İnsanlar, Kentler ve Dikenli Teller

Bosnalılar

Velibor Çoliç

2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 22:15
Merhaba; Yaşanmışlıkları okumak her zaman zordur. Ne zaman ince 100 sayfalik bir kitap bunu bir günde okurum desem, o kitap beni perişan eder. Ortada bir savaş var; siz önce Müslümanları sonra Sırpları ve daha sonra Hırvatlar'ın cephesini okuyorsunuz. Bir sürü isim göreceksiniz, bir sürü kısa kısa paragraf. Bunlarin her biri aslında bir hayat, bunların hepsi vahşetin ortasında son bulmuş bir hikaye. Her bir parağrafta yeni bir isimle tanışıp, parağrafın sonunda onun ölümüne, vahşice katline tanıklık ediyorsunuz. Daha sonra kentler bölümü var. Burada da yok olan yağmalanan ve yakılan bir kenti okuyacaksınız. Ve en sonra da bir mektup.. Eğer bu mektuba gelene kadar gözleriniz dolmadıysa, bu mektupda duygularınıza engel olmayın, çünkü her kelime insanın kalbine saplanıyor. Her sayfa sonunda derin bir nefes alarak ilerleyebildim. Benim için okunması oldukca zor bir kitap oldu. Ve savaşın zalimliğinden bahsetmek bile istemiyorum. Herkese keyifli diyemem bu sefer, sabırlı okumalar dilerim. Youtube kanalim var benim; youtube.com/channel/UCfOYAd...
Bosnalılar
2021 80. kitabı
Merhabalar :) Bugün, Velibor Çoliç'in yazdığı "Bosnalılar" kitabıyla geldim. Önce yazar hakkında bilgi vermek istiyorum. Velibor Çoliç, 1964 Bosna doğumlu bir yazar. Yazarın bir şiir-romanı var. Öyküler yazmış ve bunlar Zagreb'te yayınlanmış. Bir Kamptan kaçarken yaralanıp sürgüne gönderilmiş. Yazar, Türkiye'de ilk kez "Bosnalılar"(YKY) ve "Amadeo Modigliani'nin Olağanüstü Kısa ve Garip Hayatı"(YKY) adlı kitaplarıyla tanınmıştır. Bu yıl Kutu Yayınları Bosnalılar'ın yeni edisyonunu yayımlamıştır. Çoliç Fransa'da yaşamaktadır. ************************** Bosnalılar'ı kargo gelir gelmez o gün başlayıp iki gün içinde bitirdim. Belki hemen o gün de biterdi. Çünkü yazılar aralıklı ve üzerinde durduğunuzda iki saat içinde okuyabilirsiniz. Ama kitabın hissettirdikleri yüzünden her iki, üç sayfada bir yutkunuyorsunuz. Boğazınız düğümleniyor. İçinizde bir yer, yüreğiniz çok acıyor. :(( Okuduklarınızı hazmetmek istiyorsunuz devam edemiyorsunuz. Kitabın arka kapağında bir cümlede şöyle diyor: "Artık Bosnalıları birleştiren tek şey vardı: Ölüm" Gerçekten kitapta tek ortak konu insanların nasıl vahşice öldürüldükleri... Yani bir müddet sonra o kadar doğal geliyor ki bu, okurken insanın kanı donuyor. Adeta orda bahsi geçen insanların mezar taşlarını okuyorsunuz her sayfada... Ve en acısı da bunlar kurgu değil, Avrupa'nın göbeğinde göz göre göre yaşanmış bir insanlık ayıbı, bir... Ne diyeceğimi bilemiyorum gerçekten. Bazen kelimeler yaşanılanları anlatmaya yetmiyor. Orda bunları yaşayan, bu korkunç ayıba şahitlik eden insanlar kimbilir ne kadar acı çekmişlerdir. Düşünemiyorum.... Kitap üç bölümden oluşuyor. İnsanlar, kentler ve dikenli teller. Sonda da yazarın bir dostuna yazdığı mektup var. Kitapta bu bölümlerde sırasıyla, Bosna iç savaşının üç tarafı, şehirlerin nasıl yıkılıp
Anı-Mektup-Günlük
BosnalılarVelibor Çoliç · Kutu Yayınları · 2020302 okunma
İnsanlıktan uzak dönemin hikayesi...
