Dil-Küşa

Murat Terlemez
Ekim 2021
Luna Yayınlar

2021 133. kitabı
Herkese merhaba ‍️ Bugün size kalemini çok sevdiğim bir yazar ile geldim. Kitap bir dönem kitabı ve 1900’lerde geçiyor. Mirgün’de yani şimdinin Emirgan’ında Aspar ailesi ile birlikte yaşamakta, babasının sandal dükkanında çalışmaktadır. Bir gün mahallelerine bir Rum aile gelir ve bu ailenin güzel kızı Alesia’ya aşık olur. Bu aşk yavaş yavaş filizlenirken Aspar’ın ve Alesia’nın babaları ortadan kaybolur. Aspar, arkadaşı Talay ile her yerde onları aramaya başlar ama talihsiz olaylar yakalarını hiç bırakmaz. Ayrıca babalarının kaybolmalarının arkasında ki sır perdesi ise bambaşkadır. Tam bir Türk Klasiği tadındaydı. Kurgusu ve kitabın son kısmı çok iyi bağlanmıştı. Dönem kitaplarını sevenlere kesinlikle tavsiyemdir.
2021 142. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2021 23:11
Biletlerinizi hazırlayın! Sizinle beraber 1900'lü yıllara, o dönemin arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Istanbul'a misafir olacağımız bir yolculuğa çıkıyoruz. Boyacıköy, Emirgan, Çınaraltı, renkli sandallar, muazzam bahçeli konaklar, miss gibi havası o kadar muazzam anlatılmış ki, o yıllarda İstanbul'u görmek isteği oluştu içimde.. Aspar ve Talay birbirleriyle kandan olmasada candan kardeş olmayı başarmış iki şahane dosttur.Talay'ın ailesini bir yangında kaybetmesiyle, Aspar ve ailesi onu seve seve aileye kabul etmişlerdir. Her yaz tatili olduğu gibi bu senede mezun olduktan sonra Aspar 'ın babası Afi beyin yanında sandal atölyesinde çalışırlar. Yedikleri, içtikleri ayrı gitmeyen bu ikilinin birde sahiplendikeri, içine ufakta olsa bir kütüphane kurdukları adını da Çam koydukları bir konak vardır. Birgün yine bu konakta vakit geçirip eve dönmek için yola çıktıklarında eşyalarıyla mahalleye taşınan bir aile görüp, onlara yardımcı olurlar. Aspar'ın tek sebebi yardimci olmak değildir tabiki. Görür görmez ailenin kızı Alesia aklını başından almıştır. Bu ilk karşılaşmadan sonra bu güzel üçlü hiç ayrılmaz. Geziler, şenlikler, bisiklet sürmeler.. Hep bir birlik içindedirler. Bu süreçte kafalarını karştıran bir olay olur. Aspar'ın babası Afi bey ile Alesia'nın babası Antaeus bey bir anda ortadan beraber kaybolmuşlardır. Talay ve Aspar hatta ara sıra Alesia babalarını sokak sokak ararlar. Ama bir türlü bir sonuç elde edemezler.. Bu hikayenin görünen kısmı. Peki ya görünmeyen kısım? Kitapla alakalı çok büyük elestirilerim gerçekten yok. Yazım dilinin geniş zamanda tutulması bazı noktalarda olaydan kopmama sebep oldu diyebilirim. Bunun dışında eski o sokaklarda bende onlarla gezmiş, Çınaraltı'nda onlarla oturup çay içimişim hissi muazzamdı.Birde sonda sağlam bir ters köşe vardıki
2021 161. kitabı
