Muhteşem Çağın Mütevazı Çocukları

Kronik Kitap Yayınları

Biz, Batı Türklerinin Ataları: Selçuklular
·240 syf.·
2019 92. kitabı
Tarih, esasında bir zaman silsilesidir. Yani bugünün geçmişi, ancak geçmişin de bir geçmişi vardır. Bu anlamda devletimiz olan Türkiye’yi, onun öncüsü olan Osmanlı Devleti’nden kopuk düşünemeyiz. Peki ya Osmanlı’dan öncesi nasıldı? Elbette Anadolu için Anadolu Selçukluları ve beylikler vardı lakin “Bütün Rus yazarların Gogol’un paltosundan çıktığının” kabul edilmesi gibi, Batı Türklüğünün bütün devletleri de Büyük Selçuklunun bakiyesi kabul edilebilir. Bu anlamda Büyük Selçuklu Devleti, bir temeldir. Dahası, Türk tarihinin kırılma anlarını yaşamış bir devlettir. Öyle ki, önce Selçuk Bey’in ve Kınıkların İslam’a geçişleri, ondan yaklaşık yüzyıl sonra ise Malazgirt Meydan Muharebesi gibi iki dönüm noktası vardır. Her ikisi de, o an için ve orada bulunanlar için, ne kadar tarihi değiştiren bir hadiseye şahit olunduğunun farkında olunmadığı şeylerdi. Ancak İslam’a geçiş ve Türklerin Anadolu’ya gelişlerinin başlaması, dünya tarihini kökünden değiştiren gelişmeler oldu. Prof. Dr Erkan Göksu, ömrünü Genel Türk Tarihi ve daha özelinde Selçuklu Tarihi’ne vakfetmiş, değerli bir tarihçi. Yorulmak bilmeden araştıran, çalışan, anlatan, Farsça temel tercümeler yapan, yazan bir akademisyen aynı zamanda…  Erkan Hoca’nın bir Büyük Selçuklu kitabı hazırlaması, tabiri caizse elzem hale gelmişti. Bu yönde ciddi bir beklenti oluşmuştu. Ancak bu eseri hazırlarken, bir yandan akademik ciddiyeti, belgeler üzerinden konuşmayı ihmal etmezken bir yandan da bazen sıkıcı bir hal alan bir bilgi bombardımanı olmamasını arzu etmiş görünüyor. Bu nedenle romancılık yeteneği de olan Erkan Hoca ile nehir röportajlar yapmayı tercih etmişler ve böylece, anlatımda akıcılığı sağlamışlar.   İçeriğe baktığımız zaman, Selçuklu tarihinden bazı şahsiyetleri görüyoruz. Mesela sultan olmasa bile, devlete adını
2021 42. kitabı
Büyük Selçuklu Devleti’ni merak ediyorsanız,bu soru cevap şeklinde ilerleyen kitabı okumanızı tavsiye ederim.Selçuk Bey’den başlayarak sırasıyla Tuğrul ve Çağrı Beyler,Sultan Alparslan,Melikşah,Berkyaruk,Muhammet Tapar ve son olarak Sultan Sencer bölümler halinde anlatılıyor.Yoğun tarih bilgisine rağmen,sade bir üslup ve akıcı anlaşılır bir dil ile yazılmış olması kitabı daha güzelleştirmiş.Yazarımızın yer yer elzem konulardaki kendi şahsi görüşleri de var ve bunlar hem tatmin edici hem de çok net.Selçukluları ana hatlarıyla öğrenmek isterseniz bu kitapla başlamak en iyisi.Keyifli okumalar.
