Haziran 2021
İthaki Yayınları
9786257442022

Modern toplumun kolaylık saplantısı...
2025 13. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2025 22:53
Okunabilirlik: Dili sade, sürükleyici. Zorlanmadan okunuyor. Fikrin Derinliği: Tüketim ve sistem eleştirisi çarpıcı. Ancak daha derine inebilirdi. Kurgu: Güçlü bir fikirle başlıyor ama dağınık ilerliyor. Final bölümü tartışmalı. Genel Etki: Merak uyandıran bir başlangıç, fikirsel bir kıvılcım ama tam patlama yapmıyor. Karakter: Alt metinlerle desteklenmeyen, psikolojik olarak sığ karakterler. Fikir taşıyıcısı olmaları amaçlanmış ama bu yönleri de derinleştirilememiş. Roman, Amazon benzeri bir şirketi merkeze alarak, günümüzde her an gerçekleşebilecek olayları distopik bir evren aracılığıyla okurlarına sunuyor. Bunu da kapitalist sistemin içinde silikleşen bireyleri odağa alarak yapıyor. Modern toplumun kolaylık saplantısı uğruna özgürlüğünden nasıl vazgeçtiğine dair güçlü bir eleştiri okuyacağınız düşüncesi, ilk sayfalarda kaçınılmaz olarak uyanıyor. Ancak işte tam burada hikâye çatallaşıyor. Çünkü yazarın aklında harika bir fikir var; fakat bu fikri anlatırken romanın duygusal ve kurgusal gücü bir noktadan sonra zayıflıyor. Yalın dili, romana çok çabuk adapte olmanızı sağlıyor. Şirketin iş başvurusundaki mülakat sahnesiyle birlikte, sıkı bir roman okuyacağınız hissi iyice kuvvetleniyor. Ve ana karakterlerimizle tanışıyoruz: Paxton ve Zinnia. Paxton, idealist ama sistemin içinde ezilmiş bir girişimci. Zinnia ise bu sistemin içindeki gizli bir ajan. Roman, bu iki karakter üzerinden ilerliyor. Ancak 300 sayfa boyunca aynı tempoda, aynı ritimde ilerleyen bir anlatı var. Sadece birkaç detay ekleniyor, sahne değiştiriliyor, fakat ritim hiç kırılmıyor. Beklenen aksiyon ise, neredeyse kitabın son kısımlarına kadar hiç gelmiyor. Zinnia’dan hikâye boyunca zekice bir hamle bekliyorsunuz ama yazar sizi şaşırtıyor. Ne zaman basit, sıradan, zekâ gerektirmeyen bir çözüm varsa,
2022 30. kitabı
Cesur Yeni Dünya'nın kast sistemi içerisinde Büyük Biraderin gözlerini üzerinizde hissettiren bir eser. Tüketim alışkanlıklarımızın değişimiyle beraber tekelleşmiş bir şirketin sistemi nasıl bloke ederek korpokrasiye evrimleştiğini görüyoruz. Küresel ısınma sonucunda beklenen gerçekleşmiş, buzullar erimiş, birçok kıyı şehri su altında kalmış ve sera etkisi nedeniyle temiz su bulmak çok zorlaştığı gibi sıcaklık da gittikçe yükselmiştir. Bulut adlı şirketin başta ABD olmak üzere diğer ülkelerde hakimiyet kurmuştur. Bulut'un, Antik Mısırdan daha ağır koşullardaki çalışma hayatını nasıl ballandırıp prestij kazandığını ve kanunları bile kendi çıkarları doğrultusunda değiştirdiğine şahit olacaksınız. Hikayeyi Bulut'un kurucusu Gibson, Bulut'un batırdığı şirketlerden birinin CEO'su iken Bulut'ta güvenlik görevlisi olarak çalışmak zorunda olan Paxton ve Ticaret Casusu Zinnia'nın gözünden göreceksiniz. Herkese söz hakkı verilmiş gayet adil bir antlaşma. Kitap ne yazarın annesi, babası, eşi veya çocuklarına ne de herhangi bir ünlüye ithaf edilmiştir. Kitap, yazarla hiçbir tanışıklığı olmayan, 2014 yılında bodrum katındaki dairesinin 550 dolarlık kirasını denkleştirmek için 3 farklı işte çalışan ve vardiyaları arasındaki boşlukta arabasında uyurken egzoz dumanından zehirlenerek hayatını kaybeden Maria Fernandes'e ithaf edilmiştir. Dili sade ve akıcıydı. Hikaye kurgusu idealdi. Distopik kurgu sevenlere önerilir.
