Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimsel Devrimlerin Yapısı

Thomas S. Kuhn

Bilimsel Devrimlerin Yapısı Sözleri ve Alıntıları

Bilimsel Devrimlerin Yapısı sözleri ve alıntılarını, Bilimsel Devrimlerin Yapısı kitap alıntılarını, Bilimsel Devrimlerin Yapısı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın bir yenilik ya da buluş yapabilmesi için, karşı çıkacak kadar iyi bildiği bir geleneğe sahip olması lazımdır. İster sanatta olsun, ister bilimde, yenilik boşlukta yaratılmaz,eski geleneklere karşı çıkarak yapılır.
...Bunalım derinleştikçe bu bireylerin çoğu toplumun yeni bir kurumsal çerçevede tekrar kurulması için ortaya atılmış somut bir öneriye bağlanırlar. Bu noktada toplum rakip parti ya da cephelere aynlır. Biri eski kurumsal işleyişi savunurken, diğerleri bir yenisini kurumsallaştırma çabasındadır. Bu kutuplaşma bir kez oluştuktan sonra da, siyasi çözüm olasılığı ortadan kalkar.
Reklam
Aydınlanma
Tek tek bireylerin mükemmelleşmeye, insanlığın da topluca ilerlemeye açık ol­duğu düşüncesi ve ilerlemenin bir düşünce-nesnesi, yani kavram olarak ortaya çıkışı, Fransız Devrimi öncesi Aydınlanma Çağının en tutkulu ve güzel ürünlerinden biriy­di. ilerleme fikrinin tarihi, bir yandan çağdaş bilimin ve akılcılığın gelişmesiyle, di­ ğer yandan sosyal ve politik özgürlükler için yapılan mücadeleler ile bağlı olarak ge­lişti. Bu bakış açısına göre, bilim hiç bir duraksama geçirmeden üç yüz, hatta dört yüz yıldır ilerlemektedir. Her yeni buluş beraberinde yeni sorunlar ve yeni çözüm yollan getirmiş, yeni araştırma alanları yaratmış, ampirik bilgi giderek büyümüştür. Böylece, insanın doğal çevresi hakkındaki bilgisinin ve çevresi üzerindeki egemenli­ ğinin bundan sonra da sürekli olarak ilerleyeceği düşüncesi yalnızca akim Üstünlüğü­ ne duyulan bir inanç olmaktan çıkıp, doğruluğu ya da yanlışlığı, kesin kanıtlanamasa bile, bilimsel olarak, sınanabilecek somut bir varsayım haline gelmiştir.
Bu bakış açısına göre, bilim hiç­ bir duraksama geçirmeden üç yüz, hatta dört yüz yıldır ilerlemektedir.
Sayfa 7
Bilimde de, oyun kartı deneyinde olduğu gibi, yenilik son derece büyük güçlüklerle, beklentilerin oluşturduğu bir zeminde ve karşı koyuşlarla belirlenerek ortaya çıkar.
Bilimle uğraşan birey, bir paradigmayı varsaydıktan sonra, artık en önemli çalışmalarını yaparken alanı baştan aşağı yeniden kurmaya, başlangıç ilkelerinden yola çıkarak ortaya attığı her kavramın kullanılışını haklı göstermeye kalkışmak zorunda değildir.
Reklam
Kuhn'un düşüncesine göre bilim tarihi, bilimsel girişimin kesintisiz bir birikim değil, aksine, bilgiyi büyük kesintilere, hatta kopmalar uğratan devrimci dönüşümlerle geliştiğini göstermektedir.
262 öğeden 286 ile 262 arasındakiler gösteriliyor.