Şubat 2014
Hamle Yayınları
Sıralamalar

2022 69. kitabı
Bir kitabın daha sonuna geldik M.Turhan Tan imzalı kitabımızın konusu adından anlaşılacağı üzere yeniçerileri konu alıyor. Yazarın bu okuduğum üçüncü kitabı anlatım tarzını beğeniyorum bir roman okuyormuş gibi tarihe de ışık tutuyor sıkmadan o dönemi kendi tadında kaleme alıyor sevmediğim tek yanı hikayelerinin sonu olmaması. Bu kitabında 2.Mahmud dönemini ve yeniçerilerin durumunu ele almış ocaklar hakkında yeniçeri teşkilatlanması hakkında bilgiler yer alıyor keyifli okumalar diliyorum ....
YeniçerilerM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Hamle Yayınları · 201461 okunma
Turhan Tan’ın Eşsiz Kalemiyle 1800’lere Yolculuk
2021 8. kitabı
Her şey askerin yönetime karışmasıyla başladı. Tarih yeniçerileri böyle yazmalı. Oysa ilk zamanlar nasıl da gurur kaynağı idi Osmanlı İmparatorluğu için. Bilekleri bükülemeyince topraklar genişliyor, topraklar genişledikçe de güçleri ve sayıları artıyordu. Ancak kim bilebilirdi ki padişaha kafa tutacak kadar ileri gideceklerini? Evvelden padişah da hâlinden memnundu, yeniçeriler de. Ne var ki her şey yenilmek nedir bilmeyen Osmanlı’nın savaşlarda yenilgi yüzü görmesiyle başladı. Yeniçerilerin eskisi gibi davranmamaları, şımarmaları, başıbozuk ve disiplinsiz hareketleri padişahların tepesinin tasını attırıyordu. Yeniçerilerin usulsüzlükleri de bardağı taşırıyordu. Devletin efendisiymiş gibi davranmaları padişahlar arasında huzursuzluğa yol açıyordu. Aynı zamanda padişahlardan istekleri de bitmiyordu. Hoşlanmadıkları kişilerin kafasının kesilmesini, bir dediklerinin iki edilmemesini istiyorlardı. İlk kez Padişah II. Osman yeni bir askerî teşkilat kurmaya yeltendi. Yeniçerilerden bıkmıştı. Ancak bu hareket, pahalıya mal oldu II. Osman’a. Yeniçeriler tarafından boğularak öldürüldü. Daha sonra Osmanlı tarihinde bir süre yeniçerileri ortadan kaldırma olayına rastlanmaz. Çünkü kimse cüret edemez. Ancak XVIII. yüzyılda Padişah III. Selim köklü bir değişiklik gerektiğine hükmeder. Yeniçeri ocağını kaldırmaz, ama onun yanına Batı’nın askerî yeniliklerine uygun olarak Nizam-ı Cedit adında bir ordu kurar. III. Selim bu hareketinden dolayı şimşekleri üzerine çeker. Yeniçeriler onu da öldürürler. Ancak artık yeniçeri ocağı ftine fesat yuvası olmuştur. Onlardan padişahlar gibi halk da yaka silkmektedir. Çünkü halka da zulmetmektedirler. Eşkıya gibi davranmaktadırlar. Yeniçeri ocağını kaldırmayı III. Selim’in yeğeni II. Mahmut da kafasına koyar. IV. Mustafa’dan sonra tahta geçen
YeniçerilerM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Olympia · 202061 okunma
2019 30. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2019 12:57
Bir kitap ancak bu kadar fazla basım hatasıyla basılabilir. Maviçatı Yayınları berbat ötesi bir iş çıkarmış. Hemen hemen her sayfada yazım hatası var. Örneğin "bilmiyorum" kelimesini "bilmi yorum" şeklinde basmışlar. Daha bunun gibi yüzlerce hata var. Bu kadar hataya rağmen kitabı okumaktan vazgeçmemem de benim cinsliğim ya da azmim, bilemiyorum:) Yazarın daha önce 2 kitabını severek okuduğum için aldım ancak beklentilerimi karşılamadı. 2.Mahmud dönemindeki toplum yapısı, saray, Ocak ve halk arasındaki ilişkiyi, güç dengelerini vermesi bakımından güzel bir eser olmakla beraber kitap aniden bitirilmiş hissi uyandırıyor. Ocağın kaldırılmasına değinilecek diye beklerken sadece önceki ilişkilere ve algılara değinilmiş. Diğer yayınevlerinde durum nedir bilmiyorum ancak kesinlikle Maviçatı Yayınlarından bu kitabı almayın. Yayınevi o kadar başarılı bir iş çıkarmış ki ben bu yayınevini unutabileceğimi sanmıyorum:) Keyifli okumalar dilerim..
