Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağdaş İslami Siyasi Düşünce

Hamid İnayet

Çağdaş İslami Siyasi Düşünce Hakkında

Çağdaş İslami Siyasi Düşünce konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8/10
2 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
944
Görüntülenme

Hakkında

Hamid İnayet, Sünni ve Şii siyasal düşüncesinin çağımızda yeniden dirilişini dört temel konunun gelişmesine bağlıyor: 1- Statükonun büyüsünü ortadan kaldırmak, 2- Ortaç ağ yazarlarının olumsuz anlamdaki realizmlerini reddetmek, 3- Tarihsel tenkitçilik, 4- Geçmişin katılımcı ve toplumcu unsurlarını korumak. Hamid İnayet, Harici idealizmin ve Mutezili tezlerin çağımız Sünni ve Şii köktencilerini/İslam Modernizmni en azından yönetimin adaleti, idarecinin seçimi ve ehliyeti, özgür iradenin ve tevhidi ilkelerin önemli konularında etkilemiş olduğunu vurguluyor. Ayrıca Sünni v Şii mektepler arasındaki ilişkilerin siyasi doktrinler alanında olsa da, zıtlaşmadan mezheplerarası üretkenliğe doğru yavaş yavaş geliştiğini gösteriyor.
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 3 dk.Sayfa Sayısı: 390Basım Tarihi: Ocak 1995Yayınevi: Yöneliş YayınlarıOrijinal Adı: Modern Islamic Politicial Thought
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Hamid İnayet
Hamid İnayetYazar · 3 kitap
30 Ağustos 1932’de Tahran’da doğdu. Lise ve üniversite öğrenimi sırasında İngilizce, Fransızca ve Arapça öğrendi. 1954’te Tahran Üniversitesi’nin Hukuk ve Siyasal Bilimler fakültelerinden mezun oldu. Tahran’daki Japon elçiliğinde tercüman olarak çalışmaya başladı. Bu görevde kaldığı birkaç yıl boyunca çeşitli konularda çeviriler yapma ve Tahran’ın fikrî çevreleriyle temas kurma imkânı buldu. 1956’da İngiltere’ye gitti. O sırada Başbakan Muhammed Musaddık’ın İran petrollerinin millîleştirilmesi hareketinden çok etkilenen İnâyet çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdı ve iki yıl sonra London School of Economics’te İngiliz kamuoyu ve İran petrol krizi konusunda bir yüksek lisans tezi hazırladı. 1962’de aynı yerde The Impact of the West on Arab Nationalism (1952-1958) adlı doktora tezini tamamladı. Ardından iki yıl boyunca BBC World Service’te Farsça yayınlar bölümünde çalıştı. 1965-1966 yıllarında Sudan Hartum Üniversitesi’nde İslâm siyaset düşüncesi dersini okuttu. Daha sonra ülkesine dönüp Tahran Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti oldu, ardından profesörlüğe yükseltildi. Verdiği derslerle kısa sürede üne kavuştu. 1973’te Oxford Üniversitesi St. Antony’s College’a misafir profesör olarak gitti ve Oriental Institute’te modern Fars edebiyatının içtimaî ve siyasî muhtevası konusunda dersler verdi. 1980’de Oxford Üniversitesi St. Antony’s College’da Albert Habib Hourani’den boşalan modern Ortadoğu tarihi hocalığına getirildi ve aynı okulun dâimî öğretim üyeliğine seçildi. 25 Temmuz 1982’de Londra’da öldü.