2021 9. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2021 21:53
@kutuyayinlari tarafından yayımlanan ve Esin Talû-Çelikkan tarafından çevirisi yapılan bu eser bir anı-hatırat türünün ürünüdür. Bosnalılar eseri bizlere, 1992'de başlayan ve 1995'e kadar süren bir Bosna Hersek iç savaşını anlatıyor. Burada Sırplar ve Hırvatlar da yer alıyor. Çok acı bir dönemin, çok acımasız varlıklarına şahit olurken (askerler, siviller), nice güzel insanın ve masumun ölümüne de ortak oluyoruz. Çoluk çocuk, genci, yaşlısı demeden Sırp askerlerin yapmış olduğu işkenceler, ızdıraplar gözümüzün önüne geliyor okumamızı gerçekleştirirken. Kimisi kazığa oturtulurken, kimisi bir top mermisi yiyerek parça parça oluyor. Kimisi bir bombayla paramparça olurken, kimisi de bir mermi ile toprağa sarılıyor. En acısı da insanlık burada paramparça olup, yeryüzünden silinip gidiyor. Acıyla dolu, insanlıktan uzak olan bu yaşamı, Slavonski Brod kampında mülteci olarak yaşayan Velibor Çoliç'in yazdığı tarihi satırlardan okuyoruz. Çoliç hazırladığı bu kitabı parça parça bizlere sunmuş. Bunlar sırasıyla İnsanlar, kentler ve dikenli teller şeklinde birbirinden ayrı ama aynı yöne çıkan parçalar halinde sunulmuş. Bu kadar kısa bir kitaptan, bu kadar acı beklemiyordum itiraf etmek gerekirse. Her sayfada savaşın içine girerken, insanlık olarak mermilerden de nasibimizi alıyoruz. Eğer sizler de akıp giden ama insanlığınıza da dokunan bir eser okumak istiyorsanız, Bosnalılar eserini kesinlikle tavsiye ederim.
2020 28. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2020 13:39
“Bu kısa anlatımda bazı kısımlar “efsanevi” hatta “peri masalları”ndan çıkmış görünebilir. Oysa ne yazık ki hepsi gerçek.” ~ İnsanlık tarihindeki bu katliamlardan utanıyorum. Okurken kanım donuyor, mideme kramplar giriyor; kimbilir bunları yaşayanlar ne acılar, kelimelerle aktarılamayacak anılar yaşadı. Bosna iç savaşında mülteci olan yazarın bizzat yaşadığı, dinlediği olaylardan oluşuyor kitap. Srebrenitsa katliamını az da olsa aktaran, çok etkileneceğiniz, empati kurmaya bile korkacağınız bir eser. Böyle kitapları okuyunca insanlardan gerçekten tiksiniyorum. Daha ne kadar cani olabilirsiniz? Din, dil, ırk ayrımı yapan ve yaptıran, ayrışmayı destekleyen tüm insanlık umarım dinginleşir ve birlik olmanın, farklı olmanın ve bir gökkuşağı yaratmanın bilincine erişir. Çok üzgünüm. ~ @birkutukitapcom Ağustos kutusundan.
Puan vermedi·104 syf.·
2021 9. kitabı
Kitap çok çarpıcı ifadelerle dolu ve en önemlisi de bunların gerçek olması insanı derinden yaralıyor. Vahşet, insanlık suçu, soykırım ne dersek diyelim bu yapılanların boyutunun çok kötü olduğunu ne yazık ki değiştirmiyor. Yeri geldiğinde kapı komşumuza bile ne derecede vahşi davranabilecek olduğumuzun kanıtı ne yazık ki... Kitabın anlatımına gelecek olursak farklı farklı kişilerin başlarından geçen olayları kısaca kaleme almış yazar. Bazen anlamadığım yerlerde oldu aslında tam anlamıyla hakim olamadım kitap üstünde. Bu yüzden kopukluklar yaşadım ara ara. Ama konuya hakim olduğum için ve daha önce de bununla ilgili kitaplar okuduğum için rahat kavradım. Ama ilk defa okuyacaklara önerim daha dingin daha sakin bir kafa ile okumalarıdır. Keyifli okumalar.
