Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nermi Uygur

Nermi UygurDilin Gücü yazarı
Yazar
Çevirmen
8.0/10
178 Kişi
735
Okunma
112
Beğeni
8,6bin
Görüntülenme

Hakkında

Pendik'te başladığı ilkokulu Büyükada İlkokulunda tamamladı. Galatasaray Lisesi'nin Latince Bölümü'nü 1944 yılında bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Felsefe Bölümü'nden 1948 senesinde mezun oldu. Köln Üniversitesi'nden mezun olan Profesör Nermi Uygur, 1950 yılının Ocak ayında İstanbul Üniversitesi'nde asistan olarak göreve başladı. 1952'de Kültür Bilimlerinin Varlık Yapısı teziyle doktor oldu.1955 senesinde doçent oldu.1964 senesinde profesör oldu. Almanya, Fransa, Belçika'ya görevli olarak gönderilerek bisikletle dolaştığı bu ülkelerde fenomenoloji üzerine araştırmalar yaptı. Türkiye'ye dönüşte 'Husserl'de Başkasının Ben'i' teziyle doçent oldu. 'Filozof denemeci gibi çalışırsa başarıya ulaşır' düşüncesiyle edebiyata yöneldi. 1962'de 'Dilin Gücü'yle başlayıp dünyayı, felsefeyi, kültürü sorgulama serüvenini denemeler şeklinde kitaplaşırdı. 1960'lardan itibaren yazıları yurt dışında yayımlanarak tanınmaya başladı. 1966'da bursla Almanya, 1970'te Fransa ve İngiltere üniversitelerinde çalıştı. 1979 - 1981 arasında Almanya'da, Wuppertal Üniversitesi'ne konuk profesörlük yaptı. Almanya'nın Wuppertal Üniversitesi'nde Mantık, Dil, Sanat, Kültür Felsefesi ağırlıklı dersler verdi. 1992 yılındaki emekliliğinin ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Felsefe tarihi dersleri vermeye başladı. 2002 yılında YÖK tarafından yeniden üniversiteyle ilişiği kesildi. PEN (Dünya Yazarlar Birliği), Türk Dil Kurumu ve Türk Fizik Derneği'nin üyeliklerinde de bulunmuş olan Nermi Uygur, Dağcılık Kulübünün ilk üyelerinden olup, felsefede denemeci anlayışın öncüsü sayılmaktaydı. Nermi Uygur'un, Türkçe dışında Almanca, İngilizce ve Fransızca yapıtları da bulunmaktadır
Unvan:
Türk felsefe profesörü, yazar.
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 15 Ocak 1925
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 21 Şubat 2005

Okurlar

112 okur beğendi.
735 okur okudu.
34 okur okuyor.
595 okur okuyacak.
25 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Sanat olarak sinema, oldukça ayrıcalıklı bir durumda. Dayandığı ögeler, oluşturduğu dille teknik, daha doğrusu teknik birleşimi. Gördüğüm filmlerden bazıları bir türlü silinmiyor belleğimden. Lang'ın, ben doğmadan çevirdiği insan-robotlu yeraltı kentinin Metropolis'i, sonra Whale'ın Frankenstein'ı, hele Chaplin'in geçenlerde kaçıncı kez büyük bir tatla seyrettiğimbl Modern Zamanlar'ı. Şimdi, burada anımsamadığım daha başkalarıyla birlikte bütün bu filmler, tasarım gücümü zenginleştiren, düşünmeye atılım kazandıran, akıl genişletici tatlar. Gene de tekniğe ilişkin sorunlarıma yanıt değil."
Sayfa 26 - İstanbul: Ara Yayıncılık, 1989.
Reklam
Her felsefe temellendirmesi doğruluk ölçüsünü kendi içinde taşır.
Aslında bir bakıma metafizikçi olmayan insan yoktur ama pek az kimse bunun farkındadır.
“Kitap insandır..”
Her kitap başka bir insan sanki. Kiminin albenisine dayanamazsın. Kimiyse donuk mu donuk. Bazısı sürmüş sürüştürmüş, bazısı yalın. Çekicisine de rastla­nır, iticisine de. Önce ilgini uyandıran, sonra yavan gelmeye başlar. Önce tatsız gelenin, bir de bakarsın ki, tiryakisi oluvermişsin..
Sayfa 32 - YKY-pdfKitabı okudu
Kendini kandırmak istemeyen herkes, dürüstlükle «aykırı» diye nitelenen pek çok düşünce­nin, aslında, «doğru»dan başka hiçbir nitelemeyi amaçlamadığını bilir..
Türk Felsefesinin Boyutları
Türk Felsefesinin Boyutları
/
Nermi Uygur
Nermi Uygur
Reklam
Eylül
Nevin

