Erkek Vücudu Üzerine Bir İnceleme

Türler:
Sıralamalar

2021 4. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2021 15:13
Bu tarz incelenmemiş ve az okunan kitapları yorumlamaya önem veriyorum. Yazar Desmond Morris bu kitabında sizi erkek vücudu üzerinde tepeden tırnağa eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. "Tepeden tırnağa" derken bunu gerçek anlamda yapıyor. Vücudumuzun en tepesinde yer alan saçlardan başlayarak, alın, kulak, gözler burun, ağız ... bacak ve en son ayaklara kadar erkek vücudunun her parçasını mercek altına alıyor. Her bölümün girişinde ilk önce ele alınan uzvun anatomik incelenmesi yapılıp evrimsel süreçte neden ve nasıl evrilmiş olabileceği irdeleniyor. Yazar daha sonra ele alınan uzvun / organın erkek vücudu için öneminden bahsederek kadın vücudu ile olan farklılıkların neden bu şekilde oluştuğunu açıklıyor. Her bölümün sonunda ise vücudun ilgili bölgesine yaptığımız süslemelerin tarihsel süreçte nasıl ortaya çıktığını ve yine vücudun bu bölgeleri ile yaptığımız jest ve mimiklerin anlamlarını yorumluyor. Erkekler spor ve yarışmalara kadınlara nazaran neden bu kadar bağımlıdır? Geniş omuzları ve üçgen bir vücudu çekici kılan nedir? Neden insanlar küpe ve takı takar? Hapşırdığımızda niye "çok yaşa" deriz? Sünnet etme geleneği nereden gelmiştir? Kitabın alt başlığı erkek vücudu üzerine bir inceleme olsa da kadın erkek fark etmeksizin insan vücudunu anlamak için muhteşem bir eser. Desmond Morris 1967 yılında yazdığı kitabında vücut tüylerini kaybettiği için diğer 183 maymundan farklı bir görünüme kavuşan ve kendini Homo Sapiens olarak adlandıran maymun türüne Çıplak Maymun ismini vermişti. Yıllar sonra karşımızda çıplak kalan ise o türün erkeği: Çıplak Adam.
Bilim
Çıplak AdamDesmond Morris · NTV Yayınları · 200955 okunma
2026 6. kitabı
Kitap keyifli bir okuma deneyimi sundu. İnsan erkeği anatomisi hakkında ilginç bilgiler veren yazar her bir uzvu evrimsel ve kültürel açıdan ele almış olmasıyla beni etkiledi. Disiplinlerarası okuma yapmak ve sıra dışı bilgiler edinmek eğlenirken öğrenmeyi sağlamış. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Çıplak AdamDesmond Morris · NTV Yayınları · 200955 okunma
Anatomik Antropoloji Desek
2023 135. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2023 20:54
İnsanoğlunun evrim macerasının şüphesiz en büyük sorunu ve sorusu insan anatomisinin diğer canlı türlerinden farklı geliştiği, yaklaşık 7 milyon yıl önce Sahelanthropus tchadensis'ten Homo Sapiens'e kadar geçen sürede quadropedalizmden bipedalizme geçişin ve diğer uvuzların gösterdiği durumdur. Desmond Morris erkek anatomisinin tüm kısımlarını ve bu kısımlara ait örneklerin toplumdan topluma, kültürden kültüre nasıl geliştiğini gözler önüne seriyor. Verdiği ilginç örnekler ile de konuyu çok güzel bağlıyor. Çıplak Kadın kitabının devamı niteliğinde olan Çıplak Adam, erkek anatomisinin en özel kısımlarından hassasiyet ile en gözüken fizyotipi hakkında bizlere yararlı bir kaynak sağlıyor. En güzel tarafı İlkel kabile topluluklarında gelişen ritüellerin özelinde halen bu toplulukların bize saçma gelen bedensel anatomik denemeleri ve günümüze kadar ulaşan