2020 69. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2020 18:02
Slavonski Brod kampından ya da ‘Bozgun ve Utanç Kampı’ denen yerden kaçmayı başaran esirin, yani yazarın Bosna savaşını ki uzak değil, 1992 yılında, üç farklı açıdan anlatımıdır kitap. Hani hala hatırlayabiliyorken yazayım da herkes okusun denilen bir olay. Olay diyorum çünkü; olayı ölüm. İşkenceyle, topla, tüfekle Allah ne verdiyse işte, onunla gelen ölümler. Hani dünyada da ülkemizde de utanç müzeleri vardır. Hah işte. Utanç eserleri de vardır. Tarihe damga vuran. Tamamen gerçek olan kitap, çevirenin akıcı diliyle yormadan okutuyor. Yazarın yaşarken midesini bulandırmıştır eminim o sahneler ama, yazında onu o denli aktarmayacak kadar da usta. Bela okumaktan çekinilmeyecek bir eser olmuş.
Tarih
2021 102. kitabı
Spoiler !Hayata dair aci bir gerçeklik üzerine yazılmış olan okudugum en kotu kitapti diyebilirim. Edebi olarak zaten hic birşey vadetmeyen kitap yasanmis olaylari da cok kotu anlatmis . Illa Bosna ile bir kitap okumak isteyen varsa incir kuşları ni okusun. Bu kitap vakit kaybi.
2023 33. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2023 00:00
Dünyanın gözleri önünde işlenmiş her türlü ahlaksızlığın, tecavüzlerin, işkencelerin, ölümlerin, soykırımların yaşandığı Bosna iç savaşı. Kitapla birlikte bir kez daha insanlık tarihinin utançı olan Bosna iç savaşında yaşanan dramlara kanımız donarak tekrar şahit oluyoruz. İyi okumalar, kitapla kalın.
2021 25. kitabı
1992-95 çok da uzak olmayan bir tarih Bosna Hersek iç savaşı sırasında mülteci olan yazar Velibor Çoliç Müslümanlar , Hırvatlar ve Sırplar tarafında yaşanan, tanık olduğu gerçek olayları kişiler bazında paragraflar halinde yazmış. Sayfa sayısı az olmasına rağmen okuduğum bazı yerlerden sonra devam edemedim. Bu nedenle kitabı bitirmem 3-4 günü buldu. Sonrasında biraz daha araştırma yapıp, belgeseller izledim. Gerçekten insanlık utancı...!
2020 148. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2020 00:11
Bugün , yakın tarihimizin kara lekelerinden biri olan #Bosna katliamını anlatan Bosnalı yazar #veliborçoliç in #bosnalılar kitabıyla geldim Kitaba geçmeden önce #yazar hakkında kısa bir bilgi verecek olursak; mülteci olarak bulunduğu Slovanski Brod kampından Zegreb' e kaçabilmeyi başarmıştır. Neden bu bilgi verildi şimdi diyecek olursanız kitapta anlatılanların kurgu olmayıp yaşanmış olaylar olduğunu belirtelim ilk önce.Zaten kitabın türü #günlük olup yazar mülteci olarak bulunduğu kampta gördüklerini, duyduklarını kaleme almıştır Neler mi görmüş; kadınlara #tecavüz mü , küçük çocuklara #işkence mi (ki bunlar hayal ettiklerinizi ötesinde).. Mesela benim en çok etkilendiğim Sırp askerlerinin Müslüman gence bakıp kazıyor mu diye şakalaşmaları ki ilk idrak edememiştim ama sonra gencin her gün kendi mezarını kazdığını daha doğrusu kazdırıldığını anlayınca içim burkuldu
Tarih

Velibor ÇoliçYazar · 4 kitap
1964 Bosna doğumlu yazar. "Madrid, grenade ou n'impote quelle autre ville" adında bir şiir-roman yazdı, öyküleri Zagrep'te yayınlandı. Bir kamptan kaçarken yaralandı ve sürgüne gönderildi. Bir süredir Fransa'da yaşamaktadır. Türkiye'de, 1996 yılında piyasaya çıkan "Bosnalılar" adlı kitabıyla ve 2000 yılında çıkan "Amadeo Modigliani'nin Olağanüstü Kısa ve Garip Hayatı" adlı kitaplarıyla tanınmaktadır.