Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

50. Yıl Özel Baskısı

Devlet Ana

Kemal Tahir

Devlet Ana Yorumları ve İncelemeleri

Devlet Ana yorumları ve incelemelerini, Devlet Ana kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Devlet Ana puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
656 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kurgu Tarih ile Osmanlı nın Kuruluşu
Kemal Tahir
Kemal Tahir
in okuduğum ilk kitabı. Sanırım diğer kitaplarını da okuyacağım. Özellikle en çok övülen kitap serisi olan
Esir Şehrin İnsanları
Esir Şehrin İnsanları
serisini. Kemal Tahir, yalnızca yazar değil, aynı zamanda da iyi bir senaristtir. 13 tane de dizi ve filmi yayınlanmıştır. Marksist yazarlardandır. Babası 2.Abdulhamid in yaveri, annesi ise 2.Abdulhamid in kızının
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20137bin okunma
775 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İYİLER - KÖTÜLER
Kemal Tahir, “Benim de masalım var, halk hikâyelerim var…” demiş. Ve almış kalemi eline. Türk’ün bir uç beyliğinden kısa zamanda nasıl devlet haline geldiğini destansı bir dille yazmış. Türk kadınının yiğitliği ve cesaretinin de altını çizip, romana Devlet Ana adını vermiş. 1290’lı yıllarda Bursa, Söğüt ve çevresinde Osmanlı Beyliği, Bizans
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · Bilgi Yayınevi · 19757bin okunma
Reklam
616 syf.
5/10 puan verdi
Sevmedim
Kitabı okurken bir kaç kez aklımdan, acaba bu kitabın başka çevirisi var mıydı onu mu okusam diye geçti. Neden mi? Türkçe yazılmış böyle bir kitabı ilk kez okuyorum. Oysa çok meşhur bir kitap. İncelemelerde genel olarak çok beğenilmiş. Ben beğenmedim. Çünkü; Küçük Ağa tarzında bir kitap beklerken dilini çok sıkıcı buldum. Telafuzu akıcı olmayan vurgulu kelimeler çok fazla. Yabancı şahısların ismi çokça tekrar ediyor. Hele Mavro..! Kitapta Osman Bey'den çok Mavro anlatılıyor. Sanırsın Mavro'nun hayatını anlatan kitap. Yunus Emre'nin olduğu bölümü de hiç beğenmedim. Aynı zamanda Edebali'yi de çok bayağı anlatmış. Bacıbey ne Hophop kadı ne yani. Kadını savaşçı göstereceksin diye bey den başka isim mi bulamadın. Yobaz bir kadı için Hop hop tan başka bir lakap mı yoktu. Neyse sevmedim. Kısacası.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20137bin okunma
651 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Osmanlı'nın kuruluş öncesini ele alan roman tarihi bir izlekle kurgulanırken Kemal Tahir ustalığını göstererek dönemin dilini, geleneğini, insan ilişkilerini, inancını ve şiirini de dönem ruhuna uygun olarak metne yansıtmış. Ertuğrul Gazi'nin son dönemleri ve Osman Gazi'nin beyliğin başına geçmesi olaylarını, Şeyh Edebali üzerinden toplum içerisinde dinin etkinliği ve gerçek din adamlarının önemi romanda çok iyi altını çizilen detaylar olmuş. Dönemi anlamak ve Osmanlı'nın kuruluş ruhunu hissetmek isteyenlere tavsiye ederim. Konu derin ve zormuş gibi görünse de Kemal Tahir ustalığı bir solukta okunacak bir metin haline getirmeyi başarmış romanı.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · Ketebe Yayınları · 20227bin okunma
·
Puan vermedi
"Kitapları okuyanlardansın. Kitapları okuyanların ödevi bela karşısında sabretmektir." Yıllar önce Devlet Ana'yı radyo tiyatrosunda dinlemiştim. Bu yıl yazarın ikinci kitabını okuduğum için çok mutluyum. Gelelim kitaba; Osmanlı Devleti'nin henüz kurulmadan önceki Anadolu'nun durumu ve halkın yaşantısı anlatılmaktadır. Göçebe hayattan yerleşik düzene geçerken  güçlü, güvenli, adaletli bir devlete duyduğu ihtiyacını da göstermektedir. Kitabın adı niye "Devlet Ana" diye de düşünmeden edemedim. Devletin, baba olması yetmez, devlet mutlaka ana olmalıdır diye düşündüm. Çünkü ana; düzen, ilgi, şefkat, temizlik, adalet sağlayan en büyük güçtür. Kitapta tarihten bildiğimiz pek çok olayda anlatılmaktadır. Örneğin devlet otoritesi için hanedan kanı dökülmesi,  cimri olayı, ilk yabancı kökenli sultan ve Yunus Emre gibi manevi değerlerden de bahsedilmiştir. Bacı Bey karakteri ile atalarımızın kadına verdiği değeri daha iyi anladım. Niye şimdi bu kadar değersizleştiğimizi de asla çözemiyorum. Oysa ki 13. yüzyılda kadın savaşta,  politikada, sosyal ve aile hayatında aktif bir birey iken, 21. yüzyılda ise ne yazık ki; değersiz, sürekli öldürülen, haklarına saygı duyulmayan  kadınlar olduk. Atalarımızın beylikten devlete geçişinde tarihi bilgiler eşliğinde araya güzel aşklarda serpiştirilerek harika bir kurgu ve dille yazılmış bu romanı mutlaka okumalısınız. Ben çok beğendim, takdir sizlerin. Keyifli okumalar dilerim.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20057bin okunma
616 syf.
8/10 puan verdi
·
74 günde okudu
Kemal Tahir'i İlk kez okuyorum. Okutan bir yazım dili var. Ama biraz uzun anlatıyor ve heyecan bırakmıyor... =} Kitap güzel tarihi bilgiler dolu ve akıp gidiyor.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20137bin okunma
Reklam
656 syf.
7/10 puan verdi
Kriterler: Dönem: 12.yy sonları-13.yy başları Dili: Masalsı,destansı ve dialog temelli Olumlu (+) Yanları: 12.yy Dönem Türkçe, olay örgüsü, Türk devlet,toplum ve insan yapısına değinmesi Olumsuz( -) Yanları: Yer yer dialogları boğulması, hikayenin sürekliyiciliğini yitirmesi Kemal Tahir; bir Balzac hayranı olarak hikayelerini yazarken Balzac'ın yaptığı gibi hikayenin geçeceği yeri bizzat giderek incelermiş. Bu romanda yer, mekan tasfirleri bu açıdan incelendiği belirgin şekilde göze çarpıyor. Şahsi yorumum: Her edebi eseri özellikle de bir romanı yazıldığı dönem ki konjektür ile değerlendirmek performansı ile yorum yaparken daha nitelikli olacağını düşündüğümden Kemal Tahir bu eserini bin dokuz doksanlı yıllarında ortasında ele alıp Osmanlı Devleti'nin kuruluş kısmına yönelik hafif masalsı ve destansı bir dille ele almaktadır. Türk Romanı ile ilgili eksikleri olanlar için bir bakış açısı sağlayacak bir romandır.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20137bin okunma
375 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.