Umay Umay,Tek kelime ile harika, bayıldım. Kalbini, kalemini dökmüş şiirlere. İçine düştüğümüz, yalnızlığı, boşlukları, kırılmışlıkları, aşkı, öyle güzel ifade etmiş ki.. İyi geldi ya cidden. Çok beğendim. Bir başka özelliği de çok samimi çok içten olması. Aslında çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Mutlaka ama mutlaka okuyun. Keyifli okumalar dilerim.. ~sussun diye beyaz; onu kaybettim..~ Cevapsız Ağrı
Bu, Umay Umay'ın okuduğum ikinci kitabı. İlk okuduğum Bütün Güzel Çocuklar Şüpheli kitabından sonra bu kitabı çok aradım. Çünki insan her mısrada kendini ve kendinden bir parça bula biliyor. İçine düştüğümüz boşlukları, yalnızlığı, kırılmışlıkları, öfkeyi, aşkı. Şarkıları eşliğinde kitabı okumak da ayrı bir haz. Okuyun, dinleyin, hissedin. Aslında çok fazla bir şey söyleyerek spoiler vermek istemiyorum. Yine harika bir şiir kitabı.
Umayın sözleriyle bitirmek istiyorum:
"Cevapsız olan sorular değil, ağrı. Cevapsız olan soru yok. Kelimelerle olan her şey beni çok ilgilendirir. Her şeyin kelimesi var sanırım, buna inanırım. Hele boş duvarların; içinde hiç kimsenin olmadığı duvarla konuşurum. Sevmek bile söz kültürü gibi. Sözün lekesi vardır. Yaz yazabilirsen, sil silebilirsen."
"delirmek zorundaydık
çünkü
şiirin tanrıya sadakat yemini vardır."
Herkese iyi akşamlar.
Evet; bugün kişiliğini, sanatını ve bazı şiirlerini çok sevdiğim bir şairin, harika diyemeyeceğim hatta kimi zaman klişelerden beslendiğini düşündüğüm fakat samimi bulduğum şiir kitabı "Cevapsız Ağrı"yı inceleyeceğim.
Kitabı incelemeden önce Umay'ın benim için neden değerli olduğundan kısaca bahsedeyim. Çünkü müziğiyle, yazılarıyla hep ezilenlerin yanında olmaya çalıştı. Gün geldi kitaplarını eşcinsellere adadı, gün geldi şarkılarını devrimciler için söyledi. Kazım Koyuncu'yla olan derin arkadaşlığı da kendisinin sevmemin bir diğer nedeni diyebilirim. Çünkü Kazım Koyuncu'yu çok severdim ben.
Kazım Koyuncu'nun ölmeden hemen önce bir sohbetleri esnasında Umay'a söylediği şu sözler aklımdan hiç çıkmaz mesela: “Hayat biter Umay, önemli olan yaşarken neyin bittiği.”
Sonra Kazım Koyuncu ölür ve bu defa Umay, Kazım Koyuncu'ya şu sözlerle seslenir: "Güneşe çıkardım kalbini Kazım. yine de seni hayatta tutmayı başaramadım.”
Ben bu dostluğu, yüreği ve samimiyeti, şiirden daha değerli buluyorum. Bu yüzden başlangıç girizgahım da hayatın şiirine ve tınısına yönelik bir yorum kabul edilsin istiyorum. Öznel duygularımı ifade ettiğime göre kitaba geçebiliriz.
Kitap yaklaşık 112 sayfadan oluşan bir şiir duygubozumu. Bazı sayfalarda derinliğin iliklerime kadar işlediğini, bazı sayfalardaysa isteksiz bir yolculuğa çıktığımı fark ettim. Ama genel anlamıyla, şiirin o derinliksiz derinliğine doğru sürüklendiğimi ifade etmeliyim.
Peki kitapta ne var?
Kitap, aşkın karmaşıklığını, melankolinin hüzünlü şarkılarını ve insanın içsel zorluklarını ele alıyor.
Şiirlerindeki metaforlar, imgeler ve anlam katmanları, Umay'ın dil kullanımındaki incelikle bütünleşerek okuyucuya zengin bir deneyim sunuyor.
Bu, Umay Umay'ın okuduğum ikinci kitabı.