#seldaileoku #okudumbitti #kitapyorumu ‍️Herkese merhaba, 1900'lü yıllara İstanbul'un Dil-Küşa mahallesine güzel bir yolculuk yapalım. Haydi yoruma bekliyorum. . ️Aspar, ailesi ve artık kardeşim dediği yakın dostu Talay ile birlikte Dil-Küşa mahallesinde yaşıyorlardır. Talay'ın ailesinin ölümü ile Talay'da artık Aspar'ın ailesinin bir ferdi olmuştur. Seneler önce"Yedim"dediği kişiyi unutamayan Aspar, mahalleye yeni taşınan Rum kökenli Alesian'a yavaş yavaş gönlünü kaptırır. Bu üçlü arasında güzel bir bağ oluşur. Aspar'ın babası sandal ustasıdır. Alesian'ın babası da mermer ustasıdır. Bu iki baba çok eski dostlardır. Bir gün Aspar bu iki dostun konuşmasını duyar ve sonrasında gizemli bir şekilde bu iki baba ortadan kaybolurlar.Her iki ailede perişandır. Aspar ve Talay babalarını bulmak için iz peşine düşerler ve bu iz onları Tebdil denilen bir yere götürür. Artık Aspar ve Talay için bilinmedik bir maceranın kapıları açılmış olur. . ️ Talay'ın ailesinin başına ne geldi? ️ Aspar'ın "Yedim" dediği kişi kim? ️ Rum aile bu mahalleye neden taşındı? ️Bu iki dostun arasında nasıl bir konuşma geçti ve kaybolma sebepleri ne? ️Tebdil nasıl bir yer ve orada nasıl bir olay yaşanacak? ️Aspar ve Talay'ı neler bekliyor? ️Bu hikâyenin sonu nasıl bitecek? . Siz de farketmişsinizdir, güzel bir dönem kitabı. Güzel bir mahalle, muhteşem dostluklar ve birden ortadan kaybolan iki adam. Herşey öyle güzel başladı ki,ta ki o olay olana kadar. Son sayfasına kadar merakla okuduğum bir kitap oldu ve o sonu hiç tahmin edemedim. Aspar ve Talay'ın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Yalnız bir sahneden etkilenmedim desem yalan olur. Aspar'ın durumu beni çok üzdü. Talay ile arasındaki kardeşlik bağına hayran kaldım. Devamını kitaptan okuyun. Şaşırtıcı bir final, sürükleyici bir
2021 37. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2021 16:54
Sağlıklı, huzurlu günler dilerim. #kitapyorumum @tozsuzyapraklar ve @dilhunn__ moderatörlüğünde @muratterlemez kaleminden @lunayayinlari ndan çıkan #dilkusa eserini #masalkitapligii ile birlikte okudum. Dil-Kuşâ / Murat Terlemez Türü: Roman Sayfa sayısı: 128 Yazarın kitaplarından okuduğum, ilk eserdi. Konusu şöyle; 1990 yılının İstanbul’un dil-kuşâ mahallesinde yaşayan bir Türk ailenin , evladı olan Aspar ve Talay hem okuyup hemde babasın Sandal dükkanında çalışmakta. Yazar iki ailenin olayları sade bir dile okuyucuya anlatır. Dil kuşâ Yazar o kadar güzel anlatır ki ; O mahallenin temiz havasını, sandaları bahçeleri konakları, sanki orada geçmiş hisi veriyor. Dil-kuşâ mahallesine Rum aile taşınır. Asparı’ın babasın kadim dostu. Ailenin kızı Alesia okumuş kültürü biri. Ailenin taşıma telaşı başlar. Aspar ve talay yardım için yanlarına giderler. Göz göze gelirler Aspar ve alesia aman ilk görüşte aşk gibi. Bu üçlü Aspar , Talay, Alesia beraber gezerler eğlenirler. İki gencin birbirine olan sevgisi gittikçe artar. Vakitlerden bir gün her iki ailenin babaları bilinmeyen bir sebep yüzünden aylarca ortalıktan kaybolur. Ailenin kızı Alesia ve Talay aspar gecenin bir kör saatin de babalarını aramaya giderler. Hiç bir yerden haber yok. Gece gündüz demeden, aralar. Aspar çok sever alesiayı öyle bir sevgi yüreğine bağlar ki. Lakin aşk insanı duyguları ile oynamaya kadar getir. Kavuşturalar mı ? ya da platonik bir aşk mıydı ? Sevmek mi sevilmek mi ?
