2011 yılında İngiliz yazar ve besteci, müzikal tiyatro alanında çalışmalar yapan Jasper Kent'in kaleme aldığı Danilov Beşlemesi'nin üçüncü kitabı. 2012 yılında Can Sanat Yayınları tarafından Samim Sakacı çevirmenliği ile yayımlanan, Rusya Tarihine entrika ve vampir mitolojisini derinleştirmesi açısından fantastik tarihi kurgu bir eser.
Serinin bu kitabı, 1855 yılında, Kırım Savaşı'nın gölgesinde, Çar I.Nikolay'ın ölüm döneminde geçmektedir. Kitabın ana karakterleri Dekabrist Ayaklanması neticesinde suçlu bulunarak Sibirya'ya sürgün edilen Aleksey'in oğlu Dimitry, Rusya'nın gizli polis teşkilatı olan üçüncü şube için çalışmaya başlamıştır. Ancak bu teşkilatın iç yüzü, sıradan bir istihbarat kurumu olmanın çok ötesindedir. Dimitry, hem Çar'ın ölümünün ardındaki gizemi çözmeye hem de Vurdalaklar (Vampirler) ile baş etmeye çalışır. Bu görev, onu sadece Rus siyasi elitinin içine değil, aynı zamanda kendi karanlık geçmişine ve doğaüstü güçlere sürükler.
Jasper Kent'in en güçlü yönü, gerçek tarihsel olayları fantazi kurgu ile harmanlayabilmiş olmasıdır. Roman, Rusya'nın ikinci kez Fransız istilasına karşılık iki büyük Generali olan Ocak ve Şubat ayları ile savunmasını, Kırım Savaşı'nı, Zimeyeviç'in Rusya'ya hükmetme planı ve Rus Çarlık rejimi gibi olaylar ekseninde kurgulandığını gözlemliyoruz. Karakterler romanda ne tamamen iyiler ne de tamamen kötüler. İhanet ve kişisel vicdan arasında gidip gelen kararlar hikayeye derinlik kazandırmıştır. Vurdalaklar klasik gotik figürlerden ziyade, tarihsel olaylara doğrudan etki eden, entrikaların parçası olan varlıklardır.
Karakterler; Dimitry, içsel çatışmaları ile boğuşan, çoğu zaman neyin doğru olduğundan emin olamayan ve zincirleme hataları çekinmeden yapan bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Buda onu inandırıcı ve ilginç
Bu seriyi anlatacak daha iyi bir kelime bilmiyorum ben. Dünya edebiyat sıralamasında yeri nedir bilmiyorum ama nazarımda üçüncü kitap ile kült seviyesine erişmiştir. Evet Jasper Kent'in Danilov Beşlemesi'nden söz ediyorum. Bu kitapla birlikte ilk iki kitaptaki bütün taşlar yerine otururken, bir o kadar taş da yerinden oynadı. Gerçekten harika ötesi bir kurgu. Orjinal isim Üçüncü Şube -ki serinin üçüncü kitabı olmasına da bir gönderme aslında- Çarın Laneti olarak çevrilmiş. İlk kitapla birlikte (Oniki) 1812 yılında vurdalak (vampir) ırkı ile tanışan Albay Danilov,1825 yılında ikinci kitapta (On Üç Yıl Sonra) onlarla mücadeleye devam ediyor. Şimdi 1855 yılındayız Danilov artık yaşlı bir adam. Ama vurdalaklar yaşlanmıyor. umutcalisan.com/2014/03/carn-la...
Çarın LanetiJasper Kent · Can Yayınları · 2012229 okunma
Rusyanın tarihini ve önemli kişilerini kendine has üslup ve anlatış tarzıyla, farklı bir kurguyu vampir hikayesiyle birleştirip sunulmasıyla oluşan bir eser olmuş. Seriye üçüncü kitaptan başlamam konuyu anlayıp algılamamda biraz güçlük çekmeme neden olması ve çok fazla isim olması ve bazı karakterlerin birden fazla isimle anılması da okumada zorluk oluşturmasına rağmen kitap çok sürükleyici olduğundan olaylara hakim olmaya başlayınca hikaye kendiliğinden akıp gitmeye ve sizi olayların içine çekmeye başlıyor.
Dikkat spoiler içerir.
