Platon'un siyaset felsefesini anlamak için Devlet ve Yasalar diyalogları kadar önemli bir diğer eser de Devlet Adamı'dır. Bu diyalogda, Sokrates, Elea'dan bir yabancı ile birlikte, gerçek bir devlet adamının kim olduğunu ve ideal bir devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini tartışır.
Diyalogun başında, Sokrates ve Theodorus, Elea'dan gelen bir yabancı ile tanışırlar. Yabancı, siyaset ve devlet adamlığı üzerine bilgili olduğunu iddia eder. Sokrates de bu iddiayı test etmek ister ve onunla bir tartışmaya başlar.
Tartışmanın başında, yabancı, devlet adamının, bir şehrin işlerini yönetmek için gerekli bilgi ve beceriye sahip kişi olduğunu söyler. Sokrates bu tanımı kabul eder, ancak daha sonra, bu bilgi ve becerinin ne olduğunu sorar. Yabancı, bu soruyu cevaplamak için, devlet adamının üç farklı sınıftan biri olduğunu öne sürer:
Eğitimli yöneticiler: Bu sınıf, siyaset ve devlet yönetimi konusunda eğitim almış kişilerden oluşur.
Tecrübeli yöneticiler: Bu sınıf, yönetim deneyimine sahip kişilerden oluşur.
Doğal yeteneklere sahip yöneticiler: Bu sınıf, doğuştan gelen yeteneklere sahip kişilerden oluşur.
Yabancı, bu üç sınıftan en iyisinin doğal yeteneklere sahip yöneticiler olduğunu iddia eder. Sokrates ise, bu iddiayı sorgular ve doğal yeteneklerin tek başına yeterli olmadığını öne sürer.
Diyalog, Sokrates ve yabancının, gerçek bir devlet adamının kim olduğu ve ideal bir devletin nasıl yönetilmesi gerektiği üzerine yaptıkları tartışmayla devam eder. Diyalogun sonunda, Sokrates ve yabancı, ideal bir devlet adamının, hem eğitimli hem de deneyimli olması gerektiği sonucuna varırlar.
Devlet Adamı, siyaset felsefesi üzerine yazılmış klasik bir eserdir. Bu eserde, Platon, gerçek bir devlet adamının kim olması gerektiği ve ideal bir devletin nasıl yönetilmesi gerektiği üzerine