Coğrafi Keşiflerin İçyüzü

Abdurrahman Dilipak

Coğrafi Keşiflerin İçyüzü Gönderileri

Coğrafi Keşiflerin İçyüzü kitaplarını, Coğrafi Keşiflerin İçyüzü sözleri ve alıntılarını, Coğrafi Keşiflerin İçyüzü yazarlarını, Coğrafi Keşiflerin İçyüzü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
O dönemde çizilen bir haritalarda, enlem ve boylam çizgilerinin bulunduğunu ve İslâm haritacılarının, Kabe-i mükerremeye hürmeten kuzeyi aşağıda, güneyi yukarıda gösterdiklerini belirtelim. Dünyanın, derinliğini bilmediğimiz bir boşlukta asılı duran bir köpük balonu gibi durduğunu düşünürsek, aşağılık ya da yukarılık kavramının izafi olduğu görülecektir.. Avrupalı haritacılar Kuzey Amerika, Avrupa ve bugünkü SSCB'yi üstte, Hindistan, Arap yarımadasını ve Afrika'yı, Güney Amerika'yı altta gösteren bir haritayı benimsemişlerdir.. Bu izafi bir durumdur ve bilimsel kabul edilmişliği yoktur.
Şu bir gerçek ki, Amerika'nın varlık temeli, bu kan gölü üzerine kurulmuştur ve yeni kuşaklar, bu tarihi sorumluluğun ağır psikolojik baskısı altında, davranışlarını meşru göstermek için, yeni örneklerini sunmak gibi hasta bir ruh halini sergilemekten kaçınmayacaktır. Kaçınmamaktadırlar.
Reklam
...Yeni işgal güçleri, adeta tek Kızılderili bırakmama macerasına ülke çapında katliama girişti ve yüzbinlerce yerli öldürüldü.. Günümüzde nesli tükenmekte olan hayvanların bile korunması için fonlar ayrılırken, adeta bir insan soyu, tüm zenginlikleri ve kültür mirasları ile birlikte yok edildi.
Bu mektup Kızılderili başkanı Seattle tarafından Washington'daki büyük başkan Franklin Pierce'ye yazılmıştır (Mektuptan kısa bölümler alıyorum ben) : Gökyüzünü nasıl satın alabilirsiniz? Ya da satabilirsiniz? Ya toprakların sıcaklığını? Havanın taze kokusuna Suyun pırıltısına Sahip olmayan biri onu nasıl satabilir? Açlığın, dünyayı saracak beyaz adam Ve ardından koca bir çöl bırakacaksın.
Yıldız Sarayı'ndan İstanbul Üniversitesi'ne kaldırılan 10803 sayılı Tarihçi Esat Efendinin «Hulâsa-i Ahval-i Tunus ve Garp» adlı eserinin 400. sahifesi: «Barbaros'un, Kanuni Süleyman'a yazdığı mektupta; Amerika kıtasının, Türk denizcileri tarafından Kristof Kolomb'dan önce bilindiğini, bu yerlerin işgal edilmesi için Padişahtan müsaade istenmiş oldu ğunu, Padişah ise, bu ciheti zamanın Sadrıâzamı olan ve o zaman Mısır'da bulunan İbrahim Paşa'dan sormuş olduğunu, İbrahim Paşa'nın ise, Padişaha vermiş olduğu cevapta: «Ülkemize çok uzak olduğundan, vazgeçilmesini» istediğini belirtmektedir.
Üzülerek belirtelim ki, Cumhuriyetin ilk yıllarında yayınlanan tarih kitaplarında batının sömürgeci karakterlerinden hiç bir kelime ile söz edilmemiş, coğrafi keşifler tek yanlı bir övgü ile geçiştirilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında oluşturulan Tarih Kurumunun bu gerçeklerden habersiz olduğu düşünülemez. Yeniden yazdırılan tarih kitaplarında Osmanlıya karşı her türlü tecavüzkar dil kullanılırken, Batılılardan sadece övgü ile sözedilmesi ve sömürgeci karekterinin sistemli bir biçimde görmemezlikten gelinmesi düşündürücü değil mi?
Reklam
237 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.