Bozkır Çiçeği

İnkılap Kitabevi
Sıralamalar

2015 405. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2015 00:00
Merhaba 1K dostları :) Cem Sultan'ı buruk bir hüzünle okudum. Anlatılanları araştırınca neredeyse tamamının doğru olduğunu öğrendiğimde, daha da çok üzüldüm. Şahsen okurken de inşallah kurgudur dediğim birçok yer oldu. Osmanlı da her ne kadar taht kavgalarını çok okumuş olsak da, Cem Sultan ve Beyazıd'ın taht kavgası kendini en şiddetli şekilde ortaya koyuyor, kol kırılıp yen içinde kalmıyor. Maalesef insanoğlunun hırsları yüzyıllar önce de aynıymış, şimdi de aynı..... Güzel akıcı bir anlatım ile kolay okunacak bir kitap olmuş ama dediğim gibi, yaşananları okudukça okuma hevesi azalıyor insanın..... Sevgiyle kalın :)
2021 52. kitabı
Bu incelemeyi sadece Cem Sultan romanı adına değil, Demet Hanım'ın tüm kitapları için yapmak istiyorum. Demet Hanım'ın kitap incelemelerine bakarsanız; ya çok seveni vardır yada onu yerden yere vuran. 1 veya 0 denilebilir onun kitapları için. Demet Hanım'ın kitaplarını okuyarak Osmanlı Tarihi'nin en karmaşık olaylarını bile sırayla, dönemiyle hem de hiç ezber yapmadan aklınızda tutabilirsiniz. Bu harika bir özellik. Yazar zaten tarihine saygılı ki üstüne basa basa her yerde kurgu diye vurgusunu yapıyor. Ancak kitaplarını okuyanlar örneğin Nur Banu'yu(Cariyenin Gelini) diyebiliyor ki çok şehvet dolu yazılmış oysa yazar o dönemin tarihçilerinin de kabul ettiği gibi III. Selim'i alışkanlıklarını dikkate alarak yazmış. Aslında yazar dönemin padişahın özellikleri ve en ses getiren, en kurguya müsait ve araştırdığım kadarıyla da mutlaka bir tezde bir kitapta geçen tarihi gerçekleri seçerek ilerliyor. NAKŞİDİL i okursanız devrimci kadını, CEM Sultan'ı okurken bağımsız dik başlı ruhu, HÜRREM' de aşkı, SAFİYE' de Venedik inadını, PARGALI' da hırs, MİHRİMAH Sultan da çocuksu bir baba kız sevgisi üzerinden bir ruh hali sizi sarmalıyor. Hiç biri birbirine benzemeyen ruhlar, Yüce Osmanlı Devleti saray hayatını, hep bildiğimiz kazanan, sert, dünyayı yerinden oynatan güçlü padişah, devlet adamı yönünden değil de, bir de o dönemi yaşayan kadınların, paşaların, şehzadelerin gözünden anlatıyor. Bence önyargınızı kırıp, birkaç kitabını okuyarak şans vermelisiniz... Netice de ne kadar sert ve yenilmez olsa da Sultan Süleyman'da hareminde bir insandı, kızı Mihrimah için bir babaydı.
Tarih
2020 10. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 20:12
Zaten bilinen olayları yazarak, okuyucunun ilgisini kitabın sonuna kadar diri tutabilmek bir yazar için büyük bir başarı bence.Bu nedenle yazarı tebrik ediyorum.
2019 115. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2019 18:25
Yazarı Osmanlı Sarayında ki kadınları ve harem hayatlarını anlatmasıyla tanımıştım. Bu defa değişiklik yapıp Osmanlı döneminde bir cariye yi değil de bir cariye nin doğduğu şehzadeyi konu almış kitabında... Cariyelerden olma şehzadeler aynı babadan fakat çoğunlukla başka ırklardan, başka kadınlardan doğan ve zamanı gelince sırf tahtta rakipler diye kardeşleri tarafından öldürüldüğünü az çok tarihi Püsküllü delilerden değilde düzgün kişilerden okuyanlar bilir Cem Sultan, Fatih Sultan Mehmetin üçüncü oğlunu konu alan kitapta bir kez daha görülüyor ki Osmanlıyı ;cahillik, bir çoğunun devlet yönetecek hiç bir vasfı olmasa da sırf babadan oğula geçen sultanlık görevi ve kadınlara düşkünlük bitirmiş. İyi ki Anadoludan "YA İSTİKLAL YA ÖLÜM" sesi yükselmiş te kardeş katliamları, ülkeyi yabancılara peşkeş çekmeleri gibi bir çok şeye son verilmiş.
2018 372. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2018 21:36
Demet Altınyeleklioğlun dan güzel bir tarihi roman daha.İsminden de anlaşıldığı gibi Fatih'in en küçük oğlu Cem Sultan'ın hayatını roman tadında anlatan,güzel bir kitap.
2021 66. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2021 10:36
Tarihi kurgu romanı olan bu kitap , zaten yazarın bildiğimiz tarzı bir anlatım. Kurgusu ve dilini beğendiğim bir yazardan severek okuduğum bir kitap oldu.. Yazarın notu bölümünde yazar ( sanırım yersiz eleştiri almaktan sıkılmış ki) bunun bir tarih kitabı olmadığını, bir roman olduğunu belirtmek zorunda kalmış.. Bir de (çok sevdiğini kendisi de notunda belirtmiş) hayali bir karakter eklemiş ki ; roman onunda hikayesi olmuş Cem Sultanın yanı sıra.. Zevkle okudum. Cem Sultanın türbesi Bursa 'da bulunuyor, hem bu kitabı okumuş olup hem de yolu düşenlerin türbeyi ziyaret etmesi kaçınılmaz olacak kanaatimce.
Puan vermedi·528 syf.·
2019 13. kitabı
Sürgünde geçen 13 yıllık bir hayat .. Büyük çileler , pişmanlık içinde sürgünde geçen bir yaşam. Papa Alexander Borgia veya Sultan Beyazıt'ın gönderdiği bir kapıcıbaşı tarafından tıraş olduğu ustura ile zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilse de , ölümünü örten sır perdesi 500 yıldır aralanamadı.
2017 72. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2017 21:57
Yazarın sultanlar serisindeki kitapları büyük bir zevkle çabucak okudum. Bu da sultanlar serisindeki kitaplardan biri. Yazarın gerçeklikle kurguyu birbirine bağlama ustalığına bir kez daha hayran kaldım. Şehzade Cem Fatih Sultan Mehmed'in üçüncü ve en küçük şehzadesi. Bu nedenden dolayı tahta çıkması neredeyse imkansız. Kaldı ki sultan babasının da gönlünde yatan en büyük şehzadesi. Ancak şehzadenin şehit olması üzerine Cem için bi kapı aralandı. Fatih Sultan Mehmet hem küçük şehzadesi Cem'i hemde diğer oğlu şehzade Bayezid'i iyi tanıdığından kendisinden sonra tahta Cem'in geçmesini istiyordu. Bunu herkese karşı dile getiremesede Cem'in annesi Çiçek Hatun'a belli etmişti. Fatih Sultan Mehmed'in ölümünü dördüncü gününde haber alan ve mesafe olarakta payitahta şehzade Bayezid'den daha uzak olan şehzade Cem için artık önünde iki yol vardı; savaşmak yada kaçmak. Şehzade Cem Kızıl Kurt'a kapılarak önce savaşmayı seçti ama başarılı olamayınca da mahiyetini de alarak önce Kahire'ye oradanda diğer krallıklara kaçarak birgün tahta oturabilme hayaliyle hapis hayatı yaşamaya başladı. Şehzade Cem'in cariyesi bütün bu olanlara dayanamayarak önce kendini sonra ise şehzade Cem'i öldürerek başka devletlerin oyunlarından kurtuldu. Yer yer şehzade Cem'e ve daha çokta şehzade Bayezid'e kızarak ve içim burkularak okudum. Cem Sultan da diğer şehzadeler gibi taht uğruna ölen şanssız şehzadelerden biri. Yazarın sultanlar serisini büyük bir rahatlıkla herkese tavsiye ederim :)
Tarih
2023 1. kitabı
Kitabı beğendim. Her zamanki gibi Demet Altınyeleklioğlu'nin dili oldukça akıcı, olaylar iyi bir şekilde sıralanmış. Fakat tarih romanı olduğu için belli başlı kemik noktaların da daha iyi kurgulanması gerektiği kanaatindeyim. Yine de beğendim, güzeldi. Cem Sultan'da bence popüler kültürde yer edinmesi gereken tarihi karakterlerden biri.
Sultan Cem
2019 63. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2019 20:45
Sarayda başlayan, sancakta şekillenen ve gurbette hüzün yıllarıyla dolu bir hayat hikayesi. Fatih Sultan Mehmet Han'ın üç oğlundan biridir Şehzade Cem. Fatih'in ölümüyle abisi Beyazıt ile giriştiği

