Çıplak Şölen

William S. Burroughs
Yayımlandığı günden bu yana dünya edebiyatındaki tüm dengeleri, biçemi, yerleşik kalıp ve anlayışı değiştirmiş, Amerikan kültürünün kalbine saplanmış bir bıçak: Çıplak Şölen. Beat Kuşağı'nın önde gelen ismi; kurgunun en keskin, en tuhaf zekalarından biri olan William S. Burroughs, yalnızca yüzeysel, verili ve görünenle yetinmeyip, altında yatan "gerçeği" bulmak adına zorlu katmanların arasına dalmaya cüret edebilen okuru sıra dışı bir eyleme davet ediyor. "Çıplak Şölen bir kılavuz, bir Nasıl Yapmalı kitabıdır... Kara böcek arzuları uçsuz bucaksız başka gezegen manzaralarına açılır... Cebir kadar çıplak soyut kavramlar daralıp kapkara boka veya bir çift buruşuk cojonese dönüşür... Nasıl Yapmalı, uzun koridorun sonundaki kapıyı açmak suretiyle deneyim seviyelerini genişletir... Yalnızca Sessizlikte açılan kapıları... Çıplak Şölen, Okur’dan Sessizlik talep etmektedir. Yoksa kendi nabzını tutacaktır..." William S. Burroughs, (5 Şubat 1914 - 2 Ağustos 1997), ABD’li hikaye, roman ve deneme yazarı. Allen Ginsberg ve Jack Kerouac’la birlikte Beat Kuşağının ve punk-rock hareketinin öncüsü sayılan Burroughs, 20. yüzyılın en çok tartışılan isimlerinden biridir. Burroughs, 1936 yılına kadar Harvard Üniversitesi’nde okudu ve bu dönemde New York’a yaptığı yolculuklarda eşcinsel altkültürle tanıştı. İlerleyen yıllarda uyuşturucu kullanmaya ve 1945 yılında yazmaya başladı. 1950’lerdeki ilk denemelerinden sonra cut-up tekniğini kullandığı Nova Üçlemesi’ni yazdı. (Cut-Up Üçlemesi olarak da bilinen serinin kitapları; Yumuşak Makine, Patlamış Bilet ve Nova Ekspresi yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır.) Bu yıllarda uyuşturucudan kaynaklı hukuki problemler sebebiyle sürekli şehir değiştirdi; Tanca’da, Paris’te ve Londra’da yaşadı. 1976’da New York’a döndü; Andy Warhol, Patti Smith ve Susan Sontag gibi isimlerle vakit geçirdi. 1981 yılında hayatının geri kalanını geçireceği Kansas’a taşınan Burroughs, 1997 yılında kalp krizinden öldü. Jack Kerouac ile birlikte yazdığı Ve Hipopotamlar Tanklarında Haşlandılar’ın (çev. Dost Körpe, 2010) yanı sıra Benim Eğitimim (çev. Süha Sertabiboğlu, 2011) ve İçerdeki Kedi (çev. Ahmet Ergenç, 2013) yine yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır.
Kitabın Konusu:
320 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1959
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Ahlaksızlığın Metazorisi
Hayali bir kent düşünün sonra bu kentin sıralı evlerini düşünün; Amerikan evleri var, Arap kültürü evleri var, Muson iklimi evleri var, Latin Amerika evleri var, Kızılderili sonra Maori çadırları var, yazar buna kitabın bir yerinde Karma Kent diyor, sonrası buralarda yaşayan insanların hallerini tasvir edin, sapkın veya aciz görünen hallerini tasvir edin, yani bunları en iyi şekilde kafanız, yazarın tabiriyle junk spazmındayken görebilerek tasvir edebilirsiniz fakat, şimdi bunlar için bu junk belasına mâruz kalmamanız için size bu hayalleri ve tasvirleri kıymetli dostumuz Burroughs, elinden gelenin en iyisiyle, burada bu 'Çıplak Şölen'de yazmış. Sonra, ahlaksız olabilmek için elinden geleni ardına koymamış zaten, kendisinin kaybedecek neyi vardı ki, bu junk belasını çoktan yalayıp yutmuş zaten... Ahlâk savunucularının düşündüğü gibi uyuşturucuya özendirici bir özelliği yoktur bunun, aslında tam tersi özelliği vardır. Hem ne diyor yazar; "Uyuşturucu çağımızın en tehlikeli virüsü ise Çıplak Şölen, bu virüsün sorunlarına dikkat çekiyor." ... Şiddetin, uyuşturucunun, cinselliğin bütünüyle ahlaksızlığın bu metazorilerini okumak, savunulmazsa da radikal bir okuma kazanımıdır. Burroughs'un edebi yeteneği de üst düzeydedir... İyi okumalar...
Çıplak Şölen
Çıplak ŞölenWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2014131 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
Gereksizdi.
Aklına ne gelirse yazan ya da bulduğu her şeyi kesip birleştirince sanat yaptığını sanan birinin manasızca kelime sıralamasıydı. Deneysel bir şeyler yapmak istemesi tamam ama böyle yapacaksan beş - on sayfa yap bari, bütün kitabı bunun üstüne kurmanın bir anlamı yok.
Çıplak Şölen
Çıplak ŞölenWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2014131 okunma