2022 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2022 18:52
Kitap yakın gelecek distopyası diyebileceğimiz tarzda bir kitap. Dünyada ekonomik bir çöküş yaşanmış, bazı ülkeler iklim değişiklikleri ve çeşitli sebeplerle haritadan silinmiş, bazı yerler çölleşmiş, bazı yerler sular altında kalmış bir dünya hayal edin. Sadece bulut kalmış dünya üzerinde. Bulut bir sistemdi ve hayattta kalmak için herşeydi. İnsanlar istediği ve sipariş ettiği herşeyi bir gün içinde kapısında buluyorlardı, herşey çok kolaydı. Teslimatı dronelarla yapıyorlar, para sistemleri bulut parası olarak ödüyorlar yedikleri yiyecekler, her şey bulutta üretiliyor ve buluttan dolayı tüm büyük şirketler yok olmaya yüz tutuyordu. İnsanlar her şeyini bulut üzerinden çözüyordu. Bulutta çalışmak para kazanmak isteyen insanlar için neredeyse tek seçenekti. Kalacak yer, mevki para tüm hepsini sağlayan bu yerde çalışmak için insanlar kilometrelerce kavurucu sıcakta yol yürüyorlar ve elemelere katılmaya bile hak kazanamayabiliyolardı. Çok avantajlı ütopik bir dünyaydı onun üyesi olmak ama içeride neler döndüğünden kimsenin haberi yoktu, çalışma sistemi büyük bir gizemdi. Bulutta çalışmaya başlayan güvenlik görevlisi olarak atanan eski gardiyan Paxton ve sahte bir kimlikle gizlenen ve gizemi çözmek isteyen Zinnia’nın bulut ismindeki bu depoda yaptıkları seçimlerin onları nereye götürdüğü ve başlarından geçenleri okuyoruz. Herkes için ütopya olan bu sistem aslında distopyadan başka bişey değildi . Kitabı okurken başlarda sıkıldım sürekli karakterler açısından okumaya dönüyoruz artık bişeyler olsun diye beklerken konu hareketleniyor. Konusunu ve işleyişini beğendim güzel bir distopya olmuş. Çok şaşırdığım ve neden olmasın ama bu çok saçma dediğim yerler vardı ama olması hiç imkansız bir distopya değil. Kitap içinde diğer distopya kitaplarının adının ve konularının
Bilim-Kurgu
2021 126. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2021 13:55
Günümüzden çok da uzak olmayan bir tarihte iklim değişikliği yüzünden insanlar zor durumda. Marketlerde meydana gelen toplu katliamlar yüzünden insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için evlerinden çıkmaya korkuyorlar. Bulut isimli bir şirket drone teknolojisini de kullanarak dünyanın en büyük tedarikçisi oluyor. Anabulut denilen devasa tesislerde kapalı devre yaşayan, yaptıkları işe göre giydikleri renkli üniformalı, yıldız sistemine dayanarak performansları değerlendirilen çalışanlarıyla tam bir kapalı kutu. Romanı okurken aklıma Jeremy Bentham gelmişti, kitabın sonlarında adı geçince şaşırmadım. Konusu, yapılandırılışı, felsefesi güzel bir roman. Devamı yazılır mı bilemiyorum ama final kurgusuna biraz daha çalışılabilirdi. Gerçekçi bir distopyaydı ve beni etkiledi.
