Ağustos 2016
2003
Armada Yayınları

2026 134. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 15:53
M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi), gerçek adıyla Mehmet Samih Fethi, Türk edebiyatının tarihî romanlarıyla tanınan önemli yazarlarından biridir. Osmanlı tarihi, kahramanlık ve savaş konularını etkileyici bir dille işlemiştir. “Cengiz Han”, “Akıncılar”, “Viyana Dönüşü” gibi eserleriyle geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Özellikle tarihî olayları roman havasında anlatması, onu döneminin dikkat çeken kalemlerinden biri yapmıştır. Cengiz Han , M. Turhan Tan’ın en bilinen tarihî romanlarından biridir. Eserde, Temuçin’in çocukluk yıllarından başlayıp “Cengiz Han” oluşuna kadar geçen süreç; savaşlar, ihanetler, bozkır hayatı ve büyük fetihlerle anlatılır. Yazar, Cengiz Han’ı yalnızca acımasız bir hükümdar olarak değil; zekâsı, liderliği ve disiplin anlayışıyla dünya tarihini değiştiren bir karakter olarak işlemeye çalışır. Romanın dili akıcıdır ve tarihî atmosfer oldukça güçlüdür. Özellikle tarihî roman sevenler için sürükleyici bir okuma sunar. Mehmet Turhan Tan, Cengiz Han’ın hikâyesini yalnızca tarih olarak değil; güç, irade ve kaderin destanı olarak anlatıyor.”
Kitap Simyacıları
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Armada Yayınları · 2016794 okunma
Eserin içinden bilgiler inceleme yazısında bulunmaktadır.
2020 12. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 22:21
Cengiz Han! Tarihte çok önemli bir yere sahip olan bir lider. Gerek yürüttüğü savaş politikası, gerek ince zekası, gerekse ileri görüşlülüğü sayesinde tabiri caiz ise küçük bir köyden büyük bir ülke oluşturmuştur. Bütün Türkleri bir bayrak altında toplama gayesini dile getirmiş ve bunu da büyük bir ölçüde adını tarihe yazdırarak başarmıştır. Günümüzde dünyada büyük devletler arasındaki Rusya, Çin, İran gibi ülkeleri Moğollar karşısında boyun eğdiren bir hükümdar! Cengiz Han’ın en çok takdir edilesi faaliyetlerinden biri de hiç kuşkusuz oluşturduğu yasa maddeleridir. Şahsen benim için ilk madde çok önemlidir. Bulunduğu zaman dilimi itibari ile büyük bir karar almış olup yasanın en başına din işini geçirmiştir ve “Tek bir Tanrı vardır. Bu Tanrı’ya tapılacaktır. Tek Tanrı’ya tapan dinler serbesttir.” demiştir. Günümüzde bu madde yanlış anlaşılabilir fakat o zamanın şartlarında muazzam bir maddedir. Çünkü tek Tanrılı dine mensup olmayan Çinlilere, Tibetlilere darbe yapmıştır. Onun haricinde budist, hristiyan, müslüman olanlara karışmamış olup dinlerine saygı duymuştur. Yasadaki diğer maddeleri okuduğumuzda millet meclisi demek olan kurultayı her şeyden üstün tuttuğunu, idari teşkilata yenilikler yapıldığını, casusluk olaylarına karşı önlem alabilmek için hüviyet kontrolüne önem verdiğini, yiyecek sıkıntısını düşünüp belirli zamanlarda avlanmayı yasakladığını, zina, yalancı şahitlik, hırsızlık yapanların özellikle devletten para çalan hırsız milletin cebine elini sokmuştur diyerek cezalandırdığını görüyoruz. Bu yasaları okurken beni tebessüm ettiren “Gök gürkerken suya girmek yasaktır.” yasasıdır. Eski inanışa göre gök gürültüsünü Tanrı veya ceza meleklerinin yürüdüklerini sanıp, başa gelebilecek kötülüklerden ancak suya girince kurtulabileceklerini sanıyorlardı. Cengiz
2020 9. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2020 23:44
Cengiz Han, tarihî roman severlerin zevkle okuyacağı bir kitap. Tarihî gerçekler ışığında yazılmış sürükleyici bir roman. "Cengiz Han Türk mü Moğol mu ya da Moğollar Türk mü ? " bu konuda kitap Cengiz'in Türk hâkimiyetine oldukça önem veren biri olduğunu anlatıyor. Cengiz Han, kana susamış bir komutan, lider, Kağan...