Demet AltınyeleklioğluYazar · 16 kitap
13 Şubat 1955 doğumlu Türk yazar ve TRT prodüktörü. Daha çok tarihi kurgu türünde eser vermiştir; TRT televizyonlarında yüzlerce programın yapımcılığını üstlenmiştir. Altınyeleklioğlu, kendisi de bir yazar olan Ceyhan Altınyeleklioğlu ile evlidir. Hayatı 13 Şubat 1955 yılında Ankara' da doğmuştur. TED Ankara Koleji'nin 1971 mezunlarındandır. 1975 yılında Ankara Üniversitesi / Siyasal Bilgiler Fakültesi, Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirdi. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Eğitim İletişimleri konusunda yüksek lisans yaptı. 1980 yılından itibaren TRT Televizyonu'da çalışmaya başladı. Bu tarihten itibaren sayısız programın yapımcılığını üstlendi. Çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. Yazarlığı ve prodüktörlüğünün yanı sıra çevirmenlik de yapmakta olan Altınyeleklioğlu'nun çevirileri arasında Philippa Gregory gibi tanınmış yazarların eserleri bulunmaktadır. İlk romanı Moskof Cariye Hürrem 2009 yılında yayınlandı. Bu romanıyla büyük bir okur kitlesi edindi. Popüler edebiyatta ve TV dizilerinde Osmanlı Sultanları akımının başlamasını tetikleyen Moskof Cariye Hürrem, aylarca çoksatanlar listesinde yer aldı. Ardından Alkışlarla Lamia (2010), Cariyenin Kızı Mihrimah (2010), Cariyenin Gelini Nurbanu (2011), Altın Cariye Safiye (2011), Pargalı ve Hatice (2011), Kara Kraliçe Kösem (2012) romanları geldi. Bu romanlar da büyük ilgi gördü ve uzun süre çoksatanlar listesinde kaldı. Moskof Cariye Hürrem Bulgaristan’da yayınlandı. Yunanca, Rusça ve Arapça çeviri çalışmaları devam ediyor. Alkışlarla Lamia adlı eserinde ilk romanından farklı olarak 20. yy. kadın yaşantısını işlemiştir. Türk sinemasının ilk kadın yıldızı olan Cahide Sonku'nun hayatını kendi kurgusuymuş gibi gösterdiği yönünde eleştiriler almıştır. Ancak konu kısa sürede gündem dışı kalmıştır. Evli ve bir çocuk annesi olan Demet Altınyeleklioğlu İstanbul ve Miami’de yaşamaktadır.