İlk defa Nermi Uygur okudum. Kendisi felsefeyle iç içe olduğu için denemelerinde felsefik izler de yok değil. Çok samimi, akıcı ve nahif bir üslubu var. Deneme üzerine deneme yazan başka biri var mı bilmiyorum. Genel olarak beğendiğim bir kitap oldu.
Beynimi yakan cümleler.
Anlamlandıramadığım benzetmeler ve pek de ilgi çekmeyen konu başlıkları ile
bana hitap etmeyen deneme yazılarını buraya bırakıyorum. Sevemedim.
Merhaba dostlar
Sevgili @ilknurdemir66 ile #KitapKulübü okumalarımızda bu ay deneme vardı.
Deneme'nin pek tercih ya da takdir edilen bir edebiyat türü olmadığını konuştuk. Oysa Nermi Uygur, Denemeci isimli denemesinde, bu türün felsefeyle olan yakın ilişkisini göstermiş ve aslında ne demek olduğunu açıklamış.
Farklı konularda denemelerin yer aldığı bir kitaptı. Sevgi Eğitimi, sanırım çoğumuzu epey düşündürdü. Para ve Yaşlılık da öyle.
Bu vesileyle, aslında epey deneme okuduğumu da keşfetmiş oldum. Kurgudışı olarak değerlendirdiğim için okuduğum kitapların deneme olduğunu fark etmemişim.
Yani yine aydınlatıcı, doyurucu bir toplantıydı. İlknur'a ve katkı yapan tüm dostlara teşekkürler.
Sevgiyle kalın
DenemeciNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 201183 okunma
Nermi Uygur – Denemeci, deneme türü üzerine düşünen, okuru da bu düşünmeye ortak eden bir kitap. Uygur, denemeyi yalnızca “kişisel yazı” olarak görmez; onu bir düşünme biçimi, hatta bir varoluş tavrı olarak ele alır. Bu yönüyle kitap, deneme yazmak isteyenler kadar denemeyi anlamak isteyen okurlar için de öğretici bir rehber niteliğindedir.
Ancak kitabın dili yer yer yoğun ve felsefi olduğu için her okura kolay açılmaz. Kavramların sık kullanımı ve soyut düşünce yapısı, akıcı bir okuma bekleyenleri zorlayabilir. Buna rağmen Uygur’un dilindeki titizlik, düşünceye verdiği önem ve denemeciyi ciddiye alan yaklaşımı kitabın en güçlü yanlarıdır. Denemeci , hızlı tüketilen bir metin değil; yavaş yavaş okunup üzerinde durulması gereken, okuru zihinsel olarak besleyen bir eserdir.
Denemelerde daha çok felsefi konularla karşılaştım açıkçası hiç beklemediğim bir içerik oldu, kitabı okumadan önce yazarı araştırmamda fayda varmış dediğim noktadayım bir felsefe profesörünün kitabı tabikide felsefik içerikli olmalı, bu noktada biraz güldüm ama güzelde bir ders çıkardım. Kitabın içeriği karmaşık geldi, fakat beni içine çeken bir kaç alıntı oldu ve kitabı bitirmemi sağladı diyebilirim.
“Şiire uzanmışım kaşla göz arasında, içgüdüyle.”
“Şu insan ne korkunç bir hayvan ki, kendi kendinden bu kadar iğreniyor, kendi tat aldığı şeyleri başının belası sayıyor…”
“Iyi’yi gözönüne getirip sevinmeyen, zor gerçekleştirir iyi’yi.”
“Kim özü diye bilip yaşadığı kimliğinden sıyrılabilir ki.”
“İki ayaklı bazı “eşekler” başarılarını sözümona duyurmak için anırırlar.”
İlgimi çeken bir diğer şey ise 1000kitap ailesinde kitabın çok az okunması ve paylaşımların oldukça az olması, aslında içerik açısından ucu açık bir eser ve bir çok farklı tarzda okurlar için uygun tabi beni biraz sıktı bu da o anki ruh haliyle alakalı, açıkçası felsefe kitaplarını severek okurum hatta yan dalım felsefe ama dediğim gibi bu kitabı okurken biraz sıkıldım ve bir an önce bitirmek istedim….
