Haziran 2020
İngilizce
Ciltli

2025 103. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 01:33
Sophie Mackintosh , Mavi Bilet ile bizi, kadınların hayatlarının bir kura sistemiyle belirlendiği karanlık bir distopyaya sürüklüyor. Hikâyenin merkezindeki Calla, kendisine verilen Mavi Bilet’in dayattığı zoraki kadere boyun eğmeyi reddediyor ve annelik arayışında tehlikelerle dolu, bireysel bir başkaldırı başlatıyor. Kitap; doğurganlık, bireysel seçme hakkı ve sistemin baskısı gibi temel konuları cesurca ele alıyor. Calla’nın içsel mücadelesi ve gergin atmosfer, okuyucuyu sayfaların içine hapsederken, özgürlük ve kendi kaderini tayin etmenin ağır bedelini derinlemesine sorgulatıyor. Mavi Bilet , bitirdikten sonra dahi zihninizde yankılanmaya devam edecek güçlü bir feminist distopya. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar dilerim.
Mavi BiletSophie Mackintosh · Can Yayınları · 2020648 okunma
"Kader orada, dışarıda bir yerdeydi."
2021 80. kitabı
“Hayatım başarısız bir deney gibi geliyordu bazen. Tüm talimatları takip etmiştim ama olmam gereken insan olamamıştım sonunda.” .... Yazarımız Sophie Mackintosh bizi distopik bir evrene götürüyor ve hikayeyi yazar bize dallandırıp budaklandırmadan, ilk sayfalardan itibaren konuya girerek, duru ve akıcı bir dille bize anlatıyor. Çeviri çok iyi, konu ve ana fikre bayıldım, dili oldukça akıcı ve sürükleyici bir yapıda. Ama kitap bittiğinde kurguda sanki havada kalan, kafanızda soru işaretleri bırakan, eksiklik hissi veren bir yapısı olmasına rağmen yine de yazarın anlatmak istediklerini başarılı bir şekilde okuyucuya sunduğunu düşünüyorum. ...... Kitabın içeriğine gelecek olursak; kadınlar (zaafım var), özgürlük, baskı, annelik, seçimler (çektiğin kuraya göre anne olup ol(a)mayacağın belirleniyor) gibi yazarımızın dikkat çektiği başlıklar var. Bu çekilişe göre kadınlar hem kaybediyor, hem kazanıyor ve bu kura sonucu kazandığınla yaşamak zorundasın, kaybettiğine ulaşmaya çalışmak ise yasak ve suç olarak kabul ediyor. ....... Kitapta beni en çok etkileyen bölüm, kahramanımız Calla’nın süreci, yakınları olan sevdiği kişilerden en ihtiyacı olduğu zamanda merhamet ve sevgi görmeden tek başına atlatmaya çalışması oldu. ....... Bıraktığı soru işaretlerine rağmen konusu, vermek istediği mesaj ve sürükleyiciliği bakımından severek, etkilenerek bir çırpıda okudum. Tavsiye ederim. ....... “Şansın pay edilmesi ile başladı her şey, bedenlerimiz tilt makinesinin içindeki toplar gibiydi.” ..... “Hayatınızın yönü böyle belirlenir, yazılmış ve deģistirilemez bir şeye dönüşür. Bana ait olmayan bir nesne gibiydi hayatım, başka türlü olmasını dilemek en iyi olasılıkla bir yanılgıydı, en kötü olasılıkla
2021 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2021 02:57
Farklı bir distopik eser. Başlarda Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü kitabını anımsatıyor ve insan ister istemez kıyaslama yapıyor. Aslında bu durum yazar için biraz haksızlık, çünkü genç bir yazar ve zamanla kendini daha da geliştirecektir. İnsan okurken sorguluyor. Bizim annelik seçimimizi bir makinanın yaptığı bir dünya. Mavi bileti çektiysen anne olamazsın, beyaz bilete sahipsen sen anne olacaksın ! Seçme şansın yok ve sürüklenip gidiyorsun. Kadın bedeni üzerinde herkesin o kadar çok söz söyleme hakkı var ki , görünmez biletlerini taşıyan insanlar var çevremizde. Dayatmalarla, yasaklarla hayatına şekil verilmeye çalışılan ve asla seçim hakkı olmayan. Artık susun! Bir kadına çocuk sormaktan, kürtaj hakkında yorum yapmaktan, dayatmalardan, neden çok çocuk yaptınlardan vazgeçin. Bırakın da kendi bedenlerimiz hakkındaki kararları kendimiz alalım. Böyle sitemli olduğum konular (!) Kitabın dili son derece akıcı, film izler gibi okuyorsunuz. Ancak kaliteli distopya yazarlarıyla tanıştıysanız ya bir şeyler tam olmamış sanki derken buluyorsunuz kendinizi. Belki deneyim böyle bir şeydir. Yazarın diğer kitabı Su Kürü de okuma listemde , belki o kitap fikrimi değistirir. Kötü asla değil , ancak çok başarılı da bulamadım. Ortalamada (iyi) kaldı bende .