2026 4076. kitabı
Okurken kendimi oldukça karanlık ama bir o kadar da gerçekçi bir dünyanın içinde buldum. Kitap, büyük bir şirketin her şeyi kontrol ettiği bir sistemi anlatıyor ve bu durum bana günümüz dünyasını fazlasıyla düşündürdü. Özellikle tüketim kültürü ve insanların farkında olmadan nasıl bir düzenin parçası hâline geldiği çok çarpıcıydı. Ana karakterlerin yaşadığı iç çatışmalar hikâyeye derinlik katıyor. Sadece bir distopya okumadım; aynı zamanda insan psikolojisine dair güçlü gözlemler de gördüm. Bazı bölümler gerilim açısından oldukça sürükleyiciydi ve merak duygusu sürekli canlı kaldı. Yazarın dili akıcı ve sade. Olaylar hızlı ilerliyor ama arka plandaki mesaj da net bir şekilde veriliyor. Kitabı bitirdiğimde “Acaba biz de böyle bir sistemin içinde miyiz?” diye düşünmeden edemedim. Genel olarak Depo, hem aksiyon hem de düşündürücü yönü olan bir roman. Distopya sevenler için etkileyici ve biraz da rahatsız edici bir okuma deneyimi sunuyor.
2023 19. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2023 22:58
Okuduğum en iyi kitaplardan birisi oldu kesinlikle. Hepsiburada, Trendyol veya Getir gibi kurumlarda çalışan, çalışmayı düşünen arkadaşlar varsa mutlaka okusun bu kitabı.
1000k
Rob Hart'ın Şaheseri
2024 3. kitabı
21. Yüzyılın tahminen son çeyreğinde geçen bir çevre ve kapitalizm eleştirisi. Politik bir bilim-kurgu, sürükleyici olay örgüsü ve düşündürücü bir altyapı.
Bilim-Kurgu
2021 22. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2021 22:26
Kitabın konusu ilgimi çektiğinde tereddütsüz alıp okumaya karar verdim. Beklentimin altında fakat keyifli olaylar örgüsü içinde hollywood vari kurgusu ile bitirdim kitabı. Bir şirket düşünün tüm istediğinizi tek tıkla kapınıza getiriyor (aaa bir yerden tanıdık geldik). Küresel bir şirket olan Bulut ‘un içinde dönen entrikalar ve yakın gelecekte (hatta bazısı şuan yaşanan) hayatımıza müdahale eden olaylar silsilesi basit bir final ile bitti.
2022 36. kitabı
Bir e-ticaret devinin tüm sektöre, ülkeye, giderek neredeyse tüm insan hayatına hükmeder hale gelmesi. Ya içindesindir çemberin ya da… dışına çıkamazsın çünki dışarıda yaşam alanı bırakmamışlar. Halihazırda yaşadığımız şu günlerde bile etkilerini hissettiğimiz online yaşam distopyası. Fikir de kurgu da hiç orijinal değil, kitap eh işte #depo #robhart
Depo
2024 2. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2024 23:19
Depo Kitap gelecekte yaşanması mümkün bir kurguya sahip olması nedeniyle okurken sizi bolca düşündürüyor. Sevmedim ya da sevdim diyemem açıkçası. Çok sevdiğim bir karakter de yok aynı şekilde. Kitap bazı yerlerde sıktı fakat onun dışında iyiydi. Sonu şaşırtmacakıydı. Fakat son bölümde tam olarak ne yaşandı tam anlayamadım. Paxton&Zinnia daha iyi anlara sahip olabilirdi fikrimce. Ya da gelecekte evrende neler yaşandığını da görebilsek hoş olabilirdi. Kısaca eğer hâli hazırda kitaplığınızda var ise okunmaya değer bir kitap fakat yoksa da alınacak daha iyi seçenekler var. 6/10 Rob Hart
Edebiyat & Roman