Dilimdeki Acı

Bitter in the Mouth

Sinestezi
·351 syf.·
2020 154. kitabı
Modern insanın evrimi, milyonlarca yıl süren, oldukça karmaşık ve halen aydınlatılmaya çalışılan bir süreçtir. İnsan beyni halen gelişimine devam ediyor. Beynimiz oldukça karmaşık görünmesine rağmen, sistematik bir biçimde çalışıyor. Öylesine ayrıntılı bir yapı ki bu; günümüzde halen bazı farklı işlevler keşfediliyor. Kısaca birkaç bilgi vermek gerekirse; frontal korteksimiz problem çözme, hafıza, dil, karar verme, dürtü kontrolü, akıl yürütme gibi işlerden sorumlu. İlkel beynimiz (arka beyin ve medulla) ise hayatta kalma, güdü ve iç güdülerden sorumlu. İlkel beynimiz devreye girdiğinde, modern beynimizi kullanmamız pek mümkün olmuyor. Bu temel içgüdülerimizi örneklendirmemiz gerekirse; örneğin, doğumdan hemen sonra bebeklerde meme emme güdüsü başlıyor. Bir diğer içgüdü ise üremektir. Türlerimizin devamını sağlayan bu içgüdü, beynimizdeki sürüngen beyin denilen bir bölgeden süregeliyor. Peki, hayvanların hayatta kalma güdülerinde önemli bir yeri bulunan ve insansıların tehdit oluşturabilecek nesneleri canlıları anlamlandırmasını sağlayan acı duyusu nasıl çalışıyor? Acı duyusunun işleyişi şu şekilde: Acı hissini beyne omurilik taşıyor. Omurilik almaçlarının gönderdiği mesaj, talamusa ulaşıyor ve ardından serebral kortekse iletiliyor. Bilindiği üzere, bacağımıza keskin bir nesnenin batması ani ve epey acı verici bir durum olur. Bu gibi acı hissettireceğini düşündüğümüz tehlikeli durumlardan kaçınmak için beynimiz, “tehdit öğrenimi” oluşturuyor. Sinestezi, kelime anlamıyla Yunancadaki sin, yani "birlikte" ile aisthesis yani "his/duygu" kelimelerinden türetilmiştir. Anlaşılabileceği gibi, duyuların birlikte algılanması veya birbirine karışması durumu olarak tanımlanır. Nörolojik bir sorundur ve en temel tanımıyla, asıl algısal ya da duyusal bir sinir yolağının, istemsiz
2021 81. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2021 06:21
Linda bir ilginç kız, büyürken başa çıkmaya çalıştığı sorunları var,farklı olduğunu biliyor ama derdini kimseye anlatamıyor. Bulunduğu ortamdan dış görünüşünün yanı sıra kelimelerin tadını alabildiği için aykırı kalan bir küçük kız.Aynı zamanda evlatlık olan Linda'nın 7 yaşından 30'lu yaşlarına kadar büyümesine, olgunlaşmasına ,hayata tutunmaya çalışmasına seyirci oluyoruz.Bu arada Linda'nın kurduğu ve kuramadığı ilişkiler,dostluk, sevgililik,öteki olma hali,eş cinsellik,ihanet,aile olmak ya da olamamak, kitabın sonunda nazikçe değinilen Vietnam, arka perdede ara ara satırların arasına gizlenmiş kölelik...Dolu dolu bir kitaptı, Linda'yı çok sevdim,güçlü buldum onu.Zaman geçtikçe kendisi ve yakınları, geçmişi hakkında öğrendikleri,kelimelerin tadını alarak yaşamaya çalışması, hayata adapte olmaya çalışırken içinde bulunduğu yalnızlık,kendini çok yakın hissettiği büyük dayı,yine kadın olmak,çocuk olmak...Linda'nın çocukken yaşadıkları bize gösteriyor ki bu dünyada insan olmak zor,kadın ve çocuk olmak daha zor...Bu arada Bülbül'ü Öldürmek, Nabakov,Yüzyıllık Yalnızlık gibi birçok esere gönderme yapıp selam çakan yazar beni başka kitaplarda yolculuğa davet etmiş oldu.İki bölümden oluşan ve geçmişe dönüşlerle ilerleyen eseri ben beğendim, dolu ,yoğun ve lezzetli bir kitap.Sıra dışı,güzel bir okuma deneyimi sundu bana.
