2024 32. kitabı
• M.Ö. 427-347 yılları arasında yaşamış olan Eflatun düşlediği en iyi devleti, Sokrates'le birlikte, bu kitapta anlatır. Devlet'te iki düşüncenin çatışmasına tanık oluruz: 1) İnsanlar doğuştan iyi ve eşittirler; toplumun kötü düzeni onları bozuyor, güçlüler güçsüzleri eziyor. Kanunlar güçlülerin elinde güçsüzlere karşı silah okuyor. 2) İnsanlar doğuştan ne iyi ne de eşittirler. Yalnızca güçlü ve güçsüzler vardır. Güçlünün güçsüzü yönetmesi, doğa gereğidir ve doğrudur. İnsan haklı olmaya değil, güçlü olmaya bakmalıdır. Buradan yola çıkarak Devlet'in, bugün "insan değerler" başlığında ele aldığımız birikimin kaynaklarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. • Kitap söyleşi ve diyalog tarzında yazılmıştır. İdeal bir devletin oluşması için nelerin faydalı nelerin faydasız olacağına odaklanılmıştır. • Devlet yöneticiliği kişide bir tutkuya dönüşmemeli. Tutkunun olduğu yerde kıskançlıklar, çekişmeler kaçınılmazdır. • Herkese keyifli okumalar diliyorum ..! • ⁠Kitaplarla kalınız..!
DevletPlaton (Eflatun) · Olympia Yayınları · 202032,9bin okunma
·416 syf.·
2021 34. kitabı
Ben çok ama çok beğendim. Bu zamana kadar hiç kimseye şu kitabı alın okuyun da demedim. Kitap yahut yazar hakkında bilgi vermişimdir, okumaya teşvik edici sözler sarf etmişimdir ama hiç bir kitabı okuyun ve okutun diye genele hitap etmemiştim ,ta ki bu güne kadar. Bunu yapacağımı hiç ummazdım, hele hele siyaset ve politikadan hiç haz etmeyen ben adı " Devlet" olan bir kitab için. Seneler öncesinde Mevlananın " Mesnevisini okuduğum zaman bir arkadaşım bana serzenişte bulunmuştu." Bırak ! 800 yıl önce yaşamış birinin sözlerini ,şimdiye bak ,onlar eskide kaldı,o düşünceler eskidi. " diye. Platon ise 2500 yıl önce yaşamış biri, onun dedikleri ise daha da eski .Haklı mı idi. Onlar bir şeyler söylemişti eskiden, insanlık onların söylediklerinin üstüne 1 e 1000 mi koymuştu. Maalesef böyle olmamıştı. Dücane Cündioğlu bir kitabında şöyle demişti. " Görevimiz vaaz- ı cedid ( yeniyi söylemek ) değil keşf- i kadim ( eskiyi ortaya çıkarmak ) olmalı " . Ne kadar haklıymış meğer. Platon ; dialog düzyazı tekniğini kullanıyor. Tüme varım yöntemini kullanıyor. Eserlerinde hakim olan eda, matematik ; geometri ve mantık. Sorular sorarak önermeleri oluşturup bu önermelerin doğruluğuna yahut yanlışlığına hükmedip sonuca varmanızı sağlıyor. Sonunda size problemi çözmenizi sağlayacak formülü vermekle kalmıyor, O formülü birlikte buluyorsunuz. Bu kitabı okumaya karar vermem de etkili olan bir kaç unsuru söylemek istiyorum. Bunlardan biri meşhur Mağara alegorisinin anlatıldığı bölümü içermesi diğeri ise Platon un o meşhur İdea kavramına değindiği eser olması. İdea kavramı İbn Arabi'nin "ayan- ı sabite" sini hatırlattı bana. Platon'un daha önce 3 diyaloğunu okumuştum. Meşhur bir deyim olan " Platonik aşk" ın da ortaya konulduğu " Şölen", " Menon" ve " Sokratesin Savunması". Beni Platon a
DevletPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 201632,9bin okunma
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
Politeia
2020 155. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2020 00:00