YeniçerilerM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Mavi Çatı Yayınları · 201961 okunma
Yeniçeriler Kitabı İnceleme
2023 5. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2023 15:34
M. Turhan Tan yazarımızın eserini ilk kez okuyorum. Daha önce kitaplarını okumamıştım. Yeniçeriler kitabının giriş kısmında yeniçerilerin neler yaptığını ne olduklarını güzel anlatmış ve sonrasında bir roman oluşturmuş. Bilgi yönünden zengin bir kitap, içinde Bektaşîlik ile ilgili bilgiler mevcut ve yeniçeriler ile ilgili. Kitabın tek kötü yanı biraz ağır olması, bazı yerleri okuyucuyu sıkabiliyor. Diyalog yerine anlatıma ağırlık verilmiş. Bir şans verilir mi derseniz evet verilir
Tarihi Roman
Kendisi eski, adı Yeniçeri
2022 16. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2022 14:46
1326 yılında Orhan bey tarafından dahiyane fikir olarak Hacıbekdaşı Veli'nin duasını alarak bin gayri müslim devşirme çocuk ile onlara İslami terbiye ve askeri eğitim verilmesi düşüncesiyle devşirme usulü kurulan ama sonrasında Osmanlı Devleti'nin kabusu olan taht'tan padişah indirip, taht a padişah çıkartan yol ortasından kadın kaldıran, haraç alan esnafa çöken devlet içinde devlet olmaya çalışan ve sonunda koskoca bir imparatorluğun hazin sona sürükleyen. Kuruluş amacından tamamen saparak bataklığa dönüşen yeniçeri ocağının farklı bir hikaye eşliğinde anlatımını bu kitapta bulacaksınız. Bazen üzülüp bazen hayretler içerisinde kalacaksınız.
Tarih
YeniçerilerM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Olympia · 202061 okunma

M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi)Yazar · 35 kitap
Sivas'ta doğdu. Asıl adı Mehmet Samih Fethi’dir. Babasının görevi nedeni ile bulundukları Diyarbekir’de dünyaya geldi. Aslen Sivaslı olup, Alaaddin Paşalar ailesine mensuptur. I. Abdülhamid'in kızı Hibetullah Sultan'la evlenen Alaaddün Paşa'nın torunlarından Sivas eşrafı Ahmet Fethi Bey'in oğludur. Liseyi Gümülcine'de ve İstanbul Vefa İdadisi'nde okumuş, babasından ve özel hocalardan Arapça ve Farsça öğrenmiştir. Babası ölünce döndüğü Sivas'tan hukuk okumak üzere 1902'de İstanbul'a gitti. Küçük çalışmalar yaptığı bu yıllarda döneminin genç kuşak şair ve yazarlarıyla arkadaşlık yapmış fakat İstibdat idaresinin katı tutumu nedeni ile yazı yazanların başına çeşitli sorunlar açıldığından 1905'te tekrar Sivas'a dönerek orada öğretmen olarak görev yapmaya başlamıştır. Bir süre Sivas Lisesinde tarih ve edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra İkinci Meşrutiyet’in (1908) ilanında yeniden İstanbul’a giderek, önce belediyede çalıştı. Açılan bir sınavda başarı göstererek Üsküdar Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı teşkilatına geçerek çeşitli yerlerde kaymakamlık ve mutasarrıflık görevlerinde bulundu. Bir dönem milletvekili oldu. Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığı yaptı, romanlarını tefrika etti. Tarihî konuları işleyen romanlarıyla tanındı. Turhan Tan, gençlik döneminde Servet-i Fünûn dergisi ve çeşitli gazetelerde Bedrettin Yılmaz, Halil Rüştü gibi takma adlarla şiirler ve değişik konularda yazılar yayımlamıştı. Hayat Ansiklopedisi’nde M. S. imzasıyla yazdığı birçok yazısı vardır. Şiirleri kitap olarak yayımlanmadı. Şiirlerinde Edebiyât-ı Cedîde dönemi şairlerinin etkisi görülür. Derleme, düşünce, gezi kitapları dışında otuz dört romanı vardır. Bu romanların bazısı tefrika hâlinde gazete sayfalarında kalmıştır. Başlıca Romanları: - Ali Maceralar (1912), - Cehennemden Selam (1928, 2010), - Sevinç Han (1931), - Gönülden Gönüle (1931, 2010), - Kadın Avcısı (1932, 2010), - Üç Ay Yatakta (1934), - Akından Akına (1935, 2010), - Cem Sultan (1935, 2010), - Timurlenk (1935, 2010), - Viyana Dönüşü (1936), - Osmanlı Rasputini Cinci Hoca (1938), - Hürrem Sultan (2010), - Safiye Sultan (1939, 2010), - Devrilen Kazan (1939, 2010), - Cengiz Han (1962, 2010), - Krallar Avlayan Türk (1939, 2010), - Hint Denizlerinde Türkler (1939, 2010), Derleme: - Tarihte Türkler İçin Söylenen Büyük Sözler (1936), - Atatürk (1939), - Tarihî Fıkralar (1962), Düşünce: - Tarihî Musahabe (1937, 2010). Gezi: - Avrupa Notları (2010).