evren, temelde acımasız kayıtsızlık dışında hiçbir tasarım, amaç, iyilik veya kötülük bulunmayan bir evrenden ne beklersek tam da o özelliklere sahiptir.
Sayfa 64 - Aylak KitapKitabı okudu
"Muhtemelen türümüz uzayda, Dünya adlı uzay gemisinde terk edilmiş, güneş son hidrojen atomunu yakmadan çok önce soyu tükenmeye mahkum olan bir türdür."
341 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.