Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çin Tarihi

Wolfram Eberhard

Çin Tarihi Gönderileri

Çin Tarihi kitaplarını, Çin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Çin Tarihi yazarlarını, Çin Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
415 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Çin Hanedanlıklar
Okul yıllarında bir hocamızın tavsiyesi ile okuduğum bir kitap oldu. Beklentilerimi karşılamadı daha çok fantastik olaylar beklerken çok detaya inmiş tamamen akademik bir eser. Hanedanlıklar arası mücadeleler neticesinde şehir devletleri halinde yaşayan Çin'in buna rağmen dış dünyaya karşı uzun bir süre kapalı kalması çok ilginç bir durum idi. Belirttiğim gibi işin daha çok akademik yönüne giriyor eser, sıkıcı gelebilir.
Çin Tarihi
Çin TarihiWolfram Eberhard · Türk Tarih Kurumu · 200750 okunma
415 syf.
8/10 puan verdi
·
99 günde okudu
Çin'in mukadderatını anlamak için okunması gereken bir eser, ülkemizde Çin Tarihiyle ilgili az sayıda bulunan en önemli eserlerden biridir.Günümüzdeki Çin'i anlamak için hatta dünyayı anlamak için Çin'in tarihini,kültürünü,sosyolojik yapısını başından geçenleri bilmek zorundayız.O açından bakıldığında eser nazarında malumatı mühimdir.
Çin Tarihi
Çin TarihiWolfram Eberhard · Türk Tarih Kurumu · 200750 okunma
Reklam
383 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Ünlü Sinologdan Türkçe yazılmış bir Çin Tarihi kitabı.
Wolfram Eberhard'ın Çin Tarihi kitabı taş devri döneminden başlayarak M.S. 20. yüzyıla yani cumhuriyet dönemine kadar gelen uzun bir zamanı konu aldığı oldukça kapsamlı bir Çin Tarihi kitabıdır. Bu kitap yazıldığında Eberhard Türkiye'de Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde görev yaptığından bu kült eser orijinal olarak Türkçe yazılmış ve daha sonra diğer dillere çevrilmiştir. Kitapta her işlediği dönem ile ilgili zamanının literatürünün en önemli kaynaklarını paylaşan Eberhard, yaklaşık dört bin yıllık Çin Tarih'nin müthiş bir özetini sunuyor.
Çin Tarihi
Çin TarihiWolfram Eberhard · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 201950 okunma
Çin ile Avrupa cemiyeti arasında esaslı bir fark vardır; Çin’de feodal devletten gentry devlete geçilirken Avrupa’da feodal devletten burjuva devletine geçilmiştir.
Kelimelerle Mücadele
Çince'ye, yazının karakterine göre yabancı kelimeleri yazamadığından, ancak pek kat'i olmayan ''transkripsiyonu,, yapılabiliyor, bunun için bütün yeni mefhumları da eski kelimelerden teşkil etmek suretiyle ifade etmeğe çalışılıyor. Böylece modern Çince'ye yabancı kelimeler girmiyor, fakat bütün modern mefhumlar bulunuyordu. Birkaç misal: ''Ateş arabası,, lokomotif; '' şimşek-dili,, telefon; ''kendi akan-mürekkep-su-fırçası,, dolma kalem; ''malik-olmamak-tel-şimşek-haberi,, radyo. Bu yeni teşekküllerin çoğu Japonca'da ve Çince'de aynıdır.
Sayfa 353
Bundan sonra çaya un ve tuz ekliyoruz
Çayın kullanılması, 3 üncü yüzyılda Güneydoğu Çin'e gelerek, orada yayılan bir eski Tibet ådeti olmalıdır. Bu zamandan itibaren iki istihsal merkezi vardı : Sih-ch'uan ve Güney-doğu Çin. 11'inci yüzyıla kadar Sih-ch'uan istihsalde başta gelmektedir. Bu, Çin'de çayı bu zamana kadar Tibet tarzında içmelerinden de anlaşılıyor: Bunlar, önceleri çayı un, tuz ve zencefil ile karıştırırlardı. Ancak bundan sonra saf çay içmeğe başladılar.
Sayfa 229
Reklam
Çin'de monarşinin son bulması
12 Şubat 1912'de Mançu hükümeti, Çin tahtından vazgeçip cumhuriyeti kanuni devlet şekli olarak kabul ettiğini bildiren bir ferman neşretti.
Sayfa 336Kitabı okudu
1898'de Çin'in durumu, birçok bakımdan Türkiye'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonlarındaki durumuna çok benzemektedir.
Sayfa 330Kitabı okudu
Çin'de, Japonya daima bir barbar devleti olarak istihkar edilmişti; şimdi ise Japonya'ya mağlup olmuşlardı. Avrupalıları da istihkar etmişlerdi; halbuki onlar şimdi her taraftan sokuldukları Çin'den birbiri ardı sıra imtiyazlar alıyor, Çin'in ilerde tamamen ilhakı için ilk adım olarak onu, açıkça ''menfaat sahaları'' dahilinde bulunduruyorlardı.
Sayfa 330Kitabı okudu
Reklam
İlkel bir kavim olan Japonların 100 yıl içerisindeki muhteşem değişimi
Meiji teceddüdü ile Japonya'nı feodal devri hiç olmazsa zahiren nihayet bulmuştu. Japonya süratli bir tempo ile avrupaileşiyor ve aynı zamanda emperyalist siyaset takip etmeye başlıyor.
Sayfa 328Kitabı okudu
Dunganlar
Müslüman olan Çinlilere Dunganlar deniyordu. Tabii bu Dunganlar artık saf Çinli değildiler. Bunlar Müslüman olduklarından, Müslüman ve Çinli olmayanlarla, yani Türklerle yahut Moğollarla evlenmesini tercih ederlerdi.
Sayfa 324Kitabı okudu
97 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.