Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Budhistlerin Kutsal Kitapları

Korhan Kaya

Budhistlerin Kutsal Kitapları Gönderileri

Budhistlerin Kutsal Kitapları kitaplarını, Budhistlerin Kutsal Kitapları sözleri ve alıntılarını, Budhistlerin Kutsal Kitapları yazarlarını, Budhistlerin Kutsal Kitapları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yeniden doğumlara neden olan şey, tutku ve açgözlülüğe bağlı olan susuzluk (tanha)tur, yani a) Cinsel zevklere duyulan susuzluk, b) Var olma ve yaşama susuzluğu,c) Yok olma susuzluğu. Bu öyle bir susuzluktur ki insanı duyu zevklerine, zenginlik ve güce, fikir ve ideallere, teorilere ve inançlara bağımlı kılar. Ailelerin kendi içlerindeki kavgalardan uluslar arasındaki savaşlara kadar her türlü belanın altında yatan gerçek, bu bencil susuzluk isteğidir. Dünyadaki tüm kötülüklerin kaynağı budur.
Sayfa 24 - pdfKitabı okudu
Ama Upanishadlardaki egem en düşünce çok açıktı. Tanrı Bralıma'dır, Brahma ise kişisel ruh yani Atman'dır. Her bireyin içinde bulunan kişisel ruh ile Evrensel ruh aynıdır. Sayısız doğuşlardan sonra, en son ölümle bireysel ruh evrensel ruha karışır. Upanishad düşünürleri bunu tat tvam asi (Sen O'sun) ve aham brahmâsmi (ben Brahma'yım) şeklinde formüle ediyorlardı
Reklam
Buddhizm bir din midir yoksa bir felsefe sistemi mi? Bazılarına göre birincisidir, bazılarına göre İkincisidir. Bazı kimseler de her ikisi veya hiç birisi olduğunu söylerler. Buddhizm kabaca "Buddha'nın Düşünce Sistemi ve onu izleyenlerin oluşturduğu dinsel düzen"dir. Ama özgün Buddha düşüncesi bir din değil, bir yaşam felsefesidir. Metafizik problemlerle uğraşmaz. Tanrı, ruh, öbür dünya kavramlarının olmaması, Brahmanların kutsal kitapları olan Vedaları doğal bilgi kaynağı olarak saymaması, toplumdaki sınıf ayrılığına karşı çıkması, Brahman tören ve törenciligini hiçe sayması onu Materyalist düşünceye yaklaştırmaktadır. Ancak Buddhizm Madde'yi ilk saymaz. Buddhizm'e göre düşünce ilktir, işte bu noktada Buddhizm idealist bir düşünce biçiminde karşımıza çıkar ve müthiş bir insanlık ideali çizer. Bu durumda onun Materyalizm ile idealizm arasında bir yerde durduğunu söyleyebiliriz.
Sayfa 17 - pdfKitabı okudu
Yerylizündeki dinler içinde en ilginci Buddhizm olsa gerek. Çünkü bütün dinlerin bir tanrısı, aıh inancı, çeşitli kurban biçimleri ve kölecilik anlayışı olmasına rağmen Buddhizm'de tanrı ve Ruh inançları yoktur, kurban sunmak yasaktır ve sınıfsız bir topluma inanılır. Bunlar, Buddhistlerin Kutsal Kitaplarında yazılıdır...
Sayfa 7 - pdfKitabı okudu
Bu yüzden kimse bir şeyi sevmesin; sevilenin kaybı acı­dır. Hiçbir şeyi sevmeyen ve hiçbir şeyden nefret etmeyen kişi, prangalarını kırmıştır.
Dinsel yaşam, Mâlunkyâputta, dünyanın sonlu veya son­suz olmasına dayanmaz. Ruh ve bedenin özdeş olmasına da dayanmaz. Dinsel yaşam kutsal kişilerin ölümden sonra yaşayıp yaşamayacaklarına da dayanmaz; kutsal kişilerin ölümden sonra hem var hem yok veya ne var ne yok olmalarına da dayanmaz. Esas olan bunlar değildir. Esas olan doğum, yaşlılık, ölüm, keder, ağlaşma, sefalet, karamsarlık ve ümitsizliktir; bu­nun için bunları şimdiki yaşamda söndürmeyi salık veriyorum.
Reklam
Nirvâna durumunda kişi, doğumun, ölümün, bu dünya öteki dünya kavramlarının, ad ve biçimin öneminin olmadığını görür. Nirvâna benliğin yok edilmesi değil, "benlik düşüncesinin" yok edilmesidir.
Nirvâna, susuzluğun sökülüp atılmasıdır. İsteğin, nefretin ve yanılgının sona erdirilmesidir. Maddeye ve insanlara duyulan her türlü bağlılıktan kurtulmuş olmaktır.
193 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.