2020 1. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2020 20:56
Distopik bir toplumda yönetimin kadınlar ergenliğe girdiği anda onların hayatına ne olacağına karar verilmesi üzerine kadınların yaşadıklarını anlatan muhteşem bir kitap. Dili sade, merak uyandırıcı, severek okuyacağınız kitaplar arasında. Tabii Distopik kitapları sevenlere...
2021 86. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2021 14:55
Feminist disyopya türünde olan Mavi Bilet'i okudum yazardan daha önce Su Kürü adlı kitabı okumuştum tıbkı Mavi Bilet'te olduğu gibi belirsizliklerin hakim oldugunu ama bunun aslında yazarın bile isteye yaptıgı okuyucuya sundugu bir anlatım olduğunu düşündük. Mavi Bilet'i okurken Damızlık Kızın Öyküsü adlı kitabın akıllara gelmemesi kaçınılmazdı.Ben o kadar çok cagrışımda bulundum ki Mavi Bilet'i sanki bir yan kitapmış gibi algıladım. Biraz konusunu anlatacak olursam ergenlige eren kızların kura sistemiyle mavi ve beyaz bilet cekme zorunluluğu var.Mavi çekersen kariyer ve özgürlük,beyaz cekersen evlilik ve çocuk olacak hayatında.Şimdi bu cümleyi yazarken farkettim ki evlilik ve bebek sahibi olmanın özgürlük kavramını ne derece kapattıgını diğer yandan sadece calışma hayatı olan ve kitaba göre her istedigi kisiyle birlikte olabilen bir insan kendini özgür sanarken hasretini cektigi sevilmek,sevmek, ait olma duygusu ne derece cazip geliyor.Kahramanimiz Calla da bir mavi biletli olarak hayati begenmez ve bir çocuk sahibi olmaya karar verir.Oysa bu yasaktır.Yasaklar Calla'nin başına neler getirecek heyecanla okuyacaksınız. Beyaz biletlilerden kitapta pek bahsedilmemiş olmasina ragmen onlarinda hayatlarinda ne gibi zorluklarla karşilastiklarının çıkarımını yapabiliyorsunuz. Şimdi günümuzde de son zamanlarda çokca elestirilen bir konuya kitaptan yola cikarak deginmek istiyorum.Kariyer yapiyorsan annelik görevini tam olarak yerine getiremiyor,annelik yapiyorsan seçimin bu yöndeyse ilerde calışmak istediginde pek iş verenin olmadıgı, çünkü vasıfsız oldugunu vurgulayan bir toplumda degil miyiz?Düşünceleriniz merak ettim dogrusu.Yorumlarda bulusalım.Kitapla ve sevgiyle kalın
2021 89. kitabı
Hayatları otoriter bir rejim tarafından yönetilen bu topluluğun çocuk sahibi olup olamayacağına, hangi işi yapacağına, nerede yaşayacağına tepedekiler karar veriyor. Hayatındaki majör kararları alma hakkın yok ama yaşam hakkın var belli sınavları geçersen devlet sana bakıyor aç değilsin yani başkası için yaşayan bir ölüsün…
2021 12. kitabı
Okunma: 05 Mart 2021 03:02
Orwell'in 1984'ü, Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü kadar kuvvetli bir dili ve kurgusu olmasa da Mavi Bilet de güzel bir distopik eser. Kadınların yaşayacakları hayatı yönlendiremediği, kendi tercihlerini yapamadıkları bir ülke de kahramanımız Calla mavi bileti çeker. İlk kanamasını yaşayan kızlar kaderlerini belirlemek için hazırdırlar. Kura sistemiyle tabiri caizse "çocuk mu yapacaklar yoksa kariyer mi" sorusunu onlar için bir makine cevaplar. Mavi bilet çekenler kariyer ve özgürlük, beyaz bilet ise evlilik ve çocuk kazandırır. Calla kaderini sorgulamaya başlar.Kendi tercihi yapmak istediği için hamile kalmasını engelleyecek şeyden kurtulur. Gerçekten kendisinde noksan olan bir şeyler mi vardı? Anne olamamasının nedeni neydi? Sonunda birlikte olduğu adamdan hamile kalır. Karnında büyüyen bebeğiyle umutsuzluk içinde merkezdekilerden kaçmaya çalışır. Calla sınırı geçerse kurtulacaktır. Çok zorlu, tehlikeli ve yalnız geçirdiği bu yolculukta kendi gibi mavi biletli ve hamile Marisol'la karşılaşır. ( İtiraf etmeliyim Marisol beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Sonrasında hem üzüldüm hem de kızdım.) Acaba Calla bebeğini doğurdu mu? Sınırı geçebildi mi? Kitabı bu soruları düşünerek okuyup bitirdim. Mavi bilet, özgür irade, toplumsal beklentiler ve tek başına anneliğe adım atmanın yol açtığı endişeleri ele alıyor.