İçine düştüğümüz boşlukları, yalnızlığı, kırılmışlıkları, öfkeyi, aşkı büyük bir incelikle ifade etmekte ustadır Umay. Nitekim sayfalara yansımış kelimeler bütününde bunları göreceksiniz.
Şarkıları eşliğinde kitabı okumak da ayrı bir haz.
Çok yönlü bir kadın kendisi. Okuyun, dinleyin, hissedin.
Bir sonraki Umay kitabımı okumaya gidiyor ve size bir önceki incelememi bırakıyorum. Bu sayede Umay Umay'ı daha iyi tanıyabilirsiniz.
#126498186
Merhabalaaaar!
Umay Umay'ın 2013 yılında yayımlanan "Cevapsız Ağrı" adlı şiir kitabı, okurlarını derin bir duygu seli içerisine çeken, etkileyici bir eserdir. 12 yıl aradan sonra gelen bu kitap, Umay Umay'ın şiirsel olgunluğunun ve ustalığının adeta bir göstergesidir.
Kitap, adından da anlaşılacağı üzere, "ağrı" teması üzerine kuruludur. Bu ağrı, aşk acısı, kayıp, yalnızlık, varoluşsal sorgulamalar gibi birçok farklı biçimde karşımıza çıkar. Umay Umay, bu duyguları ustalıkla kelimelerle yoğurarak, okurların ruhuna işleyen şiirler kaleme alır.
"Cevapsız Ağrı"nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, samimi ve içten olmasıdır. Umay Umay, şiirlerinde süslü kelime oyunlarına ve karmaşık metaforlara yer vermez. Bunun yerine, yalın ve akıcı bir dille, kalbinin derinliklerinden gelen duyguları dile getirir. Bu da okurların şiirlerle kolayca özdeşleşmelerini ve duygusal bir bağ kurmalarını sağlar.
Kitap, sadece acıyı anlatan bir kitap değildir. Aynı zamanda umut, sevgi ve hayata dair güzelliklere de yer verir. Umay Umay, şiirlerinde karanlığın yanında aydınlığı da göstererek, okurlara teselli ve umut verir. Kitabı tavsiye ederim, şimdiden iyi okumalar dilerim.
•bense zaman geçtikçe anneme benziyorum.
Sayfa 24
•delirmek zorundaydık
çünkü
şiirin tanrıya sadakat yemini vardır.
Sayfa 76
•sürekli değişiyor öykü,
seni bir seviyor bir sevmiyor
Sayfa 84
Dün kitap fuarında Umay Umay'ı görmem, kendi yaşamından bir şeyleri dinlemem, özel olarak konuşma fırsatını yakalayabilmemin şerefine bu kitaba inceleme yazmaya karar verdim.
Cevapsız Ağrı aylarca pdf'ini aradığım bir kitaptı ama sanıyorum bir nedenden internet üzerinde hiçbir yerde bulunmamakta. Bu benim için iyi bir şeye vesile oldu, almışken 3 4 kitabını daha aldım ama kitabı alamayanlar için elbette pdf bulunmasını isterdim.
Umay Umay'ın kitaplarını eşcinsellere armağan etmesi ve dünki konuşmasında pervasızca aşık olabilen herkese teşekkür ederim demesi kalbime dokundu.
Acısını şiirlerinde ve şarkılarında dile getiren ve bununla mutlu olduğunu söyleyen biri kendisi, bununla birlikte içine kapanık bir hayatı tercih etmeyen, hayatın onu buraya çektiğini söyleyen biri. “Bunu ben tercih etmedim, yaşadıklarım beni buna itti. Şarkıcı ve şair olmak zorundaydım.” diyen biri o.
“Delirmek zorundaydık
çünkü
şiirin tanrıya sadakat yemini vardır.”
Eğer kalbinizde bir acı hissediyorsanız ve şiirden de birazcık anlıyorsanız sanıyorum ki fazlasıyla tatmin edecektir sizi. Acıyı hissetmeseniz bile dert etmeyin, Umay Umay size onu hissettirecektir. Daha insan, daha deli kalın.
ay kırıldı
şşşş baksana
onu kaybettim.
İzmocesti alis dologaüidi
Gomüuwxişi mgarinis yevuüidi
Si domövi do domxali gyuli çkimi
...
