Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet Ana

Kemal Tahir

Devlet Ana Sözleri ve Alıntıları

Devlet Ana sözleri ve alıntılarını, Devlet Ana kitap alıntılarını, Devlet Ana en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Nasıl toplar bu Ertuğrul, savaşçılarını gerektiğinde?" "Savaşçılarını mı? Toplar kolayca... Köylerde, zaviyelerde, derviş mağalarında haberleşme davulları vardır. Uzaktan davul sesi duyuldu mu, duyan işini bırakıp kulak verir. Yangın davulu, su baskını davulu, düşman saldırısı davulu, başka başka vurulur! "Nasıldır düşman saldırısı davulu?" Dan dan dan - dan dan... Üç vurup durur, iki vurur. Gider böyle...
Sayfa 28 - İthaki Yayınları, 13. BaskıKitabı okudu
─De bakalım, Ahiliğin açığı kaçtır? ─Dörttür. ─Say gelsin! ─Eli, yüzü, gönlü, sofrası. ─Kapalısı kaçtır? ─Gözü,beli,dili. ─Ekmek yemekte kaç edep vardır? ─On iki. ─Say gelsin! ─Oturdukta sağ dizi dikip sol dizi altına ala. Lokmayı önce sağ avurduyla çiğneye. Küçük lokma ağızlaya. İki elini yağlatmaya. Ağzından akıtmaya. Yere dökmeye. Ağzı dolu iken konuşmaya. Kimsenin lokmasına bakmaya. Başını kaşımaya. Sözü kısa söyleye ve de hiç gülmeye. Yemeğin iyisini konuğa bıraka. Yemekten sonra elini yıkaya. ─Ya söz söylemekte kaç edep vardır? ─Dört. ─Say gelsin! ─Sert söylemeye ki ağzından tükürük saçmaya. Bir kişiyle söyleşirken başka yere bakmaya. "sen-ben" demeye "siz-biz" diye. Elini,kolunu sallamaya. ─Peki, yol gitmekte kaç edep var? ─Sekiz. ─Say gelsin! ─Katı katı kasılarak yürümeye. Canavarcıkları ezmeye. Dört yanına bakmaya. Taştan taşa hoplamaya. Yoldan ayrılmaya. Kimsenin ardından gözlemeye. Büyüğün önüne geçmeye. Biriyle giderken bekletecek iş tutmaya. ─Ya, nesne satın almakta kaç edep vardır? ─Üç: Yumuşak söyleye. Tadına azla baka. Aldığını geri vermeye.
Sayfa 94 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Biz bel oğlu değiliz hey Akıp giden sel oğluyuz Taşbağırlı dağlar olsa Yol bizimdir yol oğluyuz."
İthaki Yayınları - 27. Baskı Eylül - 2022, İstanbul.Kitabı okudu
Reklam
Su uyur düşman uyumaz ve de yavuz düşman sevinç gafletini kollar
Sayfa 379Kitabı okudu
"Aklın belası övünmek, kalbin belası bağırmaktır" denilmiştir.
Kabusname
Söz ademde gizli değil, illa adem sözde gizlidir... Zira ki, söz ademe perdedir, imdi bilmiş ol iy oğul, söz ulu nesnedir, sen dahi sözü ulu bil ki, gökten gelmiş nesnedir.
Sayfa 611 - ithaki
Gezici ozan Âşık Yunus, hiç nazlanmadan sazı aldı(...)
' ' Ey dost aşkın denizine girem gark olam yürüyem / Yürüyem ya hu yürüyem... / Bülbül olup dalda ötem gönül olup ceset tutam / Başım elime alıp yoluna verem yürüyem / Yürüyem ey yâr yürüyem... ' '
Sayfa 56 - İthaki Yayınları: Onuncu Baskı, 2005.
Reklam
"Gördün mü Pervane! Bu dünyada şarap gibi yoktur ve de 'Danışan yoksun kalmış,' demiştir Moğol atalarımız ve de 'Erkeğin derdi hep bir,' demiştir!"
Sayfa 241 - İthaki Yayınları
Herşeyin zamanı ve gök altında olan her işin vakti vardır. Doğmanın vakti, ölmenin vakti, aramanın, bulmanın, yitirmenin vakti vardır. Allah yükleyecek biz taşıyacağız.
"İnsanlar ne yana gitseler, ölümlerine doğru giderler. " demişti bir gün Şeyh Edebâli...
Sayfa 568 - İthaki
Millet canı derdine düştü, sol elden sağ ele destek kalmadı. Bir yerde direnmekteyiz ki, tekerlendik mi gideceğimiz yer cehennemin dibidir.
Sayfa 180
' ' Hadi bakalım yiğitler, savaş çorbasıdır bu, görelim nasıl yumulursunuz!.. ' ' *
Sayfa 395 - İthaki Yayınları: Onuncu Baskı, 2005. * Gündüz Bey
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.