Dere Tepe Ters – Kısa Hikayelerin Gücüne İnananlara
Orijinalde 20 hikâyeden oluşan bir kitapken, Dere Tepe Ters, Türkçeye çocuklara yönelik resimli ve sadeleştirilmiş bir masal kitabı olarak aktarılmış.
Masalların klasik gücünden ve kalıplaşmış karakterlerinden yararlanan bu versiyon, şehir hayatı ile doğa arasındaki karşıtlığı işlerken, ikisinin insana lazım gelen birleşimini anlatıyor. Savaştan dönen ve ormanda kaybolan Kral Clodoveo’nun hikâyesiyle, Calvino’nun düşsel evreni belirginleşiyor:
Bir orman ki ne yer ne gök, bir ağaç ki ne dal ne kök… belki bir kuyu, belki bir gören göz.
Gerçekliğin altüst olduğu bir dünyada, masal diliyle anlatılan bu yolculuk, çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap eden sembollerle örülü.
Kral, kötü kalpli kraliçe, ormanda çalışan köylü ve yolu onunla kesişen prenses… Bu karakterler klasik masalları hatırlatıyor, ancak Calvino onlara kendi dilini, kendi bakışını katıyor. Ormanda uçan kuş sahnesi, belki de çocukların zihninde Malefiz tarzı fantastik imgeleri canlandırabilecek güçte. Görsel hafızayı harekete geçiren bu sahneler, çocukların hayal dünyasını besliyor.
Yapı Kredi Yayınları bu baskıda görselliği ve renkleri çok başarılı kullanmış. Kitabın arka planındaki mesaj adeta şöyle:
Ne gece ne gündüz, ne orman ne şehir… Baktığın şey, senin gördüğün şeydir.
Kısa ama anlam dolu, masalsı ve şiirsel bir kitap.
Okuma zevki yüksek, düşündürücü ve düşsel.
Keyifli okumalar.
Dere Tepe TersItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2011148 okunma
Yazar İtalo Calvino'dan çocuklar için tasarlanmış ve resimlenmiş bir masal kitabı " Dere Tepe Ters "...
Masalın konusuna gelince adeta labirent gibi..çıkışı bulmak büyük başarı ( ! )...
Buna rağmen okumak isteyen okurlara tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Dere Tepe TersItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2011148 okunma
3. sınıflar için uygun bir kitap. Hikaye akıcı ama dili biraz ağır. Hikayenin geçtiği yerin neresi olduğu çocuğun zihninde çözülmesi gereken bir probleme dönüşüyor. Bu durum merak uyandırıyor.
Dere Tepe TersItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2011148 okunma
Italo Calvino, 15 Ekim 1923'te Küba'nın Santiago de las Vegas kentinde doğdu. Genç yaşta Küba'dan İtalya'ya göç eden Calvino, kurmaca yazarlığının yanı sıra, Komünist Parti üyeliği, Einaudi Yayınevi'ndeki görevi, gazetelerle çeşitli dergilerdeki yazıları aracılığıyla, II. Dünya Savaşı sonrası İtalyan kültürünün en önemli adlarından biri oldu. İlk yapıtlarından başlayarak İtalya'nın en önemli yazarları arasına giren Calvino, İtalya'da birçok edebiyat ödülü kazanmış ve 1960 yılında yayınlanan I nostri antenati(Atalarımız) adlı kitabında yer alan fantastik öyküleriyle uluslararası bir ün kazanmıştır.
1950'lerde fantezi ve alegoriye yönelen Calvino, yazdığı üç anlatıyla dünya çapında adını duyurdu: İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron ve Varolmayan Şövalye. Calvino'nun, bilinç akışı yöntemiyle yazdığı ve evrenle insanların yaratılışını konu alan Kozmokomik Öyküler'den Marco Polo-Kubilay Han ilişkisi çerçevesinde arzu, bellek, yaşam, ölüm gibi temaları büyük bir incelik ve şiirsellikle işlediği Görünmez Kentler'e; yazma ve okuma etkinliğini, okurun anlatı sanatıyla karmaşık ilişkisini ele aldığı Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu'dan, İtalyan masallarını derlediği ve kendisi açısından bir tür anlatıda ekonomiklik alıştırması olan Fiabe Italiane'ye (İtalyan Masalları) birçok yapıtı içeren yazarlık yaşamının son ürünü Amerika Dersleri'dir. Calvino, 19 Eylül 1985'te, geçirdiği beyin kanaması sonucu Siena'da ölmüştür.