Muhteşem çağın mütevazi çocukları
2020 204. kitabı
Kesinlikle her tarih meraklısına önereceğim bir kitap. Eser röportaj şeklinden dukak beyden sultan sencere kadar ana hatlarıyla ve önemli noktaların üzerinde durarak anlatmış. Özellikle 212. sayfada ki ibni haldundan yapılan alıntı oldukça ilginç
Kitap Şuuru
2020 1. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2020 12:58
Erkan GÖKSU'nun bu güzel çalışması Büyük Selçuklu Devletini anlatan derli toplu çalışmaların en önemlilerinden birisidir. Çünkü bu kitap seçilmiş kaynakçasıyla benzerleri arasında özgünlük taşıyor. Kitapta Seçuklular, sultanlar bazından ele alınmış ve dönemin mühim olayları da ayrıca soru cevap stiliyle yazılmıştır. Mesala Selçuklu'nun ünlü veziri Nizamülmülk anlatılacağı zaman cümle şöyle başlar "Selçuklular'ın ulu şahsiyetlerinden söz etmeye devam ediyoruz. Ancak bu sefer bir sultanı yahut beyi değil, bir veziri konuşacağız. Öyle bir vezir ki, sultanlar kadar etkili ve kendisi için Ortaçağ dünyasında görülebilecek en büyük vezirlerden diyebiliriz.Elbette Nizamülmülk'ten bahsediyoruz Nizamülmülk bir lakaptı "Mülke nizem veren"... Peki gerçek ismi neydi? " Bu şekilde güzel bir anlatımı vardır kitabın. Anlatımına değinmişken kitap elbette akademik bir çalışma ürünü lakin kitabın dili ağır değil gayet açık ve anlaşılır bir üslupla yazılmıştır. Kitabın yazarı Erkan GÖKSU hocamızın KİTAP ŞUURU kampanyası için "İbrahim YINAL'ın aziz hatırasına" diyerek imzaladığı bu güzel eser için kendisine Oğuzhan Saygılı hocamıza ve Kitap Şuuru emektarlarına teşekkür ederim.
2020 55. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2020 09:57
Dukak, Selçuk Bey, Tuğrul Bey, Çağrı Bey, Sultan Alparslan, Sultan Melikşah, Dandanakan savaşı,Malazgirt savaşı vs. deyince aklımıza ne geliyor? Biraz flu olsa da evet Selçuklular 'dan bahsedildiğini anlıyoruz. Ancak Selçuklular hakkında bir çoğumuzun çok fazla fikri yok. Osmanlı desek çoğumuz belki de tüm padişahları sırayla söyleyebilecek kapasitedeyiz. Osmanlı döneminde yaşanılan savaşlar,entrikalar,taht kavgaları sosyal ekonomik ve kültürel hayatı hemen hepimiz az çok biliyoruz. Peki bir Türk olarak asıl bilinmesi gereken tarihe bu kadar yabancı iken neden Osmanlı bu kadar biliniyor ve seviliyor? Aslında bu konuda konuşulacak çok şey var. Tarihin üvey evlat olarak gördüğü Selçuklular ile ilgili yazarın ön sayfada yapmış olduğu tespitlere katılmamak mümkün değil. Bu tespitleri okumanızı isterim açıkçası. Devamı : kitapofisihakan.com/arastirma/selcu...
2022 44. kitabı
Selçuklular | Erkan Göksu Muhteşem Çağın Mütevazı Çocukları Selçuklu Devletinin kuruluşundan, Sultan Sencer( Sancar) dönemiyle kapanışına kadar geçen sürede, başa geçen Sultanlardan, batinilikten, Hasan Sabbah’a kadar olan süreçleri soru cevap şeklinde, net ve kayda değer açıklamalarla anlatıp, ele aldığı bilgi dolu bir eser daha #okudumbitti Kıymetli Erkan Göksu hocamın bilgilerinden yararlanmak ne güzel. Mutluluk verici doğrusu eserlerini okumak. Tarihi sevmek ve karşısındakine de tarih sevgisi aşılayabilmek çok önemli bu zamanda. Doğruyu anlatabilen çok nadir kişi var tarih alanında… Hocamın gerek sempozyumları, gerekse yazdığı eserleri tarihi sevdirir türde. Bu eserini de #tarih severlere ve okumayı seven herkese #tavsiye ederim. Emeğinize sağlık hocam Okuru çok olsun. Mutlu akşamlar dilerim ‍️ . #okurannebebek #kronikkitap #erkangöksu #selçuklular #muhteşemçağınmütevazıçocukları
Büyük TÜRKLER
2024 5. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 21:52
Subaşı Dukak beyden Sultan Sencer e kadar olan bir tarihi bölüm bölüm bir söyleşi tarzında soru cevap şeklinde sade bir üslup akıcı anlaşılır bir dille yazılmış olması kitabı daha da güzelleştirmiş.Büyük Selçuklu Devletinin tarihi boyunca yaşanılmış önemli olayları hocamız kendi düşüncelerini de katarak güzel bi tarih kitabı ortaya çıkarmış.
