27 Şubat 2024
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

2025 42. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2025 21:44
Hiçbir insan, varlık sebebi başka bir insan olabilecek kadar değersiz değildir. Diyor kitabında Tuğba Saydam Derinlik Kayıp bir kediden başlayan, kendini bulmaya uzanan yolculuk… Kısa ama etkileyici bir eser. Sade dili, şiirselliği ve yalnızlık–arayış temalarıyla okuru kendi iç dünyasına doğru derin bir yolculuğa çıkarmaktadır. Okudukça, bir başkasını ararken aslında kendini arayan karakterle birlikte siz de kendi iç sesinizi duymaya başlamaktasınız…. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim. Tuğba Saydam
2025 37. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2025 11:57
Yazarın ilk kitabının devam niteliğindeki ikinci kitabı adı gibi derin anlamlar içeren: Derinlik. İlk kitapta kaybolan kedisini aramaya çıktığında aslında içsel yolculuğunda kendini bulmaya çalıştığını söylemiştik, bu kitapta da geçmişi ile yüzleştiği, çocukluk sarsıntılarını irdelediği, aile yapısını incelediği, birey olma isteğini sorguladığı bir içsel derinliğe iniyor. Hikâye düz bir zaman aralığında akmaktansa geçmişe uğrayıp düş ve gerçek çizgisinde ilerleyen bölümlerden oluşmaktadır. Yazar ilk kitabında sormuş olduğumuz neden sorularına bu kitabında cevap vermiş diyebiliriz. Kitabın temaları üzerine değinecek olursa ana tema genel olarak bireyin kimlik ve benlik arayışı üzerine kurulu. Buna ek olarak çocukluk döneminde yaşamış olduğu sarsıntılar (duygusal ihmal, aile içi soğukluk, sevgisizlik, kıskançlık ) onun hayatında büyük yaralar açmıştır. Kadın teması üzerinden toplumda kadının yalnızlığı üzerine mesaj vermektedir. Ayrıca psikolojik yoğunluk da derin bir şekilde hissedilmektedir. Kitap toplam yedi bölümden oluşur. Yazar bu kitabında şiirsel bir dil kullanarak kısa cümlelere derin anlamlar yüklemiştir. Son olarak kitap hakkında genel bir değerlendirme yapacak olursak derin psikolojik çözümlemelerin olduğu, zaman çizgisinde katmanlı bir anlatımın sunulduğu, kısa olmasına rağmen derin anlamların yüklü olmasının yanı sıra anlatımda yer yer kapalılık ve soyutluklar kimi okuyucuyu zorlayabilir. Keyifli okumalar dilerim…
derinlerde.
·74 syf.·
2025 25. kitabı
"Derinlik" görünmeyen hakikatin acı çığlığı diyebilir miyiz? Çoğumuzun maskelediği duyguların içimizdeki varoluşu. Yazar, genç bir kadının hayatını, içsel çatışmasını ele almış. Hangimizin kırılma anı veya kendi ile çatıştığı anları yoktur ki. O anların temeli anne karnında, sonrasında ise doğduğumuz evde, sokakta karşılaştığımız, vakit geçirdiğimiz insanlarla devam ediyor. Sosyal bir varlık olmanın getirdiği bazen kazanç bazense yıkım "duygular" kitapta bu duygular çok güzel temiz bir dille ve vurucu şekilde işlenmiş. Kitabın kahramanı doğduğu evdeki travmayı atlatmaya çalışan ve bunun izini en derinde taşıyan bir hanımefendi. Betimlemeler 30 yaşında bir kadın olarak beni çok etkiledi, içselleştirdim. Tanıdık bir his gibi geldi. Geçti dediğimiz yaralar en ufak bir hatırlatıcı ile buna zihnimizin oyunu da diyebiliriz gün yüzüne çıkar. Genç kadın bu çalkantıyı ifade ederken kendisiyle hesaplaşmış gibi görünüyor. Sevgisizlik insanı hasta eden en büyük şey sanırım. Kaç yaşına gelirsek gelelim buna muhtaçmışız gibi hep. Yazar özenli anlatımıyla bizi satırlarına hapsediyor. Kitapta geçen bir kısım var ki şefkatin değerini bu duygudan eksik yaşayan insanın tavrını apaçık ifade etmiş. Oyun çocuk için çok değerli. Küçük yaşta basit diye adlandırdığımız sokak oyunlarına dahi oyunda kabul görmenin çocuğun psikolojisinde önemli bir taş olduğu vurgulanmış. Aklıma şu söz geldi. Komşudan gelen tabak hep kıymetli olur. Buradaki ifade evde alınamayan pek çok değer öncelikle kız çocukları için en ufak ilgi de gökyüzündeymiş hissine dönüşür ve sonucu ise yanılgı ve yenilgi dolu olur. Baş karakterin eğitim hayatına ve sonrasında da değinilmiş kitapta. Emek vurgusu yapılmış. Bazı hayatlar var ki çocukluk kelimesini bilmiyor sadece çalışma hayatının zorluğunu biliyor. Çok güncel bir