etnosantrizm nidaları incelenmeye değer. Sosyal Antropoloji seven ve okuyan bir insan olarak kitabın her erkeğin özelinde okunması gerektiği kanısında olmakla beraber temiz bir 9 puan vererek, kitabın kötü yanı bölümler gereksiz uzatılmış ve bu okuyucuyu sıkıyor bilimsel tabirler. Fakat yazar buna rağmen herkesin anlayacağı bir dille terminolojik terimleri sağaltmış. Yazı şahsıma aittir. @randallflagg007. Guzel kitap hediyesi için EminEmrah beye sonsuz teşekkürler. Detaylar için düzenli kitap eşleşmeleri için t.me/birkdostlar
2025 21. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 00:15
Ahlaksız bir okur olduğum için kitabın adı dikkatimi çekti, bu yüzden köşeme oturdum ve okumaya başladım. Gerçekten keyifli bir okuma oldu. İnsan ve hayvan davranışlarının incelenmesinde bir otorite olan İngiliz zoolog Desmond Morris, kitabının hemen her sayfasında alan uzmanlığını kanıtlıyor ve erkek vücudunu milyonlarca yıl süren evrimin harika bir sonucu olarak sunuyor. Yazar, erkek bedenini "parçalara ayırıyor" ve tamamen anatomik bir bakış açısıyla bir erkeğin başıyla başlıyor ve ayaklarıyla bitiriyor. Morris, evrimin kendisine ek olarak, erkek bedeninin algılanması üzerindeki kültürel ve sosyal etkiyi anlatıyor. Bu sayede tarihin derinliklerine doğru ilginç bir kaçamağa da çıkıyorsunuz. Benim için bu kitap, erkek bedeni üzerine güzel bir rehber oldu. Biraz popüler bilim okuması olsa da hızlı ve keyifli bir okuma. Fark edilmeyen ancak yine de bilinçaltı tarafından yakalanan şeylerin farkında olmak için okumaya değer. #276570602
2022 57. kitabı
Daha önce genel olarak insan anatomisini, antropolojik yankıları ve seksin biyolojisini anlattığı Çıplak Maymun kitabını okuduğum Desmond Morris'ten bu kez erkeği ve kadını dış organlarını çok az anatomik bilgi ve çok kapsamlı antropolojik bilgiyle ve yetkin bir beden dili anlatımıyla incelediği Çıplak Kadın ve Çıplak Adam kitaplarını eş zamanlı okudum. Cinsiyetiniz ne olursa olsun kendi bedeninizi çok iyi tanıdığınızı zannedip de sadece karşı cinsin kitabını okumanızı hiç tavsiye etmem. Zira bu kitabı cinsiyetinize paralel okuduğunuzda bile kendinize yepyeni bir gözle bakacaksınız. Onlarca bilgi edindiğim, bazen dehşete kapıldığım bazen kahkahalar atacak kadar eğlendiğim her iki kitabı da büyük bir zevkle okudum.

Desmond MorrisYazar · 15 kitap
Desmond Morris, 1928 yılında Wiltshire'da dünyaya gelmiştir. Birmingham Üniversitesi'nden Zooloji lisans derecesi ile mezun olduktan sonra, Oxford Üniversitesi'nde doktora yapmıştır. 1959 yılında Londra Hayvanat Bahçesi müdürü olarak çalışmaya başlayan Morris, bu görevini sekiz yıl süreyle sürdürmüştür. Tüm Dünyada milyonlarca satan Çıplak Maymun adlı kitabını bitirinceye dek yedi adet kitap ve birçok bilimsel çalışmaya imza atmıştır. Desmond Morris, insan ve hayvan davranışlarını inceleyen birçok televizyon programı ve filmin de yapımcılığını üstlenmiştir. Kendisinin hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından sevilmesini sağlayan kolay anlaşılır üslubu, onu günümüzün en ünlü tabiat tarihi program yapımcılarından biri haline getirmiştir. Morris aynı zamanda son derece başarılı bir sanatçıdır.