İnceleme
Selçuklular
2023 7. kitabı
Okunma: 04 Mart 2023 09:45
Öncelikle kitap Selçuklu Tarihini genel hatlarıyla öğrenmek için ideal arkadaşlar. Selçuklu tarihine dair araştırmalarım Osmanlıyı anlamak için Selçukluyu da bilmem gerektiğini fark edince başladı. Bu sebeple kitaplar dünyasını taramadan geçirip sayın Göksunun eserinde karar kıldım. Kitabın dili akıcı, soru soru ilerlediği için taksimi çok iyi yapılmış. Bu durum okumasını kolaylaştırıyor. Selçukluların nasıl kurulduklarından nasıl devletleştiklerine ve nasıl yıkıldıklarına dair güzel izahatlar mevcut lakin dediğim gibi okuyucular ayrıntılı bir kitap beklemeli. Sayfa sayısından da anlaşılacağı üzere kitap bize Selçuklu tarihini genel hatlarıyla veriyor. Velhasıl tavsiye ediyorum arkadaşlar. Selçuklunun tarihini, iç savaşların ne kadar yıkıcı ve zararlı olduğunu ve Osmanlının sistemini daha iyi anlamak için okunabilir.
2026 47. kitabı
Ömrünü Genel Türk Tarihi ve daha özelinde Selçuklu Tarihi'ne vakfetmiş, değerli tarihçi Prof. Dr. Erkan Göksu'nun kaleminden Selçuklular... Hem akademik ciddiyetle tarihî hadiseleri belgeler üzerinden aktaran hem de bir bilgi bombardımanından ziyade döneme geniş bir perspektifle kuşbakışı bir çerçeve çizen bu çalışma; romancılık yeteneği de olan Göksu ile yapılan nehir söyleşilerden oluşuyor.
2020 3. kitabı
Selçuklular dönemini akademik anlamda değil de halkın da anlayacağı bir dille anlatan pek fazla kitap yok fakat Erkan Göksu bu algıyı yıktı ve yıkmaya da devam edecek gibi duruyor. Döneme ışık tutan bir kitap fakat dönemin haritası yanınızda iken okumanızı öneririm:)

Erkan GöksuYazar · 21 kitap
1976’da Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu. İlkokulu Yeşilyurt’ta, ortaokul ve liseyi Malatya’da okudu. 1998 yılında Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1999’da Kırıkkale Üniversitesinde önce İnkılap Tarihi okutmanı, ardından Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2004 yılında Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırladığı Türk Kültüründe Silah konulu tezle Yüksek Lisans’ını, 2008 yılında da Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda hazırladığı Türkiye Selçuklularında Ordu konulu tezle doktorasını tamamladı. 2009 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi anabilim dalına Yard. Doç olarak atandı. 2013 yılında Ortaçağ Tarihi doçenti unvanını aldı. 2015 yılı içerisinde altı ay süre ile Ardahan Üniversitesi İnsani İlimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde görev yaptı. Aynı yıl içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde çalışmaya başladı. Hâlen aynı görevde bulunan Göksu, evli ve iki çocuk babasıdır. 2011 yılında Türk Tarih Kurumu 80. Yıl Bilim ve Teşvik Ödülü’ne, 2012 yılında ise Türk Ocağı 100. Yıl Ziya Gökalp İlim Teşvik Armağanı’na lâyık görülen Erkan Göksu’nun, başta Selçuklu tarihi olmak üzere Ortaçağ Türk tarihinin muhtelif konuları hakkında yazılmış birçok kitabı, tercümeleri ve bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.