Naçizane fikrim bu yönde, okuyacaklara şimdiden İyi Ruh Halli Okumalar Dilerim…
Deneme okumak ufuk açıcı bir aktivite. Birisinin düşünüp emek harcayıp ulaştığı fikre sen de tanık oluyorsun ve senin de zihnine bir fikir tohumcuğu ekilmiş oluyor. O tohum filizlenip büyüdükçe sen de olgunlaşmış fikirlere sahip oluyorsun. Bu açıdan deneme okumayı seviyorum.
Edebiyatımızda da Nermi Uygur önde gelen denemecilerimizden. Bu kitabında benim için ufuk açıcı nokta bir denemesinde Yunus Emre'den bahsetmesiyle oldu. Yunus Emre denemesinde beni daha fazla araştırma yapmaya ve öğrenmeye itti. Bu örnek dışında daha çok yaşlı bir amcanın nasihatlerini dinliyormuşum gibi hissettim. Genel olarak öneririm. İyiydi.
DenemeciNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 201183 okunma
Nermi Uygur ile bu kitabıyla tanıştım. Girişte denemenin ne olduğundan başlıyor, sonrasında hayatın belli başlı konularına değiniyor. 1-2 yazısı nispeten uzun, çoğu bölüm denemeden çok, aforizmaları şeklinde kaleme alınmış. Kolayca okunuyor.
Yazım tarzını sevdim, fikirlerini sevdim, insanlıktan yana çıkışını sevdim, seçtiği konuları sevdim. Felsefenin Çağrısı kitabı ile yazara devam edeceğim. Tadı damağımda ve Yaşama Felsefesi kitaplarını da sipariş ettim.
Yani biz iyi anlaştık hocayla. Felsefecidir Nermi Uygur.
Ufak da bir eleştiri; yazım yanlışları gözüme battı, sık sık "bu kelime ayrı yazılmıyor muydu?" diye tereddüte düşürdü beni. Bir de beyaz kağıda basılı. Buna gıcık olacaklar vardır, biliyorum, haberiniz olsun.
Ama benim elimdeki kütüphaneden ödünç aldığım bir ilk basım kitap, muhtemelen yeni baskılarda daha düzgün bir edisyon/redaksiyon vardır.
DenemeciNermi UygurTadı DamağımdaFelsefenin ÇağrısıYaşama Felsefesi #
DenemeciNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 201183 okunma
Pendik'te başladığı ilkokulu Büyükada İlkokulunda tamamladı. Galatasaray Lisesi'nin Latince Bölümü'nü 1944 yılında bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Felsefe Bölümü'nden 1948 senesinde mezun oldu. Köln Üniversitesi'nden mezun olan Profesör Nermi Uygur, 1950 yılının Ocak ayında İstanbul Üniversitesi'nde asistan olarak göreve başladı. 1952'de Kültür Bilimlerinin Varlık Yapısı teziyle doktor oldu.1955 senesinde doçent oldu.1964 senesinde profesör oldu. Almanya, Fransa, Belçika'ya görevli olarak gönderilerek bisikletle dolaştığı bu ülkelerde fenomenoloji üzerine araştırmalar yaptı. Türkiye'ye dönüşte 'Husserl'de Başkasının Ben'i' teziyle doçent oldu.
'Filozof denemeci gibi çalışırsa başarıya ulaşır' düşüncesiyle edebiyata yöneldi. 1962'de 'Dilin Gücü'yle başlayıp dünyayı, felsefeyi, kültürü sorgulama serüvenini denemeler şeklinde kitaplaşırdı. 1960'lardan itibaren yazıları yurt dışında yayımlanarak tanınmaya başladı. 1966'da bursla Almanya, 1970'te Fransa ve İngiltere üniversitelerinde çalıştı. 1979 - 1981 arasında Almanya'da, Wuppertal Üniversitesi'ne konuk profesörlük yaptı.
Almanya'nın Wuppertal Üniversitesi'nde Mantık, Dil, Sanat, Kültür Felsefesi ağırlıklı dersler verdi.
1992 yılındaki emekliliğinin ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Felsefe tarihi dersleri vermeye başladı. 2002 yılında YÖK tarafından yeniden üniversiteyle ilişiği kesildi.
PEN (Dünya Yazarlar Birliği), Türk Dil Kurumu ve Türk Fizik Derneği'nin üyeliklerinde de bulunmuş olan Nermi Uygur, Dağcılık Kulübünün ilk üyelerinden olup, felsefede denemeci anlayışın öncüsü sayılmaktaydı.
Nermi Uygur'un, Türkçe dışında Almanca, İngilizce ve Fransızca yapıtları da bulunmaktadır