Dil Felsefesi Sözlüğü

Atakan Altınörs

Dil Felsefesi Sözlüğü Sözleri ve Alıntıları

Dil Felsefesi Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, Dil Felsefesi Sözlüğü kitap alıntılarını, Dil Felsefesi Sözlüğü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anlamsızlık: [İng. nonosense, Fr. non-sens] Bir dilsel ifadenin herhangi bir iletişimsel içerik taşımaması, iletişimsel değerden yoksun olması (Altınörs 2000; 8).
Moral ifadeler: [İng. moral expressions, Fr. expressions morates]  Empirist gelenekte, doğruluk değeri verilebilen betimleyici  tümceler, olgusal bildirimler, empirik içerikli öuermeler vb. ile  karşıtlık içinde kullanılan dilsel ifade türlerinden birisi olau  moral ifadeler, değer yargısı bildiren ve genellikle "iyi / kötü"  yüklemlerinden birisiyle kurulmuş olan anlatımlardır. Bu anlatımlar ile bildirimler arasında mantıkçı-pozitivistler tarafından  yeniden gündeme getirilmiş ayrımın kaynağı, Hume'uu ünlü  "olgu / değer" ayrımına dayanmaktadır. Bu ayrım yirminci  yüzyılda "-dır / -malı [is i ought]" terimleriyle dile getirilerek,  gereklilik bildiren ifadeler ile olgusal ifadeler arasındaki bakı- şımsızlığı vurgulamak için kullanılmıştır. Mantıkçı-pozitivistler  "insan komşusunu sevmeli" gibi gereklilik dile getireu moral  anlatımların sahici bir anlama sahip olamayacaklarını öne sürmektedir. Zira onlara göre bu ifadeler, "sözünde durmak iyi-dir" gibi yanıltıcı bir biçimde "-dır" koşacıyla kurulmuş izlenimini verdiklerinde bile, aslında herhangi bir bildirimde bulunmamakta, yalnızca ahliiksal bir öğüt verınekte, bir değer  yargısını dile getirmektedir.
Reklam
Bağlam: [İng. context, Fr. contexte] Bir sözcelemin içinde üretildiği koşulların bütünü (Altınörs 2000; 11).
Önerme: [İng. ve Fr. proposition] i. Standart klasik mantıkta, doğru ya da yanlış bir yargı bildiren dilsel anlatım (Altınörs 2000; 60).
Ben-merkezci terimler: [İng. egocentric terms, Fr. termes egocentriques) Carnap gibi mantıkçı-pozitivistlerin bir bildirimin göndergesini belirsiz kılan terimlere verdiği ad. Dört temel ben-merkezci terim vardır: Ben, burası, bu, şimdi. Tüm neo-pozitivistler bu tür terimleri nesnel olmadıkları ve anlam belirsizliğine yol açtıkları gerekçesiyle eleme yollarını aramıştır. Örneğin Carnap, bu tür terimlerin yarattığı boşlukların, 'ben' yerine ad, 'bu' yerine bir belirli betimleme, 'burası' yerine coğrafi konum, 'şimdi' yerine tarih koyularak doldurulması ve protokol ifadelere dönüştürülmesi gerektiğini ileri sürmüştür (Altınörs 2000; 14-15).
Belirtke: [İng. ve Fr. index) Peirce'ın yaptığı ayrımda yer alan gösterge türlerinden birisi. Bir gösterge, insanlar arasındaki ortak deneyimlere dayalı olarak bir başka olguyu imlediği durumda, ona "belirtke" adı verilmektedir. örneğin, bebeklerin ağlaması bir gereksinimi ya da rahatsızlığı olduğunun, duman ateşin belirtkesidir. (Bkz. gösterge) (Altınörs 2000; 14).
Reklam
Geri13
40 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.