T_T
Puan vermedi·
''Yıldızların ışığına bakılır, boyuna değil.. #y:35096
Alıntı
Puan vermedi·336 syf.·
2019 84. kitabı
Kitabın türü roman ve tarih olarak sınıflandırılmış. Tarihi, kurgulanmış bir roman tarzında okumak beraberinde birçok acabaları da beraberinde getiriyor maalesef. Çünkü anlatılanlara vakıf değilseniz gerçekleri ve kurguyu birbirine karıştırma riskine sahip olabiliyorsunuz, ardında da bir sürü doğru bildiğimiz yanlışı belleğimizde istifleme gibi hataya düşebiliyoruz. Aynı hatalara son on yıldaki tarihi dizileri de katarsak çık işin içinden çıkabilirsen; dizilere bakarsak Kanuni gibi bir padişahın 46 yıllık saltanatının birçoğu haremde geçmişti izlemeye katlanabilindiği sürece vesselam. Kitaba gelince, okuduktan sonra üç kaynaktan Cengiz Han'ın hayatını araştırayım dedim ve kurgulanmış romanla kıyasladığımda fikir birliği olan noktalar olduğu gibi, gerçeği tartışılabilinir noktalar da mevcut. Mesela Cengiz Han'ın doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor. 1155 ile 1167 tarihleri arasında doğduğu düşünülüyor ve ölüm tarihi 1227 kesin gibi, Kitapta 72 yaşında vefat ettiği anlatılıyor ve buna göre yazar 1155 kabul etmiş oluyor. Karısı Börta'nın Meritler tarafından kaçırılması ve 9 ay sonra dönüp oğlu Cuci'yi doğurması ve Cengiz Han'ın oğlu olup olmadığı tartışması da var . Bu nedenledir ki adının "Konuk" anlamına gelen Cuci konması da kafa karıştırıcı. Okurken İlber Hoca'nın Orta Asya'daki devletler ya Oğuz Han'dan ya da Cengiz Han'dan gelmedir demesi ne kadar doğru bir tespit sayılsa da, burada yazarın Cengiz Han'ın Türk birliği sağlamak ve tek bayrak altında birleştirmek gibi bir romantik ve gerçekçi olmayan amaca yaslanarak kurgulaması elbette pek inandırıcı değildi. Kısacası kitabı tarihi vasıftan ziyade bir roman olarak okumak daha mantıklı gibi gözüküyor. Bu açıdan bakıldığında kendini çok rahat ve heyecanla okutturabiliyor. . Tarihi de; kurgulanmış romanlardan ve
2018 95. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2018 22:17
Cengiz Han amacı bütün Türk uluslarını tek bir çatı, tek bir bayrak altında toplamaktı. Bu uğurda büyük acılar çekti ve büyük tehlikeler atlatmıştı. Anasını bir erkekle yatarken bulduğu halde ve karısının bir başkasından olan çocuğu doğurmasına rağmen amacını gerçekleştirmek için sabretmişti. Dünyayı alt üst etti ve yeryüzünde en yüksek, en kudretli olma hakkını Türk’e vermişti.
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Armada Yayınları · 2016794 okunma
Türk kendi milletinden köle edinemez
2020 7. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2020 17:25
Yağmurdan korkan Moğollar ile başlayan kitap Timuçin'in kıvrak zekası ve üstün savaş fikirleri ile tüm Asya yı ve Avrupa yı yenişini anlatan bir kitap. Bazen sıkıcı bazen merak uyandıran ama her Türk'ün bilmesi gerekenleri içeren bir kitap.
O bir şanli Türk !
2020 102. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2020 23:27
Okudugum Cengizhan kitaplari icinde kaliteli, sekilde dil uslup olarak ust siralarda yerini aldi ! Cengiz hani anlatan tarihi romanda cok genis bilgi olmasa da ana hatlariyla anlatmis yazar .! guzel bir eser olmus. Cengizhani herzaman vahsiligi ile tanidik, tanitildi . Bu kitapta turan ellerini ve Türkleri bir arada yönetme arzusunu bu sekilde TÜRKLÜGÜ ILE KIMSEDEN okumamistim .o bir Türktü ve dünyaya hükmetti !