Puan vermedi
Herkese Merhabalar öncelikle Nasılsınız ? Hayat nasıl? Hepinizin potansiyelinizin en üst seviyesinde ,mutlu, ve sağlıklı olmasını temenni ederim. Bu gün bitirdiğim Kitabim 1900 lü yılların İstanbul'unda herkesin birbirini tanıdığı bir mahalle olan Dil-Küşa’da geçiyor. Aspar ve Talay adında birbirlerine kardeş kadar yakın olan iki arkadaşı yine Aspar ile Alesia'nın aşkı ve babalarının birden ortadan kaybolması kurgusu üzerinde ilerliyor kitap. Olay kurgusu, arkadaşlık konusu , o günün İstanbul'u, aile bağları ve aşk ,o donemin yaşamı cok guzel işlenmiş kitapta. Kitabi okurken o mahallede yaşıyormuş gibi sizi de kitabin içine ceken bir dili var yazarın. Eski İstanbul'u bu sefer Aspar,Talay ve Alesia ile beraber gezmek çok keyifliydi. Merak duygusunu sonuna kadar sürdürüp son anda ters köşe yapması inanın hic boyle bir son beklemiyordum. Yazarin hayal gücü beni inanılmaz şaşırttı tebrik ederim. Çok begendim . Çok güzel bağladı olayları. Yanliz bi eleştiri getirmek istiyorum. Kitapta çok sayıda cümle düşüklüğünün bulunması, zaman kiplerinin yerli yerinde kullanılmaması ve sıkça karşılaştığım yazım hataları kitabın kurgusuna gölge düşürmüş. Beni rahatsiz etti söylemeden geçemeyeceğim. Bunlara dikkat edilmiş olsa benden 10 puanı almıştı diyebilirim . Bu yazarin okuduğum ikinci kitabi Kalemi daim olsun diyorum . Dil-Küşa Murat Terlemez
2022 46. kitabı
Size elinize alınca bir çırpıda okuyacağınız çok güzel bir kitapla geldim. Aspar babası ile birlikte sandal dükkanı işletiyor . Bir gün mahalleye yeni komşu gelir. Aspar bu komşu kızı Alesia'yı görür görmez vurulur. Günler geçer, onlar aşkı yaşayadursun,babaları eski dost çıkar ve bir sabah ikiside ortadan kaybolur. Aspar kardeşi gibi gördüğü Talay ile birlikte babasını aramaya koyulur. Bukadar şey yetmezmiş gibi birde iftiraya kurban giderler ve hapse düşerler, iki ay sonra ansızın serbest bırakılırlar. İşte herşey asıl şimdi tepetaklak olur,sırlar açığa çıkmaya başlar. Eski İstanbul'un güzel sokaklarında aşk ve sırlar saklı...
2022 14. kitabı
"Bazı geçmişlere geç kalınır, geçmişin sükûta uğradıkça." "Zaman geçiyordu...Geç kalmıştım...Kendi hayatıma geç kalmıştım." Dil-Küşa; Farsça da gönül açan anlamına geliyor kitapta gönül açıyor esasen Bir dönem ve yaz romanı olan Dil küşa ile karşınızdayım ben dönem kitaplarını genelde severim dil küşayı biraz fazla sevdim 5 Temmuz ve 1 Aralık 1900 yılında Emirgan boyacıköy arasında Arnavut kaldırımlı sokaklarda buram buram tarih kokan yalıların köşklerin olduğu içinizi ısıtacak yaşanmış bir hikaye Aynı zamanda Dil küşa hikayenin yaşandığı sokağın adıdır Aspar ve Talay iki yakın arkadaştır Talay bir yangın sonucu ailesini kaybeder Aspar ve ailesi Talayı kendi ailesi gibi bağrına basar iki yakın arkadaş hendese-i mülkiye’den mezun olduktan sonra meşhur bir Sandal ustası olan Afi beyin yanında her yaz olduğu gibi yine iş başı alırlar (Afi bey Asparın babasıdır) Ve bir gün sokaklarına Rum bir aile taşınır Aspar ailenin güzeller güzeli kızı Alesia’ya görür görmez aşık olur. Alesia’nın babası ile Afi bey eski iki dosttur Ve bir gün iki eski dost esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolurlar arkalarında ne bir iz ne bir haber bırakırlar. Aspar ve Alesia’yı bekleyen süprizler neler ? Talay ve Aspar babalarını bulabilecekler mi ? Yedim kim ?? Yaşanmayan yarım kalan hikayelerin burukluğu. Kitabın sonunda Aspar boğazımda bir düğüm oldu resmen hayatta hiç birşey görüldüğü gibi değildir O tarihlerde o mekanlarda yaşamak isterdim galiba aşk, samimiyet,dostluk,gizem bir sürü hisle başbaşa bırakıyor yazarımız sizi gönülden okumanızı tavsiye ediyorum Bazı kitaplar vardır ne anlatsak az kalır ya öyle bir kitap okudum kitap az ve öz bir kitap 128 sayfa ama anlatım şahane uzun zamandır böyle keyif alarak kitap okumamıştım bitmesin diye az az okudum keşke daha fazla yazsaymış
