Puan

7.310 üzerinden
13bin kişi
Dava
2020 62. kitabı
Bir ev veya bir apartmanın içerisinde başlayan polis baskını ve neticesinde gelişen olaylar ile birlikte k'nın kendisini içinden çıkılmaz bir davada bulmasına neden olur. Dava da dikkat çekilen husus ; yargıçların ,avukatların likayatsız tavırları peşi sıra gelen davaların hiç bir hukuk dayanağı olmadan yargılama yapılması gibi konulara ağırlık verilmiş K' soylu bir ailenden gelir banka müdürüdür , korkusuz ve hovardadır amcası soylu kişiliklerini korumaya çalışır ve avukat tutar fakat K avukatın kayıtsız tavırları ve boşuna zaman kaybetmesi onun azledilmesine sebeb olur. Vermiş olduğu mesajlar ; yazarın yaşadığı dönemde yargı sisteminin çok vahim olduğu kaza ile bir davaya mahkum edilirsen ve suçsuz isen kendini kurtarmanın imkansız olduğu ; yargı sisteminin ,rüşvet yolsuzluk adam kayırmacılıkla işledi bir dönemi anlatmış ve hala kliseninde etkin olduğunu söylemeye çalışmış. Günümüze bakacak olursak özellikle düşünce olarak ahlak olarak gelişmemiş toplumlarda her ne kadar o toplumlar kendilerini din'in temsilcisi gibi görseler de , hala bu tip devam eden yargı sisteminin yetersizliğini , yargının bir siyasi mekanizmaya bağlandığını , insan haklarının ve ihlallerinin hat safhada yaşandığı bir sürü toplum görmekteyiz. Yazar sadece kendi dönemine dikkat çekmemiş ileriye dönük olarak da mesaj vermeye çalışmış.
2020 43. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2020 01:19
Okumaya başladığında insanı çok fazla yoran franz kafka’nın romanı. okurken insanı rahatsız eden bir yapıt olduğunu düşünüyorum. sanki eleman boşu boşuna çırpınıyor birileri buna oyun oynuyor hissi yaratıyor. tabi romanın sonunda adam az bile koşturmuş dedirtiyor orası ayrı. anlaması zor bir kitap ama kültür dağarcığına eklemenin şart olduğu bir kitap diyelim. 1984 le felan kıyaslanmış fakat felsefe olarak benzerlikler olsada edebi olarak çok farklı diyebilirim. bir de şöyle bir his yarattı bende özellikle günümüzde yaşanan anlamsız tutuklamalar ve kendini anlatana kadar aylar yıllarının geçmesi ilerde bu romanda yaşanan hayata dönüşmeyeceğimizin garantisi yok gibi. okuması bile irite edici bir hayatı yaşamak çok zor olsa gerek.
·296 syf.·
2022 36. kitabı
Franz Kafka - Dava Yayınevi: Avrupa Yakası Yayınevi Basım yılı: 2013 (1.baskı), ilk baskı 1914 Sayfa sayısı: 269 Franz Kafka'nın anlatımını güzel buldum. Olayları ve duyguları etkili bir biçimde yansıtabilmiş. Özellikle Josef K.'nın kendisinin bile nedenini bilmediği davası ve süreç boyunca değişen duygu ve düşüncelerini adım adım izleyebiliyoruz. Önce şaka olduğunu sanıyor ve suçsuz olmasına rağmen hakkında tutuklama kararı çıkmasını anlayamıyor. Ve ısrarla davanın nedenini öğrenmeye çalışıyor. Ve bir süre boyunca bu davayı önemsemiyor. Ama sonra yavaş yavaş, bu durumun bir mantığı olmamasına rağmen, mahkemede gördüğü sanıkların durumu ve avukatın anlattıkları karşısında etkilenip onlar gibi davranmaya başlıyor: korkuyor, endişeleniyor, işini bile yapamaz hale geliyor. Ve sürekli "Ne yapabilirim?" sorusu aklında dolanıyor. Kafka kitap boyunca adı üstünde davayı anlatıyor, ve az çok olaylar tahmin edilebiliyor. Ama sonunu gerçekten beklemiyordum. Hatta son kelimelerine kadar da başka bir şey olacağını düşünmüştüm. Etkileyiciydi. ~2022
DavaFranz Kafka · Koloni Yayınevi · 201763,9bin okunma
"Ah Franz kafka! Benim hüzünlü kekim.."
2021 30. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 01:17
1883 senesi yazında, sıcağın kasıp kavurduğu bir yaz gününde buz gibi biri olarak doğuyorsunuz. Prag'da Almanca konuşan bir Yahudi ailenin, 6 çocuğundan en büyüğüsünüz. İki küçük kardeşiniz bebeklik döneminde ölüyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan birkaç yıl önce hayatınızı kaybediyorsunuz. Ardından üç küçük kız kardeşi toplama kamplarında ölüyor. Sürekli hikayeye ilgi duyuyorsunuz ve en sevdiğiniz yazar Fransız romancı Gustave Flaubert. Tıpkı Tolstoy ve Dostoyevski'de olduğu gibi, tip itibariyle çelimsiz ve çirkin birisiniz, bir Maksim Gorki değilsiniz mesela. Babanızla ilişkiniz oldukça karışık. Mutsuz ev yaşantısına rağmen 31 yaşına kadar ebeveynlerinizle yaşamaya devam ediyorsunuz. 36 yaşınızdayken ilişkinize ilişkin duygularınızı açıklığa kavuşturmaya ve kişiliğinizi ileri sürmeye çalışan babanıza 100'den fazla sayfalık uzun bir mektup yazıyorsunuz. Romantik hayatınız ünlü olmasına rağmen, güvensizlikleriniz, nevrozlarınız, ve samimiyet korkunuz insanlarla ilişkilerinizi üstlenmesini zorlaştırıyor. Hiç evlenmediniz fakat hayatınızda üç farklı kadın (Felice, Dora, Milena) oldu. Hatta birisiyle (Felice) 2 kez nişanlandınız ama olmadı. Ardından evli bir kadına aşık oldunuz. (Milena) İki yıl mektuplaştınız ardınan Polonyalı birisiyle nişanlandınız.(Dora) Onunla ciddisiniz. Hatta Filistin'de bir restoran açıp oranın başgarsonu olmayı, nişanlınızın da aşçı olmasını planlıyorsunuz lakin hastalığınız buna izin vermiyor. Yaşadığınız dönemde araf'ta kalmış birisiniz. Almanca konuştuğunuz için Çekler; Yahudi olduğunuz için Almanlar sizden pek haz etmiyor. Haliyle yaşadığınız dönemde yalnızlığa mahkum olmanızın temelinde bu da etkili oluyor. Tüberküloza yakalanıp ölümünüzün yaklaştığı sırada arkadaşınızı (Max Brod) yayınlanmamış tüm edebi eserlerini yakmaya çağırıyorsunuz: "Sevgili
DavaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202163,9bin okunma
·304 syf.·
2025 21. kitabı
Okurken içimin karardığı, boğazımın sıkıldığı, karanlıkta nereye gittiğini bilmediğin bir hissiyatın üzerime çöktüğü bir eserdi. Sıkılıyorsun ama okumak ve olayları öğrenmek de istiyorsun. Aslında neden bu kadar etkileyici olduğunun cevabını içinde yaşadığımız ortamda buldum. Malesef kitaptaki hikaye ama biz gerçeğini yaşıyoruz... :(
DavaFranz Kafka · İndigo Yayınları · 201763,9bin okunma