2022 112. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2022 23:14
Sophie Mackintosh’un kitapları feminist distopya olarak tanımlansa da okurken içinize çöken tanıdık his sizi rahat bırakmıyor. Hayatlarımız ve Mackintosh’un yarattığı kurgu arasındaki tek fark, kitaptaki kadınların kaderlerinin daha net bir prosedürle belirlenmesi. Bizler elimize mavi ya da beyaz biletler tutuşturulmadan, zamanı ve mekânı değişken olan bir dizi sinsi baskıyla “seçmemiz gereken” hayatlarımıza yönlendiriliyoruz. Mavi Bilet’i bir distopya olarak görebilecek, hayretler içinde ve yabancılık hissiyle okuyacak nesillerin gelmesi dileğiyle.
Roman
2021 291. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2021 20:40
Su Kürü ile tanıyıp, sevdiğim Sophie Mackintosh'un ikinci romanı Mavi Bilet'i fazla bekletmeden okumak istedim. Su Kürü'nde olduğu gibi Mavi Bilet'te de eril bir dünya düzeni hâkim.Yine distopik bir roman Mavi Bilet. Mackintosh, distopyanın, gerçek dünya meselelerini inceleyebilmek için ilginç bir yöntem olduğunu, böylece dünyalar üzerinde daha çok hakimiyet kurabildiğini düşünüyormuş. Bana da oldukça mantıklı geldi bu düşünce. Yazar, bu roman için 70'lerin atmosferinden etkilendiğini belirtmiş, pek çok ayrıntıda bunu yakalayabiliyorsunuz. Kahramanın içsel anlatısıyla şekilleniyor roman.Su Kürü'nde olduğu gibi distopik dünya sanki sisler ardında ve bilinmezlik dolu. Bildiğimiz, ergenliğe ulaşmış, âdet gören kızların, ebeveynleri eşliğinde bir kliniğe gelip, bir makineden, hayatlarını belirleyecek olan bir bilete sahip oldukları.Mavi ya da beyaz bilet. Beyaz bilet sahibi, aile kurup, anne olmak zorundayken, mavi bilet sahibinin elinden anne olma hakkı alınıyor.Evlilikten uzak, iş sahibi, nispeten daha özgür bir yaşam sürmeye zorlanıyor, mavi bilet sahibi. Anne olmaya ya da olmamaya zorlanmak  erkek egemen toplumun dayatmalarından.Anneliği bir özgürlük meselesi olarak görüyor Sophie Mackintosh. İlginç bir yazar benim için Mackintosh.Takibe devam.
Puan vermedi·248 syf.·
2021 2. kitabı
Çok satan yahut bilmediğim bir ödülü almış kitaplara hep mesafeli dururum. Bir kitabın çok abartılması halinde okursam içim boş kalacak endişesi taşırım. Bu da 2021'in ilk hayal kırıklığı oldu sanırım. Kurgusu özgün değil, çeviri dili düzgün değil. Biraz Damızlık Kızın Öyküsü ve biraz diğer kurgulardan alınmış yeni bir başlık eklenmiş gibi.

Sophie MackintoshYazar · 2 kitap
1988’de Güney Galler’de dünyaya geldi. War­wick Üniversitesi’nde Edebiyat ve Yaratıcı Yazarlık öğrenimi gördü. Öyküleri, denemeleri ve şiirleri Granta ve The New York Times gibi çeşitli dergilerde yayımlandı. “Grace” öyküsüyle 2016 White Review Öykü Ödülü’nü, “The Running Ones” öyküsüyle 2016 Virago/Stylist Öykü Ödülü’nü aldı. İlk romanı Su Kürü’yle 2018 Man Booker Ödülü’ne aday gösterildi. Mackintosh, Londra’da yaşamakta ve yazarlığa devam etmektedir.