Benim tek bildiğim, bir şey bilmediğimi bilmektir.. Çeviri kitap okumanın en büyük handikaplarından birisi anlatılmak istenen fikrin ya da konunun anlaşılması için kullanılan kelimelerin bunu en iyi şekilde ifade edebilmesidir. Konu Felsefe gibi daha soyut düşünmeyi gerektiren bir düşünce alıştırması ise ve elimizdeki metin 2500 yıllık bir metinse, okuduğumuzu doğru anlayabilmek oldukça önem kazanıyor. Bu nedenle özellikle felsefi metinlerde iyi çevirileri tercih etmek gerekiyor. Ben Devlet Kitabını – İş Bankası yayınlarından okudum. Platon’un Devlet kitabı Orta ve Geç Dönem eserlerinden birisidir, yani düşüncelerinin artık şekillendiği, olgunlaştığı ve son halini aldığı bir akıl ile kaleme alınmıştır. Pek çok din felsefesi kitaplarına da kaynak oluşturmuş ve özellikle Platon’un İdea lar kuramı anlamı dışına da çıkarılarak farklı yorumlarla kullanılmıştır. Felsefe’nin düşüncenin bir akışı, bazen ve çoğunlukla da tez ve antitez kavramları ile ilerlediğini düşünürsek, bu tarz temel metinlerin kendisinden sonra gelen bilginleri ve felsefi düşünceleri etkilememesi olanaksız. Descartes’in kavranan dünya, görünen dünya kavramları ve pek çok dinde ölüm sonrası dünya ile içinde yaşadığımız dünya kavramlarının da yorumlanmasında Platon’un Devlet kitabında detaylı olarak anlattığı Mağara Alegorisi’nin etkisi olmuştur. Kitabın içeriğindeki düşüncelerin ne kadarlık kısmının Platon’un kendi düşünceleri olduğundan emin değiliz. Platon’un bütün eserlerinde bir Tanrı gibi konuşturduğu ve genellikle insanları, bildiklerini zannettikleri hatta bildiklerinden emin oldukları şeyler konusunda şüpheye düşüren Sokrates’in fikirsel Devlet kitabının içeriğini yaratmış olması çok daha olasıdır. Sokrates’in doğduğu yıllar Atina’nın, Sparta’nın ve tüm Yunan coğrafyasının başarılı savaşlardan
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,9bin okunma
Sosyal bilimler öğrencileri inşallah okumuştur
2000 27. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2000 00:00
Platon'un devleti ilk sayfadan son sayfaya kadar çeşitli konular üzerinde felsefi tartışmaların yer aldığı, felsefi açıdan bütün dünyada önem gören çok değerli bir kitaptır. Kitap boyunca baş karakterimiz olan sokrates kendisiyle tartışan değerli kişileri zorlu soruları ile çıkmaza sokmaktadır. yazarın bu diyalogları gerçek olaylardan esinlenerek yazdığı bilinmektedir. ancak her ne kadar değerli bir kitap olsa da daha önce hiç felsefe ile ilgili kitap okumamış kişilere kesinlikle ilk tavsiyem bu kitap olmaz. Aksi takdirde anlam karışıklığı yaşayıp felsefeden uzaklaşabilirsiniz. Sokratesin yaşadığı dönemde olması gereken devlet anlayışını bizlere anlatırken, dediğiniz gibi seçilmişlerin yani özel insanların devleti yönetmesini söylerken, bence demokrasiden uzaklaşmak değil devletin ileri bir devlet olması için gereken neyse o olmalı demiş. Platon kitabın ilerleyen bölümlerinde kendince demokrasi, zorbalık vs. tanımlarınıda yapmıştır. Özellikle sözde demokrasi den zorbalığa geçiş bana günümüz çıkarcı siyasetçilerini hatırlattı. Kısacası yüzyıllar önce devlet hakkında yaşanan ve tanımlanan şeylerin hala değişmeden devam ettiğini görünce sokratesin o yüce bilgisine hayran olmamak elde değil. Adam bugünleri yüzyıllar öncesi söylemiş.
