Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç (Teofilozofik Bir Tahlil)

Deizm

Yaşar Nuri Öztürk
Mart 2015
Yeni Boyut Yayınları

2020 7. kitabı
Maun Suresi Ölümünden 4 yıl sonra Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk hoca ile o hayatta değilken kitapları vesilesiyle onunla yeni tanışabildim. Kariyeri insanı hayran bırakacak seviyede olan ve
2019 53. kitabı
Kitabı okumadan önce, “Nasıl yani Yaşar Nuri deist miymiş?!??” diye okumaya başladıktan sonra aslında Deizm’e islami açıdan bir tahlil yapmış olduğunu daha kitabın ilk sayfalarında anlamış oldum.
2016 8. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2016 07:06
Dini konularda kafamda hep sorular vardı, hala var, kendimi bu alanda olabildiğince geliştirmeye çalışıyorum. Dini konulara karşı olan ilgim beni çok çeşitli inanç sahipleriyle buluşturdu, bunların en yoğun kesimi deistlerdi. Deizm mantığını anlayamıyordum bana daha çok kolaycılık gibi geliyordu. "Allah var tamam ama din yok öyle mi!? Ne saçma!" diyordum. Yaşar Nuri Öztürk benim dini ve hayati bakış açımı geliştiren aydın bir insandı(r). At gözlüklerimi çıkarırken ve putlarımı kırarken en büyük desteği onun kitaplarından ve konuşmalarından aldım. Bu kitap sayesinde Deistlik hakkında tüm sorularıma cevap buldum. Dini araştırmalara girdiyseniz bu kitabı es geçmeyin derim. Kendi eksikliklerimi görmeme de vesile oldu. Bence bu kitap size de kendi müslümanlığınızı(ya da inancınızı) eleştirmeniz için büyük fırsat.
2018 80. kitabı
Hala Yaşar Nuri Öztürk gibi bir İslam profesörü nasıl böyle bir kitap yazdı anlam veremiyorum çünkü resmen Deizm'i olumluyor. Kuran sözde deizme kapı aralıyor diyor resmen. Sonuç olarak üniversite döneminde kulakları çınlasın bi akademisyen vardı Erdem Taşdemir. Derste bir muhabbet oldu ve deist olduğumu öğrendi. Her gün beni rencide etmek amacıyla tüm sınıfa nasılsınız diye sorardı. Sıra bana gelince iyiyim hocam der, siz nasılsınız diye sorunca: İYİYİM ALLLLLLAAAHAAA ŞÜKÜR diyerek bana laf sokmaya çalışırdı. En son dedim ki hocam ben din ve deizm üzerine biraz daha araştırma yapıcam bekleyin hele siz. Bu kitabı o şekilde aldım. Sonra yarıyıl tatili dönüşü hocam dedim ben bilgi edindim. Peki dedi, İslama mı yaklaştın yoksa deizme mi Deizme hocam dedim Kızım git hadi salak salak konuşma ders başlayacak dedi. SAYGILAR HOCAM.
2019 35. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2019 01:15
Bir kaç dakika önce bitirdim ve not aldığım kısımların sadece onda birini alıntı yapabildim.. Okuduğum ve anlamaya çalıştığım kadarıyla özetle; “Kur’an, Deizme kapı aralıyor” net bir şekilde kitap bitince söyleyebiliyorsunuz lakin ben kitabı okumadan önce de bunu söyleyebiliyordum. Saygılar :)
Deizm'in Yükseliş nedenleri
2021 148. kitabı
Kur'an deizm teşvik eden bir kitap değil ama ona kapı aralayan bir kitaptır. Deizmin aynı anda hem felsefl hem de teolojik karakteri bu inancın Tanrı dışında insanüstü tanımamasıdır. Bu temel
2025 58. kitabı
Yaşar Nuri Öztürk, özellikle dine ilişkin tartışmalarda büyük bir boşluğu dolduran çok önemli bir çalışma sunuyor. Önyargılardan arınarak okumaya başladığınızda, kitabın değeri çok daha net ortaya çıkıyor. Öztürk, bugüne kadar dine karşı çıkan insanların aslında yaratıcıya değil, dinlerin uygulamalarına yöneldiğini açıklıyor. Bunu yaparken bilimin hakemliğini ve tarafsızlığını dikkate alıyor; riyasız ve anlaşılır bir dille okuyucuya aktarıyor. Kitapta Öztürk, deizm konusunu Kuran’a referansla ele alıyor. Örneğin Tevbe Suresi’nin 107-110. ayetlerinden hareketle, Kuran’ın, içine şirk bulaşmış bir ortamda ibadet yerine daha temiz bir yol seçilmesini öğütlediğini anlatıyor. 107. ayette “Eğer girilen mescit Allah’ı anma maksadından uzaklaştıysa”, 108. ayette ise “Orada sakın namaza durma” deniliyor. Öztürk, bunu güncel bir dille yorumlayarak, siyasetin, cemaatlerin ve hurafelerin dini kirlettiği ortamlarda ibadet etmek yerine uzak durmanın daha doğru olduğunu açıklıyor. Bu kitap, deizm ve dini eleştirel okumalar konusunda aklınızdaki tüm sorulara yanıt verecek, açık, riyasız ve bilimsel bir bakış açısı sunuyor. Okuduktan sonra, konuya dair kafanızda netlik oluşuyor; Yaşar Nuri Öztürk’ün bilgi ve rehberliği ile deizm konusunda kapsamlı bir anlayış kazanıyorsunuz.
Deizm
2021 17. kitabı
Kitap genel olarak güzel fakat bilgi birikimi az olan bir insan için dini (islam,hristiyanlık vb) değil deizmi tamemen savunuyormuş algısı yaratıyor sanki.. Aslında dikkatli okunursa deizmi seçmesi için dincilerin baskısına maruz kalıp, dinden soğuyup Allah inancını kaybetmemesi için deizmi kurtuluş olarak veriyor. Yani üzerinizde din açısından bir baskı, zorlama yoksa özgür iradenizle karar verebiliyorsanız dininizi araştırınız
Deizm-Y.Nuri Öztürk
2020 9. kitabı
Deizm- Yaşar Nuri Öztürk (330 sayfa) Öztürk'e göre deizm; tarihte dine karşı değil ateizme karşı ortaya çıkmıştır.Dincilerin despotluğundan ve uygulamalarından sıkılan ve bunalan toplum da, hem bu zihniyetten uzaklaşmak hem de Allah'ın inkarından korunmak için deizm çatısı altına sığınmışlardır. Öztürk'e göre; Kuran deizm anlayışını savunmaz fakat hükümleriyle deizme açık kapı bırakır.Hatta dine zamanında mesafeli olan veya dini hayatı tam anlamıyla yaşayamayan insanlara dindarlık için deizm yolundan geçmeyi önerir.Çünkü bu insanlar deizm yolunu kullanmaz ise, ya dinci ya da ateist sapkınlıgına yüksek ihtimal tutulurlar. Öztürk kitabında açık olarak deizmi kendi tabiri ile ifade ettiği dincilere yeğlemektedir.Çünkü din ci tabirinin sonrasında dinsiz ibaresini kullanmaktadır. Kitabı ,son zamanlarda yükselen bir trend olarak gördüğüm deizm ve ateizm akımları neticesinde okuma ihtiyacı hissettim.Her ne kadar yazarla keskin çizgide ayrıldığım noktalar olsa da ,bana kazandırdığı ve öğrettiği bilgiler de az değil.Fakat; "Allah katında tek din İslam'dır." ayeti deizme, dinimizin ne kadar ılımlı olacağının kesin delilidir. Ateizm ve deizm konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler için merhum profesörün ağzından yararlı bir kitap. İyi okumalar.
Puan vermedi·332 syf.·
2025 57. kitabı
Merhaba, bugün size Yaşar Nuri Öztürk'ün 'Deizm' kitabıyla geldim. 'Allah İle Aldatmak' kitabıyla tanıdığım ve programlarını ilgiyle izlediğim yazar, bu kitabında odak noktasına şunu alıyor: İnsanların yaratıcı'ya inanıp deist olması yaratan'a inanmayıp ateist olmalarından daha iyidir. Deistlere göre hiçbir şey tesadüf değildir, yaratıcı var, yaratanı bilmek için aracılara (kitap, peygamber, alim, şeyh, kanaat önderi vs) gerek yoktur, aklımızla yaratıcıyı bilip iyi davranışlarda bulunuruz bunun için kimsenin öğretilerine-aracılığına gerek yok, kutsal kitaplar ve peygamberlik birileri tarafından insanlığı sömürmenin aracı haline getirilmiştir... Yaşar Nuri Öztürk bu görüşlerden yola çıkıp dini insanlığa pranga haline getiren 'dinci'leri, din simsarlarını (dindarları-samimi olanları değil) yerden yere vuruyor ve bu şahısların yaptıkları dolayısıyla sayısız kişinin dinden soğuduğundan dem vuruyor. Kitapta bir noktaya değinilmemiş, kitap bu bakımdan eksik kalmış bence. Deistler aynı zamanda yaratıcının dünyaya ve olaylara müdahale etmediğine de inanıyorlar; ama bazen iyi ya da kötü, öyle şeyler yaşıyoruz ki bir varlığın müdahale etmediğine inanmamak mümkün olmuyor. (En azından kendi adıma böyle.)

