Yazar:
Everest Yayınları

NON OMNIS MORIAR
Puan vermedi·168 syf.·
2023 292. kitabı
Foucault iktidarı tanımlarken “biyo-iktidar” kavramını ortaya atar. Bu kavram Hobbes’un “leviathan”nından biraz daha farklı ve daha geniş bir düzleme yayılmıştır. Hobbes’un mülkiyetçi iktidar
Edebiyat & Roman
BergAnn Quin · Everest Yayınları · 202241 okunma
Yaratmak istiyorsam önce yok etmeliyim...
·168 syf.·
2025 3. kitabı
~~~Trajik kader algısı her insanın tabiatında vardır, ama ben kadere meydan okuyorum, her eylemden, her sahneden yalnız ben sorumluyum; hiçliğimin içinde düşünceyi yaratırım, hayal ettiğim şeyi
2024 53. kitabı
Karışık. Karmaşık hatta, sakin kafa gerektiriyor. Ama bir o kadar da içine çekip yeniden itiyor #berg ya da Greb. Yirmi sekiz yıl önce terk eden babasını arıyor Berg. Küçük bir sahil kasabasında buluyor onu ve peşine düşüyor. Değişken ruh hallerinin yansıttığı karamsar tablo okuyanı ele geçiriyor. Ufacık bir anda ışınlanıp kiralık odada babasının sevgilisiyle çay içerken buluyorsun kendini, ardından başına bela olan kilimi (?) nasıl yok edeceğini düşünüyorsun Berg’le birlikte. Annesinin göz bebeği Berg, babasız büyümüş olmanın çarkları arasında sıkışmış, seni de sıkıştırıyor; onun yalnızlığına, terk edilmişliğine ortak olmuş sürükleniyorsun. O histerik duygular içine işliyor. “Berg” #annquin ‘in otobiyografik izler taşıyan kitabıymış. Filme de uyarlanmış. Şiddetle #tavsiye diyemem, ama başlanıldığı an elden bırakılmayan bir eser #berg
2023 8. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2023 15:12
Mer ha baaa Ann Quin'le tanıştığıma memnun olsam da ocak ayının sürekli karanlık kitaplar okuyarak geçmiş olması biraz içimi karartmadı desem yalan olur. Ay başında Beckett okuduğum için midir bilmem Berg'in girişi de Beckett kafasında gibi geldi bana. Gerçi kitabın devamı da hep sisli puslu bi hava verdi. Kitap adını Greb olarak değiştiren Berg'in kendisini terk eden babasını öldürmek için yaşadığı kasabaya gitmesiyle başlıyor, onun yaşadığı odanın yanındaki odaya yerleşiyor ve olaylar gelişiyor. Kitap boyu merak ettiğim "nasıl bu kadar kinlendi de babasını öldürmek istiyor" oldu. Satır aralarında sürekli annesinin söylemleri var ve anladığım kadarıyla pamuklara sarıp büyütmüş onu ve babasından da öldürmek isteyeceği kadar kötü bahsetmemiş. Keşke hikayenin öncesinden ya da Berg'in babasına neden öldürmeyi isteme derecesinde kinlendiğinin işaretleri de olsaydı. Gerçi terk edip giden babayı öldürme isteği sadece kendisini terk etmiş olması bile olabilir ve terk edilmediğim için ben anlam verememiş olabilirim. Bu ve bunun gibi karanlıkta kalan, gerçekle hayalin birbirine girdiği birçok şey oldu kitapta. Yazarın ilk kitabı ve otobiyografik özellikler de taşıdığı için önce Berg'i okumak istedim ama Üç kitabı da var elimde, arayı açmadan onu da okumak istiyorum. Kitapla kalın.
2025 29. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 16:43
birine hem çok öfkelenip hem şefkat duymak arasında gidip gelen duyguların yıpratıcılığını iyi bilen biriyim. arkasından gelen nefret ve vicdan azabını da. bundan alâ duygusal şiddet olmaz bence.
2024 23. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2024 13:46
"Adını Greb olarak değiştiren Berg diye bir adam babasını öldürme niyetiyle bir sahil kasabasına geldi..." "İçinde doğduğunuz saygın toplumdan , ataerkil toplumsal yapıdan kaçamazsanız ne olur? Berg'de bu sorun yoğun, lirik bir düzyazıyla dramatize ediliyor"
Arka Kapak Yazısı
2024 115. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 00:00
Maalesef çok beğenmediğim bir kitap Berg. Aşırı sembolik bir anlatım var ki yazarından başka kimsenin tam olarak anlayamayacağı bölümler vardı bence. Kısaca konusu ise annesini terk eden babasını öldürmek için bir otele yerleşen Berg'in hikayesi.
Berg
2023 8. kitabı
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Açıkcası çok monoton ve sıkıcı geldi.Otobiyogrofik ,ruhsal duygu geçisleri olan çocuklugunda babası tarafından terk edilen Greb'in hayatını anlatıyor.Anlatım olarakta karısık geldi karekterin hayal ve gerçek arasındaki histerik duygu geçisleri ve monologlarinin karmaşasından da olabilir. İyi okumalar.

Ann QuinYazar · 2 kitap
Ann Quin, deneysel tarzıyla tanınan bir İngiliz yazardı. Berg, Three, Passages and Tripticks'in yazarı, 1973'te 37 yaşında kendini öldürdü. 21. yüzyılda Stewart Home, Berg 1989'da filme uyarlanmış olmasına rağmen, büyük ölçüde gözden kaçan çalışmalarına hayranlıkla yazdı.