Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Muhalif Kimlik Tevfik Fikret

Zafer Toprak

Bir Muhalif Kimlik Tevfik Fikret Hakkında

Bir Muhalif Kimlik Tevfik Fikret konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
1/10
1 Kişi
2
Okunma
Beğeni
357
Görüntülenme

Hakkında

Tevfik Fikret bir saray yanlısı mıydı, yoksa bir devrimci mi? Toplumun mu yanındaydı, bireyin mi? Şairliği mi daha güçlüydü, ressamlığı mı? Aşiyan’da sakin bir hayatı mı tercih ediyordu, daima mücadele içinde geçecek bir hayatı mı? Şairliğinden politik kimliğine kadar pek çok konuda sorulabilecek bu ve benzeri sorulara bir çırpıda yanıt verip bizi rahatlatacak bir şair değil Fikret. Tam tersine, yaşamı boyunca sürdürdüğü mücadelesine ve dahası, inişlerine çıkışlarına okurunu da dahil etmeye çalışan bir yazar. Ama ne olursa olsun, hangi konu ve konumdaki Fikret ele alınırsa alınsın, onun muhalif tavrıyla mutlaka karşılaşılacaktır. Umudun ve güzel günlerin beklentisinin yaşamının son ânına kadar hiç bitmemiş olmasının temel kaynağıdır bu muhaliflik. Boğaziçi ve Londra üniversiteleri ile Aşiyan Müzesi’nin ortaklaşa düzenledikleri sempozyumun bildirilerini bir araya getiren Bir Muhalif Kimlik. Tevfik Fikret, okuru yazarın bütün yönlerine tanıklığa çağırırken, kafalardaki Tevfik Fikret imgesini bir kez daha gözden geçirmeyi talep ediyor bizden. Bildiğiniz Fikret’e bu kitapla mutlaka yeni şeyler eklenecek!
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 11 dk.Sayfa Sayısı: 218Basım Tarihi: Şubat 2008Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9789944882064Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Zafer Toprak
Zafer ToprakYazar · 15 kitap
Zafer Toprak (1946, İstanbul - 3 Haziran 2023, İstanbul), Türk tarihçi, yazar ve akademisyen. Osmanlı ve erken Cumhuriyet devrine ilişkin sosyo-ekonomik çalışmaları bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanıdır. Tarih Vakfı'nın kurucuları arasındadır. 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Saint Joseph Fransız Lisesi 'nde, yükseköğrenimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. Londra Üniversitesi'nde 'Alan Araştırmaları’ konusunda yüksek lisansını 1971'de tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü. 1977'de Boğaziçi Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü'ne katıldı. 1981'de İstanbul Üniversitesi'nden ekonomi alanında doktora derecesi aldı. 1992-2013 yılları arası Boğaziçi Üniversitesi’nin Atatürk Enstitüsü’nün başında bulundu. Toprak, Minnesota ve Paris üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Uzun yıllar Minnesota'daki St. Olaf Üniversitesi’nin Orta Doğu programı İstanbul direktörlüğünü yürüttü ve bu hizmetinden dolayı kendisine fahri doktora verildi. Akademik çalışmaları 19. ve 20. yüzyıl Türkiye'si üzerine yoğunlaştı. 20'de fazla kitap, 250'nin üstünde akademik makale yayımladı. Eserlerinin bir kısmı İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca olarak yayınlandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sümerbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Milli Reasürans, Anadolu Sigorta ve Borusan gibi kuruluşlar için kurumsal tarih kitaplarını hazırladı. Toplum ve Bilim dergisi ve Yurt Yayınları'nın kurucuları arasında yer aldı. 11 ciltlik Yurt Ansiklopedisi'nin ve 8 ciltlik Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nin genel koordinatörlüklerini üstlendi. Tarih ve Toplum ve Toplumsal Tarih, İstanbul Dergisi gibi yayınlar ile Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi ve Yurt Yayınları yayın kurullarında görev aldı. Tarih Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Avrupa Bilim Vakfı projelerinde yöneticilik yaptı ve birçok uluslararası sempozyum düzenledi. Türkiye İş Bankası Finans Müzesi'ni ve Asım Kocabıyık Borusan Müzesi'ni kurdu. Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’nın sergilerinde küratörlük yaptı. Lozan Antlaşması'nın 90. yıldönümü nedeniyle hazırladığı "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü" sergisi Türkiye'nin değişik kentlerini dolaştı. 2015'te Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan "Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet'in Açlık Grevi" sergisini hazırladı. Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü'ne, İttihat-Terakki ve Cihan Harbi adlı kitabıyla Osmanlı Bankası-Garanti Bankası Bankacılık ve Finans Tarihi Ödülü'ne, 2012'de Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji adlı eseriyle de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin verdiği Sedat Simavi Ödülü’ne değer görüldü. [5]Bilim Akademisi aslî üyesidir. Toprak, 3 Haziran 2023'te İstanbul'da 77 yaşında öldü.