Yazar Hakkında

William S. Burroughs
William S. BurroughsYazar · 21 kitap
William Seward Burroughs II (5 Şubat 1914 - 2 Ağustos 1997), ABD'li roman ve deneme yazarı. Jack Kerouac ve Allen Ginsberg ile birlikte beat akımını başlatan yazarlardan biri olarak tanınır. Yazılarının çoğu yarı otobiyografik olarak tanımlanabilir. Beat kuşağının en renkli yazarlarından biri olan William S. Burroughs, oldukça ilginç bir yaşam sürmüştür. 5 Şubat 1914'te St. Louis, Missouri'de doğan Burroughs, hayli rahat şartlarda büyüdü. 1936'da Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. Açıkça ifade ettiği eşcinsel eğilimleriyle tanınırdı ve sıklıkla uyuşturucularla ilgili deneyimlerini yazardı. Burroughs, 1951'deki bir Meksika gezisinde, Giyom Tell'den bir sahne canlandırmaya çalışırken, kazayla ikinci karısı Joan'u vurdu. Bu olaydan sonra hayatının büyük bölümünü Güney Amerika'yı dolaşıp pek çok uyuşturucu deneyerek ve gelecekteki yazıları için araştırma yaparak geçirdi. The Black Rider adlı, tiyatroya uyarlanan eserinde yaşadığı bu olaydan esinlenmiştir. Yazılarında, birçok kişinin 'kafa karıştırıcı ve ukalaca' olarak nitelendirdiği kolaj (cut up) tekniğini kullanırdı. Ele aldığı konular çoğunlukla yer altı dünyası ve uyuşturucu alt-kültürleriydi. Burroughs'un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Naked Lunch (Çıplak Şölen) , bir kült film olmuştur. Burroughs, Gus Van Sant'ın Drugstore Cowboy'unda da Matt Dillon'ın canlandırdığı uyuşturucu bağımlısı karakterin akıl hocası olarak yer aldı. Eserleri arasında The Ticket That Exploded, Nova Express, The Last Words of Dutch Schultz, The Wild Boys, Exterminator, Cities of the Red Nightve kendi eşcinselliğini incelediği Queer sayılabilir. Çoğu eleştirmen, Burroughs'un eserlerinin uyuşturucu kullanımı ve ahlaksızlığı yücelten, özelliksiz yazılar olduğunu düşünmektedir. Ancak onun sanatsal yeterliliğini takdir eden ve yazılarını ileri görüşlülüğünün kanıtı olarak kabul eden eleştirmenler de bulunmaktadır. "William Seward Burrougs II: el hombre invisible", "old bull lee", "inspector lee", "punk'ın büyükbabası", "heavy metal kid" ünvanlarını kazandı. James Graham Ballard'a göre "II. Dünya Savaşı sonrasındaki en önemli yazar", Norman Mailer için "dehanın hükmettiği tek Amerikalı yazar"dır. Samuel Beckett'a Burroughs hakkındaki görüşü sorulduğunda ise "Evet, o bir yazar" demiştir. İlaç bağımlılığı ve eşcinsellik, çalışmalarının çoğuna egemendir. Kitaplarının birçoğunda, güçlü bir karışım yaratmak için popüler kültürün tüm alanlarından, filmlerden, karikatürlerden, Western'lerden ve bilim-kurgu yapıtlarından düşünceler ödünç alarak kolaj tekniğini denedi. İktidarın kötüye kullanılmasından büyük rahatsızlık duyması nedeniyle ilaç bağımlılığını, yaşamlarımızın denetlenme yollarının tümünü kapsayan bir mecaz olarak kullandı. Burroughs 1997'de, 83 yaşında öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.