2021 20. kitabı
Gayet sürükleyici bir kitap ve severek okuduğum kitaplardan birisi. Kitapta güzel betimlemeler var ve bu şekilde okurken olayı önünüzde canlandıran kitaplara ben bayılıyorum. Severek okuduğum söyleyebilirim.
2018 26. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2018 21:15
Ovanın ortasında , iki milletin büyük bir savaşıyla yeryüzü çınlıyordu sanki .Ve dağın tepesinde ,ordusunun zaferini dört gözle bekleyen eşsiz bir komutan ,Timuçin ... ... Daha sonraları Cengizhan adıyla ,Türkleri bir bayrak altinda toplayan lider bir teşkilatçı . ... Yazarın yorumu : Bütün Avrupa'nın barbar diye nitelediği bir hükümdar vardı ,Cengizhan . ... Avrupalıların ona barbar demesi ,bütün Avrupa'yı yenmesindendir.

M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi)Yazar · 35 kitap
Sivas'ta doğdu. Asıl adı Mehmet Samih Fethi’dir. Babasının görevi nedeni ile bulundukları Diyarbekir’de dünyaya geldi. Aslen Sivaslı olup, Alaaddin Paşalar ailesine mensuptur. I. Abdülhamid'in kızı Hibetullah Sultan'la evlenen Alaaddün Paşa'nın torunlarından Sivas eşrafı Ahmet Fethi Bey'in oğludur. Liseyi Gümülcine'de ve İstanbul Vefa İdadisi'nde okumuş, babasından ve özel hocalardan Arapça ve Farsça öğrenmiştir. Babası ölünce döndüğü Sivas'tan hukuk okumak üzere 1902'de İstanbul'a gitti. Küçük çalışmalar yaptığı bu yıllarda döneminin genç kuşak şair ve yazarlarıyla arkadaşlık yapmış fakat İstibdat idaresinin katı tutumu nedeni ile yazı yazanların başına çeşitli sorunlar açıldığından 1905'te tekrar Sivas'a dönerek orada öğretmen olarak görev yapmaya başlamıştır. Bir süre Sivas Lisesinde tarih ve edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra İkinci Meşrutiyet’in (1908) ilanında yeniden İstanbul’a giderek, önce belediyede çalıştı. Açılan bir sınavda başarı göstererek Üsküdar Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı teşkilatına geçerek çeşitli yerlerde kaymakamlık ve mutasarrıflık görevlerinde bulundu. Bir dönem milletvekili oldu. Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığı yaptı, romanlarını tefrika etti. Tarihî konuları işleyen romanlarıyla tanındı. Turhan Tan, gençlik döneminde Servet-i Fünûn dergisi ve çeşitli gazetelerde Bedrettin Yılmaz, Halil Rüştü gibi takma adlarla şiirler ve değişik konularda yazılar yayımlamıştı. Hayat Ansiklopedisi’nde M. S. imzasıyla yazdığı birçok yazısı vardır. Şiirleri kitap olarak yayımlanmadı. Şiirlerinde Edebiyât-ı Cedîde dönemi şairlerinin etkisi görülür. Derleme, düşünce, gezi kitapları dışında otuz dört romanı vardır. Bu romanların bazısı tefrika hâlinde gazete sayfalarında kalmıştır. Başlıca Romanları: - Ali Maceralar (1912), - Cehennemden Selam (1928, 2010), - Sevinç Han (1931), - Gönülden Gönüle (1931, 2010), - Kadın Avcısı (1932, 2010), - Üç Ay Yatakta (1934), - Akından Akına (1935, 2010), - Cem Sultan (1935, 2010), - Timurlenk (1935, 2010), - Viyana Dönüşü (1936), - Osmanlı Rasputini Cinci Hoca (1938), - Hürrem Sultan (2010), - Safiye Sultan (1939, 2010), - Devrilen Kazan (1939, 2010), - Cengiz Han (1962, 2010), - Krallar Avlayan Türk (1939, 2010), - Hint Denizlerinde Türkler (1939, 2010), Derleme: - Tarihte Türkler İçin Söylenen Büyük Sözler (1936), - Atatürk (1939), - Tarihî Fıkralar (1962), Düşünce: - Tarihî Musahabe (1937, 2010). Gezi: - Avrupa Notları (2010).