2025 163. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 20:34
“Bazı kitaplar seni yormaz, seni kendinden söküp alır.” Tuğba Saydam’ın Derinlik adlı kitabı tam olarak böyle bir etkide bulundu bende. Ne olduğunu ilk anda anlayamadığım bir dalga gibi—yavaş yavaş içime doldu, sonra oradan bir şeyleri kaldırıp aldı. Okurken sadece cümleleri değil, aralarındaki boşlukları da duydum. Hatta bazen en çok orası konuştu. Konu Değil, Derinlik Asıl Mesele Kitap 74 sayfalık minicik bir şey gibi duruyor. Ama tam da bu yüzden güçlü. O kısalık, içerdiği yoğunluğu daha da yakıcı yapıyor. Bir olay örgüsünden çok, bir ruh hali kitabı bu. Aslında anlatılan bir karakter değil, bir varoluş hali. Sarsılmış, ama hâlâ ayakta kalmak isteyen, kendi içinde yeniden doğmaya çabalayan bir zihin var satır aralarında. Ve bu zihin, sadece başkalarının yaptığı şeylerle değil, kendi iç sesiyle de çok meşgul. Geçmişin gölgeleri, çocuklukta oluşan izler, anneyle kurulan (ya da kurulamayan) bağ, büyürken elde edilemeyen şeyler… Bunların hepsi buz gibi bir sessizlikle yüzeye çıkıyor. Ama bağırarak değil. Kitap boyunca hiçbir şey bağırmıyor. Her şey susarak konuşuyor. Ve bu sessizlik bazen çığlıktan daha güçlü oluyor. Çocukluk – Sanki Benim Küçüklüğüm Okurken bir yerden sonra kitabın karakteriyle özdeşleşmedim, onu kendim sandım. Özellikle geçmişe yapılan dönüşlerde çok tanıdık bir hüzün vardı. O “çocuk halimizi sahiplenememek”, annemize kızarken bile suçluluk duymak, yıllar geçse de hâlâ bazı bakışlardan etkilenmek… “Küçük bir çocuğu ağlarken yalnız bırakmak, bir insanı asla büyüyemeyecek bir yetişkin haline getirir.” Bu cümleyi okuduktan sonra bir süre hiçbir şey okuyamadım. Sadece durdum. O çocuk ben miydim? Anlatım Tarzı – Az Kelime, Çok Şey Saydam’ın anlatımı bana çok tanıdık geliyor. Hiç süslemiyor, büyük laflar etmiyor, hatta zaman zaman cümleleri eksik
2025 10. kitabı
S-A-Y-D-A-M ‘Hiçlik ya da Her Şey’ kitabının devamı olarak okumaya başlamıştım fakat kitap devamından daha çok ‘Hiçlik ya da Her Şey’ kitabını saydamlaştırdı zihinimde. Adını bile bilmediğimiz karakterimizi ikinci kitap saydamlaştırıyor sayfalar ilerledikçe. Onun duygularını, hayatını, zihinindekileri opak bir duvardan saydam bir duvara taşıyor. Karakterle birlikte derinleşiyoruz. Tüm çıplaklığıyla karakterimizi öğrenmeye başlıyoruz. İlk kitapta okurken kendi kendimize sorduğumuz neden sorularının cevabı yer alıyor. Diğer kitapta olduğu gibi bu kitap da bir çırpıda aktı gitti. Buna rağmen üzerine çok daha düşündüğüm, sorguladığım bir kitap oldu. Kimsenin yolculuğunu devamını veya derinliğini okumadan bilemezmişiz. Adını bile bilmediğimiz bu kadın karakter bana bunu öğretmiş oldu. Yazarımızın kalemini çok sevdim. Su gibi akıp giden bir o kadar da derinleşen eserler… Emeğine ve kalemine sağlık.
DERİN BİR NEFES HİSLER UMMANINDA
2025 22. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2025 20:10
Derinlik Çok başka bir hikaye çok başka bir bakış açısı ve kurgu. Kitap bende bu kadarı da olmaz denecek duygular yaşattı. Evet belki son zamanlarda herkes kitap yazmaya başladı ama bu kitap yazılmamış yazar bu kitabı yaşamış ve kurgu dediğim kısım ise isim değişikliği yapmış onun dışında adeta yazar bu kitabı kendi yaşamış bu kanıya şuradan vardım bir insan kurguyu bir yere kadar gerçeklikten muaf edebilir ama ötesi hayalperestliğe girer. Tuğba Saydam kurgu ve gerçeklik dengesini çok iyi sağlamış ve gerçekleşir bir insan hikayesini kaleme almış ve okuyucularıyla paylaşmış. Derinlik Bu kitap çok SAYDAM bir olay örgüsüyle yazılmış ve her cümlesinde DERİN bir yansıma var hayatlarımızdan. Tuğba Saydam Kaleminize ufkunuza yüreğinize sağlık yazarlığınız daim kaleminiz kavi olsun
DerinlikTuğba Saydam · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 2024234 okunma
“Bazı kitaplar kısa ama ömre yayılan etkiler bırakır.”
