Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri

Fuad Köprülü

Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri Sözleri ve Alıntıları

Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri sözleri ve alıntılarını, Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri kitap alıntılarını, Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstanbul’un fethinden sonra, Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli müesseseleri üzerinde, mesela saray teşrifatında, idare teşkilatında Bizans’ın büyük tesirleri olduğu, tarihçiler tarafından mütafere gibi kabul olunmuştur.
Tesettürün Bizans'tan alınması hakkında
Rum alim Ph. Kukules emumiyetle Türklere isnat edilen çeşitli adetlerin ve mesela tesettür meselesinin Türklere Bizans'tan geçtiğini iddia etmektedir ki ondan evvel de ileri sürülmüş olan bu görüşte herhalde bir hakikat hissesi olduğunu söyleyebiliriz. Ziya Gökalp, Yeni Mecmua'nın 14. ila 17. numaralarında çıkan "Aile Ahlâkı" adlı makaleler silsilesinde, umumiyetle İslamiyet tesettür usulünün girmesinde Bizans ve İran tesiri olduğunu söylemektedir. Her halde bu mesele de ayrıca tetkike muhtaçtır ve Kukules'in üstünkörü makalesi meseleyi lüzumu kadar aydınlatmış değildir.
Sayfa 165 - Alfa YayıneviKitabı okudu
Reklam
Meşhur Sırp alimi Tsivitch, Makedonya'nın Bulgar değil Sırp olduğunu ispat için yazdığı müdafaanamede , Makedonya'da Bulgar maddi medeniyetine ait hiçbir eser olmadığını kaydetmişti. Buna karşı bir Bulgar alimi diyor ki: 'Eğer maziden kalan abidelerin miktarından siyasi neticeler çıkarılmak isteniyorsa, Makedonya'daki Türk abidelerinin diğerlerine üstün olduğu muhakkaktır
Sayfa 172Kitabı okudu
Bir medeniyet bir defa teşekkül ettikten ve bütün teferruatlarıyla kuvvetli bir sistem halini aldıktan sonra, kendi kıymet ve kuvveti hakkındaki şuurunu da kazanır; o vakit haricî hûluller daha azlaşır ve daha müşkilleşir.
Sayfa 193 - Alfa YayıneviKitabı okudu
Fatih'in sarayının gösterişten uzak oluşu
III. Murad'ın sarayıyla Fatih'in sarayını, hatta sathi surette mukayese edecek olursak, Fatih'in sarayının XVI. yüzyıldaki bir vezir dairesinden daha ihtişamsız kaldığını görürüz. Solakzade, Osmanlı padişahlarının önce 914 senesinde yani II. Beyazid devrinde altın ve gümüş kaplar içinde yemek yemeye başladıklarını kaydeder.
Sayfa 152 - Alfa YayıneviKitabı okudu
Selçukluların askerî mukataalar ihdas etmeleri, hanedanın başlıca dayanağı olan Türk unsuruna mensup kütleleri yabancı sahalara yerleştirme, onlara hem toprak verme hem de lüzumunda askerî bir kuvvet olarak faydalanma fikrinden doğmuştur.
Sayfa 96 - Alfa YayıneviKitabı okudu
Reklam
Pek mahdut bazı şeylerde, mesela Osmanlı denizciliğinin inkişafında, alay ve efendi kelimeleri gibi bir iki noktada Bizans tesiri görünüyor; fakat bu tesirler de İstanbul'un fethinden çok önce, hatta Anadolu Selçuklu zamanında vukua gelmiş ve Osmanlılara belki de onlardan intikal etmiştir.
Sayfa 170 - Alfa YayıneviKitabı okudu
Osmanlı devleti, Anadolu Selçukluları saltanatının idari ananelerine vâris olmuş, kısmen İlhanlılar ve Memluklerin tesiri altında kalmış bir Türk-İslam saltanatıdır.
Sayfa 171Kitabı okudu
Hilal'in, İslam'dan önce Sasaniler'de kullanılması
Hilal(mahçe), Sasaniler zamanında İran'da bir timsal olarak kullanıldığı gibi; İran, İslam hâkimiyeti altına geçtikten sonra da o sahada devam etti.
Sayfa 135 - Alfa YayıneviKitabı okudu
Bağdat'ın Tuğrul Bey tarafından fethinden, yani Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun kuruluşundan sonradır ki, Fâtımi devleti müstesna olarak, hemen bütün İslam dünyasının Türk hegemonyası altına düştüğünü görüyoruz. .. Tuğrul Bey ile kufretli halefleri, Abbasi halifesini kendi nüfuzları altında ve kendisine ayırdıkları gelirle yaşayan "ruhani bir reis" mahiyetinde bırakarak, bütün cismani nüfuzu, yani imparatorluğun nüfuz ve salahiyetini tamamen alıyor;..
Sayfa 130 - Alfa YayıneviKitabı okudu
41 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.