Kitap, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun Melikşah döneminde arapların kalleşçe Türkler'e ihanetini anlatıyor diyebilirim kabaca. Araplar Türkler'e tarih boyunca ihanet etmiştir. Bunu ben değil, tarihi olaylar söylemektedir. Tarih sevenler için okuması keyifli olan bir tarihi roman.
Normal şartlarda daha çok batı tarihi, antik Türkler ve son dönem Osmanlı tarihi ile ilgiliyimdir. Fakat bir şeyden emindim. Arapların Türklere bakış açısı hiçbir zaman iyi olmamıştır. Buna bir çok
Adâlet-Sadâkat-İhânet üçgeninde tarihi bir roman. Erkan GÖKSU Hoca'mızın engin Selçuklu bilgisi ile edebî tahayyülünün muazzam birleşimi. Dönemin Türk-Arap çekişmesi, Arapların "İslam kılıcı"nı Türklerin taşımasından mütevellit duyduğu haset ve Türklerin mağrur ancak adâletli politikalarının anlatıldığı bir eser...
Erkan Göksu / Berzem.
1976’da Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu.
İlkokulu Yeşilyurt’ta, ortaokul ve liseyi Malatya'da okudu. Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden
Okumalara doymadiklarimdan... Erkan Hoca yi tanimiyorum ama yakindan takip ediyorum. Bir gun kendisini tanimak dilegiyle... Onun ogrencisi olmak eminim ayricaliktir..
BerzemErkan Göksu · Bilge Kültür Sanat · 2016395 okunma
Tarihi roman, roman türleri içinde kendine has çizgisi ve kuralları olan bir biçimdir. Elbette sanat adına birtakım gerekleri olduğu gibi okur adına da birtakım beklentileri olduğunu söylemem lazım.
Kitabın arka kapağında "bu romanda gerçek olayları okuyacak, gerçek insanlarla tanışacak, gerçek mekanlarda dolaşacak, gerçek hayaller kuracaksınız" yazıyor. Haklılık payı varmış diyorsunuz. Bi solukta okunacak, kitap bittiğinde gerçekten bitti mi diye sayfa karıştırmaya devam edeceksiniz. Bu kitabı okumak için tarih bilginizin olması gerekmiyor. Tarihe meraklı olun yeter.
Mükemmel bir tarihi roman . Selçuklu tarihini çok çok farklı bir şekilde ele alıyor Erkan hoca. Edebiyat ile tarihin mükemmel buluşması. Okumayanlar tavsiye ederim. Bir solukta okunuyor .
Sevgili Erkan Göksu 'nun muhteşem çağın mütevazi çocukları Selçuklular kitabını okuduğumda ilk tepkim işte buolmuştu. Selçukluların S'sini bilmeyen insan bile bu kitabı okuduktan sonra tarihini geçmişini atasını sevip sayacaktır diye düşünüyorum. Erkan Göksu hocamı Selçuklular kitabıyla tanıdıktan sonra bir de roman kategorisinde tanımak istedim kalemini. Berzem kitabını alırken beklentimi karşılar mı acaba? Yazar Selçuklu dönemi ile ilgili usta bir kalem ancak roman konusunda nasıldır diye soru işaretlerim vardı açıkçası. Zira ucuz kahramanlıkların yazıldığı basit kurgulardan haz etmiyorum.
Devamı : kitapofisihakan.com/edebiyat/berzem
Değerli hocamız Erkan Göksu'nun kıymetli eseri..
Berzem’in ne olduğundan bahsedecek olursak; Selçuklu sultanı Muhammed Alp Arslan’ın şehid edildiği kaledir. Kitapta bu husus da var ama ağırlıklı olarak Sultan Alp Arslan ve şehid edilmesi değil de Melikşah dönemi anlatılmış. Sultan Alp Arslan hançer darbeleri ile yaralandığında yanındaki herkes buz kesmiş, hiçbirisi bir şey yapamamıştı. İşte o esnada hiç ummadık birisi geliyor ve duruma ağırlığını koyuyor. İşte o esnada gelen umulmadık kişinin yıllar sonra yaşlanmış bir vaziyette gelerek bir talepte Bağdat şahanesinden bir talepte bulunması ile eser başlıyor. Sultan Melikşah’ın Bağdad üzerine yaptığı bir sefer/ziyaret ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Tarihten şahane anlatılar, ayet ve hadislerle bezenmiş güzel bir örgü ile örülmüş kısa (151 syf) ama gayet akıcı, hareketli, heyecan uyandırıcı bir tarihi roman…
BerzemErkan Göksu · Bilge Kültür Sanat · 2016395 okunma
1976’da Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu. İlkokulu Yeşilyurt’ta, ortaokul ve liseyi Malatya’da okudu. 1998 yılında Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1999’da Kırıkkale Üniversitesinde önce İnkılap Tarihi okutmanı, ardından Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2004 yılında Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırladığı Türk Kültüründe Silah konulu tezle Yüksek Lisans’ını, 2008 yılında da Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda hazırladığı Türkiye Selçuklularında Ordu konulu tezle doktorasını tamamladı. 2009 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi anabilim dalına Yard. Doç olarak atandı. 2013 yılında Ortaçağ Tarihi doçenti unvanını aldı. 2015 yılı içerisinde altı ay süre ile Ardahan Üniversitesi İnsani İlimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde görev yaptı. Aynı yıl içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde çalışmaya başladı. Hâlen aynı görevde bulunan Göksu, evli ve iki çocuk babasıdır.
2011 yılında Türk Tarih Kurumu 80. Yıl Bilim ve Teşvik Ödülü’ne, 2012 yılında ise Türk Ocağı 100. Yıl Ziya Gökalp İlim Teşvik Armağanı’na lâyık görülen Erkan Göksu’nun, başta Selçuklu tarihi olmak üzere Ortaçağ Türk tarihinin muhtelif konuları hakkında yazılmış birçok kitabı, tercümeleri ve bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.