2021 98. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2021 12:32
Kitabın Adı: Dil Küşâ Kitabın Yazarı: @muraterlemez Yayınevi: @lunayayinlari Sayfa Sayısı : 128 Güneşli bir sonbahar sabahından hepinize merhabalar. @muraterlemez hocam ile tanışma eserimiz olan Dil Küşâ yorumu ile geldim. 1900 yıllarda Dil Küşâ sokağında yaşanan bir olaya gidiyoruz bu eser ile. İsmi kadar güzel bir eserdi. Çok severek okuyup iki saat içinde bitirdim. Talay ailesini kaybettikten sonra Aspar ve ailesi onu evlatları gibi sever ve ailelerinin bir ferdi sayarlar. Aspar'ın Afi beyin sandal atölyesinde çalışır iki genç delikanlı. Bir gün eve dönerken mahalleye yeni taşınan bir Rum ailesine rastlarlar ve Aspar ailenin kızı Alesia'ya aşık olur. Ve Alesia da aşkına karşılık verir. Ama bir gün ikisinin babası gizemli bir şekilde evden çıkarlar ve bir daha gelmezler. Gençler gece gündüz demeden babalarını aramaya koyulurlar. Bu arama sürecinde Aspar ve Talay uğradıkları bir iftira ile cezaevine girer. Onlar içerdeyken çok şey değişir dışarda. Gerisi kocaman bir şaşkınlık. Okudukça şok oldum, kızdığım çok nokta oldu. Aspar'a çok çok üzüldüm. Yazar çok güzel bir dil ile çok farklı betimlemeler yaparak sizi o zamanlara götürüyor. Gayet sade ve anlaşılır bir üsluptu. Çok sevdim değerli @muraterlemez kalemini. Bu naif ve farklı eseri hepinize tavsiye ederim. Hem konu hem de yazım tarzı ile okuduğumuz eserlerin çok ötesinde. Ah Dil Küşâ. Seni ve içinde yaşayan bu güzel insanları hiç unutmayacağım. İyi ki tanıştık. Yüreğe dokunan nice güzel eserde görüşmek üzere. Kitapla ve sevgi ile kalın. #dilküşâ #kitapyorumu
Dil-KüşaMurat Terlemez · Luna Yayınlar · 2021178 okunma
Aspar, Alesia ve Talay’ın Maceralarına Davetlisiniz!
2023 3. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 22:30
Merhabalar Kitap dostlarım. Yine bir Murat Terlemez kitabı ile karşınızdayım. Bu seferki kitabımız 1900’lü yıllarda Sarıyer Emirgân’da Boyacıköy’de geçiyor. Alesia ve Aspar’ın babalarının birlikte bir gecede ortadan kaybolması ile başlayan macerada hepimizi süpriz bir son bekliyor. Kendilerine bu macerada Aspar’ın sadık dostu ve yakın arkadaşı Talay da eşlik ediyor. Yazar kitapta Boyacıköy’ü o kadar güzel tasvir etmiş ki şimdiki zamanda ziyaret etseniz bile kendinizi yabancı hissetmezsiniz. “-Sen arkanda ne saklıyorsun? -Senin gözlerinde kaybolduğum o bahçedeki çiçekler gibi olmasa da, Mirgün Bahçesi’nde açan bu kırmızı laleyi getirdim sana…” Biraz aşk biraz da macera içeren bu kitap aynı zamanda bana yazım dili itibari ile Çalıkuşu’nu da hatırlattığı için yeri hep ayrı olacak. Sağlıcakla kalın… Dil-Küşa Murat Terlemez
İnceleme
2022 39. kitabı
Yazarımızın okuduğum ilk kitabıydı. Gerçekten tebrik etmeliyim. O yılların insan ilişkilerini çok güzel hissettirmiş. 1900 yılının İstanbul'u öyle güzel anlatılmış ki gözünüzde hemen canlandırabiliyorsunuz. Hikayemiz herkesin birbirini tanıdığı küçük bir mahalle olan Dil-Küşa’da geçiyor kitabımız. Aspar ve Talay adında birbirlerine kardeş kadar yakın olan iki arkadaşın yaşadıkları anlatılıyor. Talay , küçük yaşta ailesini yangında kaybediyor. Aspar ve ailesi, Talay'ı aileden görüp yanlarına alıyorlar. Günlerden bir gün Aspar'ların evlerinin karşısına güzel bir hanımefendi olan Alesia taşınır. Aspar'ın Alesia'ya aşık olması, bu arada Aspar'ın babasıyla Alesia'nın babasının bir gün evden çıkıp geri dönmemeleriyle olaylar seyrini değiştiriyor. Bundan sonraki sayfalar hızlı bir şekilde bitti benim için. Resmen kitabın sonunu ağzım açık okudum. Yazarımızı tebrik ediyorum. Asla sonunu böyle beklemiyordum. Beni çok şaşırtı. Eminim sizleri de şaşırtacak.