Yaşar Nuri ÖztürkYazar · 70 kitap
Yaşar Nuri Öztürk, Bayburtlu bir anne ile Sürmeneli bir babanın çocuğu olarak 5 Şubat 1951 Pazartesi günü Bayburt'ta doğdu. Trabzon'un Sürmene ilçesinin Fındıcak köyünde büyüdü. Çoğu Çaykara'da bulunan Niyazoğlu sülalesindendir. İlk eğitimini babasından Kur'an okuyarak aldı ve dokuz yaşında hâfız oldu. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi'nde hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında "İslâm Felsefesi" konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu. Orta Doğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya'da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa'da Grenoble Üniversitesinde çalıştı. New York'ta "İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce" dersleri okuttu. Time Dergisi’nin gerçekleştirdiği ‘20. Yüzyılın En Önemli Kişileri’ (The Most Important People of the 20th. Century) anketinin ‘En Önemli Bilim Adamları ve Islahatçılar’ (The Most Important Scientists and Healers) listesinde, dünya kamuoyunca belirlenmiş yüz ismin ilk onu arasında yer aldı. Yaşar Nuri Öztürk Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982'de "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülünü kazandı. Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Daha sonra CHP’den istifa etti. CHP’den istifasının ardından 16 Şubat 2005’te Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasî hayatını son verdi. 2011 yılından beri mide kanseri ile mücadele eden Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 2016 Çarşamba günü İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti. Cenaze namazı Üsküdar Şakirin Camii'nde kılınan Öztürk, Kanlıca Mezarlığı'na defnedilmiştir.