Nevin

@Nevin_AltnTurk
·
18 Temmuz 2023 00:14
2023 OKUMA HEDEFİ
102/80 kitap - %128 tamamlandı
102 kitap okudu
80 kitap
23,3bin sayfa
15 inceleme
1159 alıntı
🌼🐞"Nice kötülüklerin dışında kaldığımı görmek ne tatlı." 🐞🌼
Nermi Uygur
Nermi Uygur

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
4/10 puan verdi
Beynimi yakan cümleler. Anlamlandıramadığım benzetmeler ve pek de ilgi çekmeyen konu başlıkları ile bana hitap etmeyen deneme yazılarını buraya bırakıyorum. Sevemedim.
Denemeci
DenemeciNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 201167 okunma
116 syf.
8/10 puan verdi
Anadilden susmaya uzanan 11 bölümlük bir deneme...
Yazarın " Yazarlık gündemimin baştan beri en başında yer alan dili dile getirmeye yönelik bir dil yapıtı." diye açıkladığı bu kitap 1962'de yayımlanmış. Yapı kredi yayınları tarafından basılan kitabın 4. basımını okudum ben. İçerisinde aşırı derecede basım hatası olmasına rağmen anlatılan konuların samimi havası kitabı keyifle okumamı sağladı. Diğer okurların aksine kitabı beğenme nedenim belki de kitabı yazıldığı döneme göre ele almış olmamdı. Yazar kitabı deneme olmasından dolayı kendi kendisiyle konuşuyormuş gibi samimi bir üslupla yazmış ve bu yüzden de dönemin konuşma şeklini yazısına yansıtmıştı bence. Bir de yazarın Felsefe alanında uzmanlaşmış olması kitap içerisinde vermiş olduğu örneklerde kendini belli ediyordu bana kalırsa. Kendi dilini bulmaya çalışan bir felsefeci izlenimi yarattı bende. Deneme okumayı seven insanlara bir felsefecinin gözünden dil ile ilgili izlenimlerini okumak eğlenceli gelebilir... Şimdiden herkese iyi okumalar dilerim...
Dilin Gücü
Dilin GücüNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 2021132 okunma
Reklam
408 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap gerçekten de adını tam olarak içeren bir eser. Yazarımız Nermi beyin yaşadığı fiziksel rahatsızlık sonrası içine girdiğini fark ettiği bunalım süreci mümkün mertebe en başından ele alıp incelemesini anlatıyor denemelerin ilk yarısı. Rahatsızlıklar öncesi, ilk rahatsızlıklar, ufak çaplı tedaviler, rahatsızlıkların büyümesi, hastaneye yatış, uzun bir süre hastane ortamı, ameliyat öncesi psikolojisi, ameliyat sonrası düşünceler derken Nermi beyle birlikte bunalıma girip çıkıyorsunuz resmen. Kitabın diğer yarısında ise bunalımın farklı açılardan incelenmesi söz konusu. Kendisinin en sevdiği konulardan olan yaşama ve kültür çerçevesinde inceliyor bunalımı ve bu kavramları da bunalım çerçevesinde inceliyor. Kitap uzun bir eser. Bu da okumayı, bunalımı hissetme sürecini zorlaştırıyor ama yine de okunabilir.
Bunalımdan Yaşama Kültürü
Bunalımdan Yaşama KültürüNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 201825 okunma