Murat TerlemezYazar · 3 kitap
Murat Terlemez, 1989’da İstanbul, Sarıyer’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Emirgân Karaca Paşa/Osman Saçmacı İlköğretim Okulunda, lise öğrenimini ise Emirgân Boğaziçi Behçet Kemal Çağlar Lisesi Sosyal Bilimler Alanında tamamladı. Öğrenim hayatının bu döneminde ve sonraki üç yılda kitap yazma ve edebiyat öğretmeni olma hayalini filizlendirmeye başlasa da ilerleyen dönemlerde, hayallerini bir süreliğine ertelemek zorunda kaldı. Liseden mezun olduğu sene, iş hayatına erken atılması sebebiyle, yaklaşık sekiz sene kadar örgün üniversite öğrenimine başlayamayan Terlemez, inatçı ve hayalperest yapısının da yardımıyla, tam zamanlı işlerde çalışmasına rağmen, akşam iş çıkışları, hafta sonları ve yıllık izinleri ile üniversite öğrenimine hızlı bir giriş yaptı. İstanbul’daki üniversitelerde edebiyat öğretmenliği bölümü akşam eğitimi bulunmamasına rağmen öğretmenlik hayallerinden vazgeçmedi. Spor bilimlerine ve psiko-sosyal alanlara her daim ilgi duyan Terlemez, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Bilimleri Fakültesinde, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Pedagojik Formasyon Programını tamamladı. (Kendisi, felsefe grubu öğretmenliği bölümünde de aynı programı tamamladı.) Ön lisans eğitimini, bölüm birincisi ve onur öğrencisi olarak yönetim ve organizasyon programında tamamlayan Terlemez, birinci lisans eğitimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde, ikinci lisans eğitimini İstanbul Okan Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümünde (Tam Burslu) onur öğrencisi olarak, üçüncü lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde tamamladı. Yüksek lisans eğitimlerinin birincisini İstanbul Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Spor Yönetimi Tezli Bölümünde (Burslu) “Antik Dönem Oyunları” konulu teziyle tamamlamış olup ikinci yüksek lisans eğitimini ise Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Psikoloji Tezli Bölümünde (Burslu) Sosyal Psikoloji Alanında “İnsan Kaynakları Özelinde Sinizm, Bağlılık, Adalet ve Muhalefet” konulu teziyle nihayete erdirmiştir. Doktora eğitimine halen Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalında özel öğrenci statüsünde devam ediyor. Terlemez, tüm bu çalışmalarının yanı sıra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi SEM’de Psikolojik Dayanıklılık, Selçuk Üniversitesi SEM’de Sosyal Psikoloji, İstanbul Gedik Üniversitesi SEM’de Sağlık Psikolojisi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Hakem Eğitimi sertifika programlarını başarıyla tamamladı. Üniversitelerde etkinlik başkanlığı ve bölüm temsilcilikleri yapan, çok sayıda gönüllü görevde ve sosyal farkındalık projelerinde yer alan, farklı alanlarda antrenörlükleri, lisansları ve hakemlik belgeleri olan, çeşitli eğitimleri ve başkaca sertifika programlarını (Danışmanlık/Eğitim Merkezleri, Enstitüler ve Dernekler) başarıyla bitiren ve sempozyumlara (Psikoloji ve Spor Tarihi) katılım sağlayan Murat Terlemez’in, Egzersiz ve Spor Psikolojisi Derneği, Spor Bilimleri Derneği, Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Derneği, Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği, Türk Dil Kurumu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde üyeliği bulunuyor. Terlemez’in kitaplarında, psiko-sosyal konular ve olaylar, tarihe yolculuk temaları, bilimsel bilgiler ile hikâyeleştirmeler ve kişisel gelişim değerleri ön plana çıkmaktadır. Edebiyat dergilerinde de yazıları yayımlanan, basılmış sekiz kitabı (Frau Troffea, Kasr-ı Dil-Küşâ, Sen Bir Şey Değil Her Bir Şeysin, Tüylü Perdeleri İnmesin Kedi Gözünün, Smyrna’dan Konstantiniyye’ye İşgal Pasları, Antik Ritüeller (Ball), Frau (farklı basım) ve Dil-Küşâ (farklı basım), on altı adet akademik makalesi (Liderlik, Psikoloji ve Spor) ve bir adet de sempozyum bildirisi bulunan Terlemez, on altı yıllık çalışma hayatının sekiz yılını özel sektörde geçirmiş olup son sekiz yılını ise halen bir kamu kuruluşunda devam ettiriyor.