Cebir ve Kader Problemi

Ebu'l A'lâ el-Mevdudi
Tahmini Okuma Süresi:
3 sa. 10 dk.
Sayfa Sayısı:
112
Basım Tarihi:
Mayıs 2005
Yayınevi:
Hilal Yayınları
ISBN:
9789757167044
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Türler:
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

5/10
·168 syf.··
2023 18. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 22 Mart 2023 00:00
Kader-irade konusunda sarf edilmiş dini ve din dışı bütün görüşleri ifade ederek başlayan eser “sorgulamayın, sorgularsanız iradesiz çıkarız. İradesiz çıkarsak hukuk, ahlak, dolayısıyla dini yargılama vs hepsi çöp olur. Bunlar çöp olmaması için irademiz olduğuna inanıverin gitsin” diyerek son bulmuş. Bu yönüyle cebir-kader konusunda ortaya hiç bir şey koymayan eser özellikle 97’deki tutarsızlığını göz önüne aldığımda öylesine yazılmış gibi. Bakın sayfa 97’de ne diyor: Cenab-ı Allah mahlukattan birine o zamana kadar hiçbirine vermediği “irade” emanetini vermek istedi. Göklerdeki ve yerdeki cümle mahlukata o emaneti sundu. Ancak hiçbiri kabul etmedi, nihayet insan mahlukatın en moderni olarak cesaretli davrandı ve kabul etti. Dikkat edin; bu varsayıma göre cümle mahlukat iradesiz ve ancak bu teklifi kabul ederek iradeye kavuşacaklar. Yani hem kabul edip etmeme iradesi gösteriyorlar hem de iradesizler... Ahzab süresi 72. Ayette geçen emanet’i irade olarak tevil eden ve bunu da delillendirdiğini zanneden bir anlayış, bence üzerine çok düşünmeden husule gelmiştir. Kitabın umumi değerini gösteren bu anektodu hal sebepten belirtmek istedim. Ve eseri mezkur gerekçelerle başarılı bulmadım. Meraklısı elbette okuyabilir ama ben kendime -muayyen konuda- bir şey katmadığını ve zamanımı öldürdüğü için düşük puanla değerlendiriyorum.
Din
Cebir ve Kader ProblemiEbu'l A'lâ el-Mevdudi · Hilal Yayınları · 200542 okunma
Puan vermedi·112 syf.··
2022 111. kitabı
Cebir ve kader ,üzerine ne kadar konuşulursa konuşulsun bitmeyecek bir tartışma konusu. Mevdudî bu güne kadar ,bu konu hakkında var olan görüşleri tek tek ortaya koyuyor. Daha sonra da bu konuyu açıklamaktan çok, nasıl bir bakış açısıyla bakmamız gerektiğini ayet ve hadisler ile anlatıyor. Böyle hassas bir konuya getirdiği bakış açısı oldukça ufuk açıcı.
1000k
Cebir ve Kader ProblemiEbu'l A'lâ el-Mevdudi · Hilal Yayınları · 200542 okunma
Puan vermedi·112 syf.·
2026 1. kitabı
Cebir ve kader konusunun biraz da yüzeysel anlatmış ama nihayetinde vardığı noktadaki tespitlerine kesinlikle katıldığım yazar. Hayatımızın ne kadarında cebirdeyiz ne kadarı bize verilmiş iradeye bağlı bilemiyoruz. Sanıyorum ehli sünnete uygun olan da bunun araştırılması değil emir ve yasaklara ağırlık vererek ALLAH'ın rızasını gözeterek yaşamaktır. Bu cebir ve kader meselesi tam anlamıyla gayb ve bu yüzden derinlere inenin hata yapacağına ve gaybı taşlayacağına inanıyorum.
Cebir ve Kader ProblemiEbu'l A'lâ el-Mevdudi · Hilal Yayınları · 200542 okunma

Yazar Hakkında

Ebu'l A'lâ el-MevdudiYazar · 105 kitap
Mevdudi, 25 Eylül 1903 yılında Pakistan'ın Haydarabad Dekran bölgesinde doğdu. Hint Yarımadası'nın büyük alim yetiştiren ailelerinden birine mensup olan Mevdudi'nin babası, çocuğunu İngiliz eğitiminden uzak özel bir eğitimle yetiştirdi. Özel öğretmenlerden aldığı derslerle yetişen Mevdudi; İngilizce, Arapça ve Farsça öğrendi. 1920'de babasının vefatı üzerine çalışma hayatına atıldı ve 17 yaşında iken Hint Kıtası Müslümanlarının büyük ilgi ile izlediği el Camiat Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Daha sonra Tercüman'ul Kur'an adıyla bir gazete çıkarmaya başladı. 1941 yılında Cemaat-i İslâmiyye'yi kurdu ve 1976 yılına kadar bu teşkilatın liderliğini sürdürdü. Ebû'l-A'la Mevdûdî, fıkıh, ekonomi, siyaset, tarih, siyer, sosyoloji, kültür tarihi ve Kur'an bilimleriyle ilgili önemli eserler yazdı ve bu eserleri dünyanın neredeyse bütün dillerine çevrildi. Yüzyılımızın en büyük bilginleri arasından yer alan Mevdûdi, 22 Eylül 1979'da Amerika'da tedavi gördüğü Buffalo Hastahanesi'nde vefat etti.