The Masks of God #4

İngilizce
Sıralamalar

2022 63. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2022 23:47
Bazı kitapları bitiremezsiniz, tekrar tekrar döneceğinizi bilerek son sayfasını kapatırsınız yalnızca. Joseph Campbell'a minnetle ve büyük emeğine hürmetle kapatıyorum Yaratıcı Mitoloji'nin kapağını. André Malraux'nun muhteşem tespiti düşüyor bir kez daha aklıma : "En büyük gizem, madde ve yıldız yığınları içine böyle rastgele fırlatılmış olmamız değil; bu zindanda hiçliğimizi inkâr ettirecek ölçüde güçlü imgeleri kendi kendimizden çıkarmamızdır." Mitoloji okumaları bu gizemle her seferinde yeniden yüzleştirir bizi. Bilinmezleri çözmeye ve anlamaya azıcık olsun yaklaşabiliyorsak, bu alanda emek verip yazmış insanlar sayesindedir. Joseph Campbell da onlardan biri. Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Tanrıçalar ve Tanrıçanın Dönüşümleri, Mitsel İmge, dört ciltlik Tanrı'nın Maskeleri serisi ve Kral ve Hortlak (editörlüğünü yaptığı ve Heinrich Zimmer'in ölümü üzerine tamamlayıp yayına hazırladığı kitaptır) ile önemli bir birikim bıraktı ardında. Tanrı'nın Maskeleri, ilkel mitolojiden başlıyor, sonrasında doğu ve batı mitolojisini mercek altına alıyor. Yaratıcı Mitoloji'de kutsal kitapların yanında büyük edebi eserlerin nasıl mitolojiden beslendiğini detaylarıyla anlatıyor. Farkında ve bilincinde olalım ya da olmayalım, kaynağını mitolojiden almayan tek bir kültürel öge dahi olmadığını bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Evrene, dünyaya ve insana dair imgelerin, bütün bir tarihin, dinlerin, sanatın, edebiyatın kökeninde var olan derin kaynak, katman katman açılıyor önümüzde. Tüm bunların ötesinde, kendimizi ve türümüzü biraz olsun tanımak ve anlamak istiyorsak, mitolojinin bize sunduğu aynanın eşsiz olduğunu görüyoruz. Hikâyenin bir kısmı daima aynanın sırında saklı kalacak olsa da...  Nitekim Thomas Mann şöyle yazıyor: "Daha derine ses verdikçe, geçmişin aşağılardaki dünyasıyla
2021 8. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2021 12:38
İlkel Doğu ve Batı geleneklerini konu alıyor. Toplumun henüz inşa edilmediği dönemlerdeki aile ve yaşam tarzları en iştahla okuduğum bölümlerdi. Aynı zamanda birçok felsefi disiplinlerin tezleri de çarpıştırılıyor. okuma sonrası kendimi oldukça zengin hissettim.
Felsefe
2019 16. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2019 20:45
Tanrının Maskeleri eserinin 4. ve son cildi olan Yaratıcı Mitoloji, din tarihini bu kez daha derin ve diğer 3 kitabında toparlanmış düşüncelerin geliştirdiği yeni düşünce akımlarına olanak sağlamasını incelemektedir. Sözlüklere dair başlıklar ile sözcüklerin aşka ve bu aşkın da kanlı felsefe davalarına değinilmiş.Bu cilt, okuması, diğerlerine göre biraz daha fazla yorucu. İslam ve Hristiyan alimlerin felsefî tartışmaları özetler halinde aktarılmış.Bu konu başaralı bir şekilde kaleme alınmış.Beowulf destanı da özetle anlaşılır biçimde aktarılmış. Campbell bazı dinlerin aşka dair ritlerini kaleme almış.Ensest ilişkiler neticesinde doğan ilk bebeğin kızartılması bizler için canice.Ancak bu sapkınlıklara inanılması çok da mantıksız gelmemektedir.İnsanın inanç uğruna neler yaptığı zaten tüm eser boyunca kaleme dökülmektedir. Bu kez eserin içerisinde bolca şiir mevcut.Rönesansın ayak seslerini duyurduğu gösterilmekte. 12.YY avatarı olan Tristan'nın efsanesini de bolca kaleme alınmış.İrlanda Mitoloji tarihinin, insan suretine bürünmüş tanrısı Tristan'nın iki farklı kaynaktan hayat hikayesini ve iki kaynakta da değişmeyen tek şey İsolt'a olan aşkı konu edilmiştir. Thomas Mann ve James Joyce eserleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve Wagner'in operalarında da mitolojinin esintileri ele alınmış.Diğer ciltlere nazaran bu ciltte tarihe iz bırakan düşünürlerin söylem ve görüşlerine daha sık rastlıyoruz. Eser 100 sayfaya yakın Grail ve Harikalar Şatosu romanslarını konu edinmiştir.Parzival(Parsifal) ve Gawain isimli iki şövalyenin, öncelikle şahsi akabinde birleşen bu yolculukları kaleme alınmış ve içerdiği mitolojik öğeleri açığa çıkarmaktadır. Celal Şengör'ün tavsiyesi üzerine başladığım bu eserin bana kattığı değerler paha biçilemez.Aynı zamanda bu 4 cilt boyunca
·744 syf.·
2009 5. kitabı
Bu eserde anlatılan öğeleri bir macera/polisiye romanına dahil ederseniz, en çok satanlar listesine rahatlıkla girebilecek bir roman oluşturabilirsiniz. Bu kitabı okuyun ve hayal gücünüzü kullanarak kendi hikayenizi oluşturun.
Din

Joseph CampbellYazar · 10 kitap
Joseph John Campbell, Amerikalı bir mitolojist, yazar ve okutmandır. Sarah Lawrence Koleji'nde edebiyat profesörüydü ve karşılaştırmalı mitoloji ve karşılaştırmalı din alanlarında çalıştı. Eserleri insanlık durumunun birçok yönünü kapsar. Campbell'ın en bilinen eseri, dünya mitolojilerinde ortak olan arketipik kahramanın yolculuğu teorisini tartıştığı Bin Yüzlü Kahraman (1949) adlı kitabıdır; bu teoriye monomit denir. Bin Yüzlü Kahraman'ın yayınlanmasından bu yana, Campbell'ın teorileri çok çeşitli modern yazar ve sanatçı tarafından uygulanmıştır. Felsefesi, sık sık tekrarladığı şu ifadeyle özetlenmiştir: "Mutluluğunuzun peşinden gidin." George Lucas, Campbell'ın çalışmalarının Yıldız Savaşları destanını etkilediğini belirttiğinde Hollywood'da tanınırlık kazandı.