2025 79. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2025 18:55
Tuğba Saydam ’ın “ Derinlik ” adlı kitabı, tam da böyle bir kitap. 74 sayfalık bu kitap, bir kadının kendi içine yaptığı derin bir yolculuk… Geçmişin izleri, çocukluk yaraları, yüzleşmeler, yalnızlıklar, kimlik arayışlarını anlatıyor… Sayfa sayısı az ama duygusu çok büyük. Bilinç akışıyla yazılmış; sade ama çok katmanlı bir dili var. Her cümlesi durup düşündürüyor, insanın ruhuna bir yankı bırakıyor. Kadınlık, aidiyet, geçmiş, unutmak ve hatırlamak üzerine yazılmış çiçek gibi bir kitap… Bana göre tek eksisi yine kısa olması o çocukluk anılarının daha uzun ve daha ayrıntılı olmasını beklerdim. Bununla yüzleşirken çektiği acıları ya umursamaz tavırları daha iyi hissetmek isterdim. İçsel hesaplaşmaları sevenler, ruhunun derinliğine inmeye cesaret edenler için kesinlikle öneriyorum. Şimdiden herkese keyifli okumalar dilerim
Tavsiye değil ihtiyaç
2024 22. kitabı
Tuğba Saydam, “Derinlik” adlı anlatısında, çağdaş kadın yazınının özgün ve cesur bir örneğini sunuyor. “Hiçlik”in ardından gelen bu metin, yalnızca bir devam kitabı değil; bir zihinsel, duygusal ve varoluşsal derinleşmenin güncesi. Eser; postmodern anlatı teknikleri, psikanalitik çözümlemeler ve alegorik karakter inşasıyla edebi katmanlar açısından zengin bir yapı sergiliyor. İç Monolog ve Bölünmüş Benlik “Derinlik”, monolog formunu merkeze alırken, bilinç akışı tekniğini de ustalıkla kullanıyor. Anlatıcının zihinsel çözülmeleri, geçmiş ve şimdi arasında bölünen zaman yapısıyla veriliyor. Aegina ve Küçük Kız gibi içsel alter egolar üzerinden inşa edilen benlik, bir kadının travmatik geçmişle başa çıkma yollarını psikanalitik zeminde tartışmaya açıyor. Travma, Beden ve Kadınlık Metnin en güçlü damarlarından biri travmatik çocukluk anlatısı. Merdiven parmaklıklarına bağlanan kız çocuğu, anne-baba şiddeti, cinsel sınır ihlali ve sevgisizlik gibi öğeler, anlatıcının bugünkü kırıklıklarının temellerini oluşturuyor. Bu travmalar, yetişkin kadının beden algısını, ilişkilerini ve toplumsal rollerle kurduğu mesafeyi belirliyor. Âdemler ve Adamlar: Erkek Figürlerinin Alegorisi Tıpkı “Hiçlik”te olduğu gibi burada da erkek figürleri ironik ve alegorik biçimde sahneleniyor. Âdem 1, Âdem 2, Âdem 3 karakterleri; kadının aşk, beklenti, terk ediliş ve manipülasyonla şekillenen deneyimlerinin somut yansımaları. Doktor Adam, Sir Arthur gibi karakterler ise kurtarıcı görünen ama sistemin içinden gelen düzen temsilcileri. Üstkurmaca ve Edebi Katmanlar Saydam, anlatıcı ve yazar arasındaki mesafeyi sıfıra yaklaştırarak üstkurmaca bir yapı kuruyor. Gerçekle kurgu iç içe geçerken, okuyucu zaman zaman anlatıcının zihninde, zaman zaman yazının kendisinde yol alıyor. Aegina karakterinin
Derinlik
2025 55. kitabı
Yazarın hiç ya da her şey den sonra 2. Cilt olarak sundugu Derinlik kitabı adı gibi beni derinden sarstı. Kötülüğün , dibe vurmuslugun ortasında bile kaybettiklerimizi bulmaya yarayan bir sır Arthur elbet vardır. Yazarın yazarlık hayatı ömrünü doldurana kadar kitapla dolar inşallah...
2025 45. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 17:07
Bu kitaptan çok şey öğrendim öncelikle yazarımıza teşekkür ediyorum çok güzel açıklayıcı yazılmış tavsiye ederim herkese biraz hayatı biraz insanları en çokta kendini anlıyor insan bu kitapta