Bir gün yolda yürüyordum...
Bir şarkı duydum, kalbim acıdı...
Bu kadar...
Cevapsız AğrıUmay Umay · Altıkırkbeş Basın Yayın · 20161,071 okunma
Umay umay ın koşulsuz şartsız en iyi kitabıdır.müthiş bir haz bırakır arkasında etkisinden kurtulunamaz tekrar okutur kendini.Çırılçıplak bırakıp acımasızca sorgular aşkı.
Henüz ikimizi çeken şeyin ne olduğunu anlamış değilim.
Aslında seksten de bir bok anlamam.
Aşk acıklıdır, hükümdür çoğu zaman.
Ne yaptığımı bilmiyorum
inan bilmiyorum.
Yanına uzanayım; ''geçsin artık
Umay Umay, Cevapsız Ağrı
Ben aşk’a şu dakika yeni bir anlam kattım. :)))
Cevapsız AğrıUmay Umay · Altıkırkbeş Basın Yayın · 20161,071 okunma
Özletebildiginiz kadar özletin kendinizi kelimelere, sonra bir ara bu kitabı bırakın aniden görülebilecek bir yere.. Devamı malum..
Umay Umay' ın özel kitaplarından biri, pişman olmak için okuyun :)
Umay Gedikoğlu, (Umay Umay) (22 Mayıs 1966, Trabzon), Türk yazar ve pop rock sanatçısı.
İlk müzik çalışmalarına 1990 yılında "Hush" grubundan Eray Artan ve Melih Rona ile bir araya gelerek "Leprechaun" grubuyla başlamıştır. Umay Gedikoğlu, kısa süren bu çalışmadan sonra asıl çıkışını tüm müzik ve sözlerini Barlas'ın (Barlas Erinç) yazdığı pop rock tarzındaki "Umay Umay" albümüyle yapmıştır.
7 Ekim 1994'te[2] Emre Plak'tan çıkan "Umay Umay" albümüne, şarkıları yazan Barlas'ın yanı sıra, bugün hepsi müzik alanında önemli isimlere sahip olan Şebnem Ferah, Teoman ve özlem Tekin vokalleriyle, Alper Erinç ise düzenlemeleriyle destek olmuştur. İlk klip Böl Beni'ye çekilmiş ve Umay oldukça başarılı bir çıkış yakalamıştır. Albümün en tanınan ve sevilen şarkılarından, klibi de çekilen Hareket Vakti şarkısını daha sonra Afili Yalnızlık albümünde Emre Aydın da seslendirmiştir[3]. Albümde diğer bir klip çekilen şarkı ise Bozdur Yeminleri olmuştur.
Umay Umay'ı geniş kitlelere ulaştıran "Umay Umay" albümünden sonra ikinci albümü "Naylon", 26 Aralık 1996'da BMG etiketiyle çıkmıştır. Türkiye'nin ilk elektronik - pop albümü iddiasındaki albümde şarkı yazarlığıyla Barlas (Barlas Erinç) yine destek verirken Mete özgencil, Kıvanç K. ve ümit Kuzer'le de bir araya gelinmiştir. Bu albümün klipleri Umay Umay'a Mete özgencil'in de eşlik ettiği "Düşmedim Daha", "Naylon" ve Edepsiz adlı parçalara çekilmiştir.
Umay Umay'ın üçüncü albümü "Ağzı Bozuk Aşk Mektubu", ETNO Müzik etiketiyle 2002 yılında çıkmıştır. Toplam 10 parça ile bir remix içeren albümün yapım aşamasında Patrick Chartol ile çalışılmıştır. Albüme Kazım Koyuncu da konuk müzisyen olarak davet edilmiştir.
Umay Umay'ın müzik çalışmalarının yanı sıra beş adet de kitabı bulunmaktadır. Kitaplarını eşcinsellere adamıştır. Kürtleri, eşcinselleri, devrimcileri ve Mardin'i anlatmıştır. Bir dönem Birgün Pazar'da köşe yazarlığı da yapmıştır. Kazım Koyuncu'nun Gyuli çkimi şarkısının üzerine Kalbim Acıdı adlı şarkısını söylemiştir. Kendi albümlerinin dışında, Kent Ozanları adlı karma albümde de Şeker Anne şarkısıyla yer almıştır.