Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimin Anlamı

Tim Lewens

Bilimin Anlamı Gönderileri

Bilimin Anlamı kitaplarını, Bilimin Anlamı sözleri ve alıntılarını, Bilimin Anlamı yazarlarını, Bilimin Anlamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
256 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Bilimin Anlamı, keyifle okuduğum bir kitap oldu. Bilimin tek başına bir anlam veremeyeceğini, felsefenin bu sonuçları yorumlaması ve insanlığa sunması gerektiğini anlatıyor. Popper'dan Kuhn'a bilim felsefesini ele alıyor ve çeşitli tartışmalara açıklık getirmeye çalışıyor. Bilim insanlarının neden ideolojiden arınmalarını ve gözlem sonuçlarını objektif bir biçimde paylaşmaları gerektiğinin önemine de değiniyor. Bilim insanları hiçbir zaman kuramların sağlam olduğuna inanmamalı ve her zaman değişken bir yapısı olduğunu kavramalı diye telkin ediyor. Kitabın son cümlesi çok şey anlatıyor; Her ne kadar bilim bize önemli olan çoğu şeyi söylese de, dünyayı anlamak, iyi yaşamak ve akıllı kararlar almak için neye ihtiyacımız olduğunu asla söylemeyecektir.
Bilimin Anlamı
Bilimin AnlamıTim Lewens · İletişim Yayınları · 20199 okunma
"Özgür irade bir yanılsamadır... sahip olduğumuzu düşündüğümüz özgürlüğe sahip değiliz."
Sayfa 210 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Erkeklerin meme uçları ne işe yarar? En cazip cevap, hiç işlevleri olmamasıdır. Erkeklerin meme uçları, erkeklerin ne hayatta kalmalarında ne de üremelerinde bir rol oynar. Diğer yandan, kadınların meme uçlarının emzirme gibi biyolojik bir rolü vardır. Bazı genler erkeklere, bazıları da kadınlara özgü olsalar da embriyodan yetişkinliğe doğru gelişimde dahil olan genlerin büyük çoğunluğu her iki cinsiyette ortaktır. Erkeklerin meme uçları vardır, çünkü erkekler ve kadınlar benzer süreçlerden geçerek gelişirler ve kadınların bebeklerini doyurabilmeleri için meme uçlarına ihtiyaçları vardır. Erkek meme uçları, kadınların emzirmesinin evrimsel bir yan etkisidir.
Sayfa 141 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Nasıl ki Newton yerini Einstein'a bıraktıysa, Einstein'ın görelilik düşüncelerinin de yanlış olduğu en nihayetinde gösterilecektir. Nasıl ki Darwin çağdaşı saygın doğa bilimcilerini, türlerin değişmez ve sonsuz oldukları düşüncesinden vazgeçirdiyse, Darwin'in yaşam ağacı görüşü de bir gün reddedilecektir.
Sayfa 126 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
1860'lardan önce suyun kimyasal formülünün, H2O yerine, HO olduğu düşünülüyordu ve 1780'lerden önce kimyagerler suyun bir bileşik değil, bir element olduğunu düşünüyorlardı. Geriye dönüp baktığımızda bu garip hataların, onları öneren kimyagerlere bile aşikâr olması gerektiğini düşünmek işin kolayına kaçmaktır.
Sayfa 113 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Bir devrim sonrasında, eski modeller reddedilir ve yenileri kabul edilir. Kuhn'a göre dünyalar sadece ve sadece devrimler gerçekleştiğinde değişir.
Sayfa 97 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kroto, "meraklı zihniyet" üzerine çok geniş anlamlı yorumuna, kendi yeğlediği davranışın, "rasyonelliğin düşmanı olan 'inanç'tan kategorik olarak kaçınan her türlü düşünce yapısını içerdiğini ve bu zihin yapısının şüphe, sorgulama, gözlem, deney ve hepsinin üzerinde, küçük çocuklarda gani gani bulunan, merakın belirsiz bir karışımı olduğunu" eklemiştir.
Sayfa 50 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Popper'a göre bilim kesinlik ile uğraşmaz. Bu konuda haklıdır. Bilim insanları her zaman kuramlarının dogma olmadığını, sorgulanmaya açık olduklarını, uzun süre doğru kabul edilmiş kuramların bile yeni verilere yenilebileceğini ve bilimsel verilerin, tıpkı bilimsel kuramlar gibi, elde etmesi zor ve düzeltilebilir olduklarını vurgularlar.
Sayfa 44 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Freudçuların gözü yaşlı...
Popper'ın tarifinin dikkate değer sezgisel bir çekiciliği vardır. Freud'un zihin kuramı sözde bilim olarak başarısız görülebilir, zira kuramın geçersiz olmasına yol açacak davranışları açık bir şekilde ortaya koymak yerine, Freud kendi kafasındakilere dair güvenilmez formüller ve verilerinde de güvenilmez izahlar ortaya koymaktadır.
Sayfa 34 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Hakiki bilim yanlışlanabilir olmalıdır, der Popper. Bir şeyi gerçek bilim olarak belirleyen şey, çürütülmeye açık olma potansiyelidir.
Sayfa 34 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bugün bir bilim insanına bilimin genel doğası üzerine düşüncelerini sorduğunuzda, muhtemelen Karl Popper'ın fikirlerinden bahsedecektir hâlâ.
Sayfa 23 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.