Devlet /İnceleme/
Puan vermedi·372 syf.·
2026 53. kitabı
Platon, iki bin küsur yıl öncesinden bugüne uzanan o felsefi parmağını tam da insani zaaflarımızın, adalet arayışımızın ve güç arzumuzun kalbine bastırarak, aslında hepimizin içindeki o "bizi kim, nasıl yönetmeli ve ben kimim?" sorusunun felsefi temelini atıyor. Kitap, sokaklarda ezberleri bozmak için insanlarla tartışan Sokrates’in o meşhur diyaloglarıyla ilerlerken, sadece kağıt üstünde bir rejim tasarımı yapmıyor; insan ruhunun o karmaşık dehlizlerini toplumsal bir haritaya dönüştürüyor. Fikirlerin o sarsıcı ritmini ve meşhur metaforların alt metinlerini açık ederek metnin o sindire sindire keşfedilmesi gereken felsefi hazzını zedelemek istemem; ancak şunu söylemeliyim ki, Platon’un gücü ve iktidarı sadece bilgeliğe, yani felsefeye emanet etme arzusu, bugün bile dünyayı yönetenlerin hırslarını gördükçe içimizi sızlatan zamansız bir meydan okumadır. Kitap boyunca doğrunun ve adaletin peşinden koşarken, aslında dışarıda hayalini kurduğumuz o kusursuz düzenin, önce kendi iç dünyamızdaki o vahşi arzuları, aklı ve cesareti terbiye etmekten geçtiğini anlıyoruz. Platon o kadar insan psikolojisinin dip sularında gezinerek yazmış ki, anlatımdaki o kışkırtıcı soru-cevap ritmi sizi de o antik Atina sokaklarındaki tartışmanın bir parçası haline getiriyor, kendi doğrunuzu yeniden inşa etmeye zorluyor. Son sayfayı devirip kapağı kapattığınızda, sadece tozlu bir felsefe tarihini rafa kaldırmış olmuyorsunuz; modern dünyanın, demokrasinin çıkmazlarının, kitleleri parmağında oynatan liderlerin ve en önemlisi kendi zihninizin içindeki o gölgelerle dolu yanılsamaların çıplak gerçekliğiyle baş başa kalıyorsunuz.
Filozof Kral
2025 56. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 13:19
Filozof Kral - ÜtopyaÖyle bir kitap düşünün ki günümüzden 2400 sene önce yazılmış olsun buna rağmen içinde yazılanlar günümüzde bile geçerliliğini korusun ve kendisinden sonra gelen tüm felsefecilerin kıblesi olsun... Devlet kitabı, Sokrates'in ağzından söylenmiş öğrencisi Platon (Eflatun) tarafından yazılmıştır. Benzetmek gerekirse bu kitabın annesi Sokrates, babası Platon'dur. Felsefe tarihine adlarını altın harflerle yazdırmış iki dev isim (Sokrates'in Savunması'nda olduğu gibi) aynı kitapta. Hocası Sokrates'in Atinalılar tarafından öldürülmesinden sonra Platon yazmıştır. Sokrates “Dinsizlik” ve “gençlerin ahlakını bozma” gerekçesiyle mahkeme önüne çıkarılmış ve ölüm cezasına çarptırılmıştır. Semavi dinler bile yokken bir insanın “Dinsizlik” ile suçlanması biraz tanıdık geldi. Sokrates'e verilen ölüm cezası, Cehalet ve Dogmatizmin nasıl kötü sonuçları olduğunun somut göstergesidir. Sokrates'in ağzından çıkan cümlelerin gerçekte ne kadarı Sokrates'e ne kadarı Platon'a ait olduğu muallaktır. Benim şahsi görüşüme göre Sokrates'e ait olan bir çok ifadenin düzenlenmesi ve geliştirilmesi tamamen Platon'a aittir. Hocasına saygısından dolayı tüm ifadeleri Sokrates'in ağzından çıkmış gibi yazmıştır. Çünkü Sokrates yazılı eser yazmamıştır, konuşmaya önem vermiştir, Platon ise yazılı bir çok eser bırakmıştır. Platon olmasaydı Sokrates'e ait olduğunu öğrendiğimiz bir çok sözden haberimiz olmayacaktı. Hatta Sokrates diye bir felsefeci olduğunu bile dünya bilmeyecekti. O yüzden günümüzden 2400 sene önce bir çok eser yazıp bizlere bıraktıkları için Platon'a ve öğrencisi Aristo'ya sonsuz teşekkürler. Platon(Eflatun) M.Ö. 427 yılında Atina'da doğmuştur. M.Ö. 347'de ölmüştür. Kitabın orijinal ismi “Politeia“ (Republic) olup Türkçeye “Devlet” olarak çevrilmiştir. Kitap,