Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Demokrasinin Sosyolojisi

Ali Yaşar Sarıbay

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bir halk, her zaman anayasasını gözden geçip, düzeltme, ıslah etme hakkına sahiptir. Bir kuşak, gelecek kuşakları, kendi yasalarının hükmü altına alamaz" Condercet
Sayfa 70 - Sentez YayıncılıkKitabı okudu
Aklın kamusallaşması ve öznelleşme
Kant, güncel olanı sorgularken; " 'Düşünmeyin! Aklınızı kullanmayın!' diye bağırıldığını işitiyorum" diyor ve şöyle devam ediyordu: "Subay, 'Düşünme, eğitimini yap!', maliyeci: 'Düşünme, vergini öde', din adamı: 'Düşünme, inan !' diyorlar." (Kant, 1984: 215). Oysa, Kant'a göre, insan özgür olmadıkça, yani aklını her yönüyle ve her bakımdan kitlenin önünde çekinmeden, apaçık kullanmadıkça içinde yaşadığı toplumun, son tahlilde tarihin ilerleme kaydetmesi de mümkün değildir.
Sayfa 199 - Sentez YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
1990'larda ivme kazanan globalleşme sürecinin ortaya çıkardığı en önemli tartışma, ulus-devletlerin işlevi etrafında olmuştur. Bu doğrultuda varılan sonuç (veya empoze edilen yaygın kanı), ulus-devletin işlevinin artık bittiği, dolayısıyla işlevin ayrılmaz sosyo-politik öğesi olan milliyetçiliğin de sona erdiği şeklinde ifade bulmuştur. Fakat, 11 Eylül terör eyleminden sonra vuku bulan gelişmeler, ABD başta olmak üzere, dünyanın hemen her yerinde milliyetçi hareketlerin yeniden canlanmasına sebep olmuştur. Bu durumu nasıl açıklayabiliriz? Belli bir (ekonomik, politik ve kültürel) hegemonyanın dayattığı homojenleşmeye yönelmiş bir dünya parçalanmakta midir? Milliyetçilik globalleşmenin adaletsizliklerine bilinçli bir başkaldırı mıdır?
Sayfa 123 - Timaş Yayınları
AKP, Türkiye'nin uzun süredir(...) global kapitalizmie eklenme sürecinin ortaya çıkardığı politik bir sonuçtur.
Sayfa 62 - Timaş Yayınları
Demokratik Devlet mi, Demokratik Toplum mu?
Demokrasi, demokratlar olmadan yaşama şansına sahip olmayan bir yönetim biçimidir. Öyleyse, demokratik bir yönetimin gayesi, sadece devleti demokratikleştirmekle sınırlı olamaz; toplumun da demokratikleşmesi gerekir. Toplumda da demokratik olmayan iktidar odaklarının çeşitli alanlara sızmak ve o alanlarda otokratik bir iktidar ağı yaratma olasılığı her zaman söz konusudur. Toplumu demokratikleştirmenin yolu ise, bütün toplumsal kurumları kapsayan, otokratik iktidar fırsatlarını önleyen bir zihniyeti yayma tedbirlerini almaktır.
Sayfa 14 - Timaş Yayınları
Şiddeti değişimin vazgeçilmez aracı görmek, ancak daha çok şiddeti doğurur. Oysa, haksızlığa uğramak, acı çekmiş olmak, kabul görmemek, temsil edilmemekten mütevellit adaletsizlik, şiddetten önce vicdanlara hitap ederek sivil çözüm imkânlarını besleyebilir. Adaleti, dünya yanıp yıkılsa da gerçekleştirme arzusu, çok bencilcedir ve şiddeti meşrulaştıran bir sorumsuzluk olarak nitelenebilir.
Sayfa 122 - Timaş Yayınları
Reklam
Bu açıdan, Türk modernitesi için son bir söz söylemek gerekirse şunu diyebiliriz: Türkiye'nin modernleşmesi esasen Batılaşarak Doğulaşma serüvenidir.
Sayfa 286 - Timaş Yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.