Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021)

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) Sözleri ve Alıntıları

Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) kitap alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atmosferdeki CO2 uzaklaştırılırsa iklim değişikliği tersine çevrilebilir mi?
Atmosfere salınandan daha fazla karbondioksidin atmosferden uzaklaştırması başarılı bir şekilde uygulansa bile okyanus sularındaki genleşme ve deniz seviyesindeki yükselmenin yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca devam edeceği belirtiliyor.
Reklam
İklim krizinin en önemli çözümü, kişisel tüketimi azaltmaktan geçiyor.
Küresel Isınma
Binlerce yıldır atmosferdeki gazların oranı fazla değişmediğinden son Buzul Çağı'nın sonundan 1750'ye kadar Dünya'nın ikliminde önemli değişiklikler görülmedi. 1750'lerden itibaren başlayan kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasına neden oldu. Gelecekte iklimin nasıl olacağını tahmin etmek için elimizde bulunması gereken en önemli bilgi gelecekte atmosferde ne kadar karbondioksit olacağıdır. Ama gelecekte atmosferde ne kadar karbondioksit olacağı da bizim bugünden başlayarak gelecekte ne kadar çok kömür, petrol ve doğalgaz yakacağımıza bağlıdır.
“metaverse”
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Facebook’un gelecekte bir “metaverse” şirketi olacağını açıkladı. Türkçeye “evrenötesi” olarak çevirebileceğimiz bu kavram, özünde sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve internetten oluşan dijital bir dünyayı ifade ediyor. Oyunlar, video-konferanslar, kriptoparalar ve sosyal medya gibi birçok unsur bu evrenin içinde kendine yer buluyor. Hâlihazırda, dijital evrende farklı farklı dünyalardaki elementler birbirini etkilemiyor ya da ortamlar arasında aktarılamıyor. Örneğin Minecraft’ta oluşturduğunuz bir karakter, Fortnite oyununda bir anlam ifade etmiyor. Facebook gelecekte bu sanal dünyalar arasında geçişi mümkün kılacak aktörlerden biri olmayı hedefliyor.
Bugün bile 821 milyon insanın her gece yatağa aç girdiğini düşünecek olursak yakın gelecekte iklim felaketleriyle birleşen gıda yokluğunun ne gibi sorunlara yol açabileceğini zihnimizde canlandırabiliriz.
Reklam
"Bugün bile 821 milyon insanın her gece yatağa aç girdiğini düşünecek olursak yakın gelecekte iklim felaketleriyle birleşen gıda yokluğunun ne gibi sorunlara yol açabileceğini zihnimizde canlandırabiliriz."
Çoğu yenilenebilir enerji kaynağının olduğu gibi rüzgârın da ana kaynağı Güneş'tir. Rüzgâr, atmosferdeki basınç farklılıkları nedeniyle havanın yer değiştirmesi sonucu oluşur. Bunun da kaynağı çoğunlukla Güneş'in ışınımının yer yüzeyini farklı miktarlarda ısıtmasıdır.
Yüz maskelerine uygulanan antiviral yüzey kaplama teknolojisi, COVID-19 ve gribe karşı ekstra bir koruma katmanı sağlayabilir. Queensland Üniversitesinde geliştirilen kaplamanın, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2’yi öldürmede etkili olduğu daha önce kanıtlanmıştı.
Sera etkisi olmasaydı Dünya'nın ortalama yüzey sıcaklığı -18 derece civarında olurdu.
Sayfa 73
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.