Sene 1853 olmuş, Danilov ve Domnikiia'nın kızı Tamara 33 yaşına gelmiştir. Özel Polis biriminde çalışan Tamara, bir süre doktor kocası Vitya'nın huzuru için metreslik yapmış, sonra ona zorla sahip olan adamın rezil olmasını sağlamıştır. Kocası ve çocukları kolera salgınında öldükten sonra Moskova'ya tayini çıkmıştır. Burada amiri Özel Polis biriminin başı olan Yudin yani Yuda'dır. Annesinin eski genelevinde iş yapacak olan Tamara, Raisa Stepyanova ile tanışır. O da Yuda'nın kaçmasını sağlayan dişi vampir yani vurdalak'tır. Burada Çar Romanov'un oğlu Konstantin ile tanışır ve sevgili olurlar. Bir yandan da çözülmemiş cinayetleri araştırır. Bu sırada Danilov ismine rastlar. Çocukluğundan beri anne ve babasının Vadimler olmadığını düşünür ama elinde bir delil yoktur. Bu sırada Danilov'um oğlu Dimitriy ile tanışır. Kırım savaşı sırasında Sivastopol'de düşmana karşı savaşan Binbaşı Dimitriy, burada Tyeplov adında biri ile samimi olur. Ama onun vampir olduğu ve Yuda'dan intikam almak için Üç Parmaklı Adam yani Danilov ile görüşmek istediğini öğrenir. Ondan tiksinen Dimitriy kaçar. Savaş biterken ayağından yaralanır. Moskova'da Yudin ile görüşen Dimitriy geneleve gider ve Raisa ile sevgili olur. Sonrasında Raisa'nın ısırıldığını görür ama engel olamaz. Buna üzülürken Raisa'nın verem olduğu için bunu yaptığını öğrenir. Halbuki Raisa yıllardır vampirdir. Dimitriy bunu bilmediği için onun ısırmasın izin verir ve o da vurdalak olur. Yudin ise deneyler sonucu Çar Aleksandr'ın yaşadığını öğrenmiştir. Bu sırada Romanov ölür. Yeni Çar başa geçer. Dimitriy artık bir vampirdir. Tamara ise yaşlı bir kadının yardımıyla Raisa'yı öldürür. O kadın da Domnikiia'dır. Annesinin ölümünde yanında olan Tamara, yeni çar Dekribistleri affedin e babası Aleksey Danilov ile
Çarın LanetiJasper Kent · Can Yayınları · 2012229 okunma
Serinin 3. Kitabı burda olabildiğince spoiler vermemem gerek amma velakin serinin bence finali yapılması gereken bir kitaptı bol aksiyonlu entrikayı şehveti bu kadar muzaam bir dille anlatmış olduğu serinin en iyi kitabı diyebilirim
Çarın LanetiJasper Kent · Can Yayınları · 2012229 okunma
Rusya tarihi hakkında kitapta küçük bilgiler serpiştirilmiş fakat gerilim diye okumaya başlayıpta gerilim ile alakalı hiçbir şeye rastlayamadığım bir kitap.
Çarın LanetiJasper Kent · Can Yayınları · 2012229 okunma
Aleksey sürgünde yaşlanmıştır. Yuda ise asla yaşlanmayacaktır. Yuda Çarı ele geçirdiğinde Zimeyeviç ile arayı düzeltebileceğini düşündüğünden alengirli komplolarına devam etmektedir.
Dimitry ve Tamara artık yetişkindir. Doğrusu Dimitry beni çoooookkkkk hayal kırıklığına uğrattı. Tamara ise beklenmeyen bir kahraman oldu. Kızlar, annelerin kaderini yaşar atasözünü doğrulayan bir hikaye gelişimi yaşandı. Dördüncü kitaba da başladım ama biraz ara vermek isteyip bıraktım. Çünkü serileri arka arkaya okumak, bu seri gibi ne kadar heyecanlı ve aksiyonlu olsa da bazen bunaltıcı olabiliyor. Okurken aldığım zevki taçlandırmak adına biraz merak etmek işin tuzu biberi.
Amanın kendimi vurdalak gibi hissettim. Kitap Vampiri !!! Ahahahahahahahahah !!!
Çarın LanetiJasper Kent · Can Yayınları · 2012229 okunma
jasper "On İki" (Twelve) adlı romanıyla tanınmaktadır. Roman Napolyon'un 1812 yılında Rusya'yı işgal etmesini doğaüstü olaylardan yararlanarak ele almaktadır.[1] Fantasy Book Review sitesi bu romanı "En İyi Tarihsel Fantastik Roman" listesinde altıncı sıraya yerleştirmiştir