Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021)

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) Gönderileri

Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) kitaplarını, Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) yazarlarını, Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atmosferdeki CO2 uzaklaştırılırsa iklim değişikliği tersine çevrilebilir mi?
Atmosfere salınandan daha fazla karbondioksidin atmosferden uzaklaştırması başarılı bir şekilde uygulansa bile okyanus sularındaki genleşme ve deniz seviyesindeki yükselmenin yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca devam edeceği belirtiliyor.
Reklam
Çoğu yenilenebilir enerji kaynağının olduğu gibi rüzgârın da ana kaynağı Güneş'tir. Rüzgâr, atmosferdeki basınç farklılıkları nedeniyle havanın yer değiştirmesi sonucu oluşur. Bunun da kaynağı çoğunlukla Güneş'in ışınımının yer yüzeyini farklı miktarlarda ısıtmasıdır.
Küresel Isınma
Binlerce yıldır atmosferdeki gazların oranı fazla değişmediğinden son Buzul Çağı'nın sonundan 1750'ye kadar Dünya'nın ikliminde önemli değişiklikler görülmedi. 1750'lerden itibaren başlayan kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasına neden oldu. Gelecekte iklimin nasıl olacağını tahmin etmek için elimizde bulunması gereken en önemli bilgi gelecekte atmosferde ne kadar karbondioksit olacağıdır. Ama gelecekte atmosferde ne kadar karbondioksit olacağı da bizim bugünden başlayarak gelecekte ne kadar çok kömür, petrol ve doğalgaz yakacağımıza bağlıdır.
97 syf.
·
Puan vermedi
küresel iklim değişiklikleri, plastikler ve geri-dönüşler , et tüketiminin 50 - 100 yıl sonra olası beklentilerimiz ve s konularla bizi bilgilendirmişler
Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021)
Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 202162 okunma
Takiyüddin
Su çarkları ve pompaları da geliştiren Takîyüddîn'in altı pistonlu su pompası türünün en yetkin örneğidir. Buhar gücünü eğlence ve gösteri amacıyla kullanmak yerine işe çeviren bir düzenekte kullanan ve bundan dolayı buhar makinesinden önce buhar gücüyle iş yapan bir araç yapan da kendisidir.
Reklam
kelebek etkisi
Karmaşık sistemler, tüm detayları bilinemeyeceğinden, tamamen tahmin edilemez.
97 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Bu sayıda küresel iklim değişikliği konusunu birçok boyutuyla kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Levent Kurnaz küresel iklim krizinin gerçekten ne anlama geldiğini, neden önemli olduğunu, nedenlerini, sonuçlarını ve olası senaryoları açıklayarak atmosferi ve doğayı tahrip eden alışkanlıklarımızdan vazgeçmenin önemine vurgu yapıyor. Fatma Nur Akın da iklim değişikliği ile ilgili en çok merak edilen sorulara bilimsel verilerle birlikte cevap veriyor. Neşe Yılmaz Tuncel ve Havva Polat ise sürdürülebilir et tüketimi ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini hissettiğimiz son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji tüketimindeki payı gittikçe artıyor. Faruk Soydugan da rüzgâr enerjisini ve rüzgâr türbinlerini detaylı bir şekilde anlatıyor. Mahir Ocak, bu ayki yazısında 2021 Nobel Bilim Ödülleri’ni almaya hak kazanan bilim insanlarının çalışmalarından bahsediyor. Bu ayki Bilim Çizgi köşesinde de Nobel’e konu olan “Kelebek Etkisi” anlatılıyor.
Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021)
Bilim ve Teknik - Sayı 648 (Kasım 2021)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 202162 okunma
Bütün Alıntılar
bilim insanları bütün evreni içeren ayrıntılı bir simülasyon modeli oluşturmayı başardı. Uchuu simülasyonu ismi verilen bu “sanal evren” şimdiye kadar geliştirilmiş en büyük
bilim insanları küçük bir anahtar deliğinden odaya gönderdikleri lazer ışınıyla odadaki eşyaları tespit etmeyi başardı.
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.