2023 137. kitabı
Linda'nın ilk hatırladığı anısı ham muz tadında, en yakın arkadaşı Kelly'in ismi, şeker gibi tatlı konserve şeftali tadında, "bencil" sözcüğünün bıraktığı tat, yazın en son toplanan mısırların tadı, "anne" sözcüğü, çikolatalı süt tadında. Linh-Dao Nguyen, yani Linda, kelimelerin tadını alan bir çocuk. Çok sevdiği babasından ve bir zamanlar sevdiği annesinden çok farklı.Amerika'ya getirilmiş, evlat edinilmiş, Vietnamlı bir çocuk Linda.Ama o Vietnamlı olduğunu da işitsel tat sinestezisi olduğunu da ileriki yaşlarda tesadüfen öğreniyor. On bir yaşında yaşadığı tecavüzün sonrasında Linda için annesi artık, DeAnne oluyor. Büyük dayı Bebek Harper, koruyucusu, en büyük dostu. Acı, kırılgan bir büyüme öyküsü anlatırken Monique Truong; Virginia Dare'in hikâyesi, Wright Kardeşler'in öyküsü, George Moses'ın öyküsü gibi yan öykülerle, kurguyu zenginleştirilmiş. İlgi çekici bir kitaptı benim için Dilimdeki Acı.Yazarın dilimize çevrilmiş iki kitabı daha var.Okumaya devam edeceğim bir yazar, Monique Truong.
Puan vermedi·351 syf.·
2024 655. kitabı
"Kelimelere belli tatlar vererek Dilimdeki Acı’da eşine az rastlanır bir üslup kullanan ödüllü yazar Monique Truong’dan etkileyici ve sürükleyici bir roman…" Dilimdeki Acı "Büyüme sancıları; arkadaşlar, sevgililer ve aileyle kurulan kurulamayan ilişkiler; insanın ruhuyla, düşünceleriyle, bedeniyle ve geçmişiyle giriştiği bir hesaplaşma… Küçük yaşlarından itibaren herkesten “farklı” olduğunu hisseden Linda Hammerick’in hikâyesi Dilimdeki Acı.Büyüdükçe, yaşadığı her deneyimle bu farklılığın sadece fiziksel olmadığını kavrayan Linda, kendi kimliğini, kişiliğini ararken hiç bilmediği gerçeklerle, hayatındaki sırlarla da yüzleşmek zorunda kalıyor. Üstelik neredeyse her kelimenin “tadını” alabilmesi onu daha da sıra dışı ve merak uyandırıcı biri haline getiriyor. Kelimelere belli tatlar vererek Dilimdeki Acı’da eşine az rastlanır bir üslup kullanan ödüllü yazar Monique Truong’dan Monique Truong etkileyici ve sürükleyici bir roman… “Çok iyi yazılmış, karışık bir kendini keşfetme hikâyesi.”" "“Son derece şefkat dolu ve ustaca bir roman.” O: The Oprah Magazine “Dilimdeki Acı bir hayat hikâyesini aynı anda hem benzersiz hem de evrensel kılan nadir bir roman.” Dilimdeki Acı Böylesi övgü almış güçlü gözlem ve r kelimelerin uyumu ile ojura sunulmuş sıradışı bur kıtabı okuduk Dilimdeki Acı #iyiokumalar
Edebiyat & Roman

Monique TruongYazar · 2 kitap
1968 yılında Güney Vietnam-Saigon’da doğdu. 1975’te, annesiyle birlikte Vietnam Savaşı’ndan kaçarak ABD’ye yerleşti. Yale Üniversitesi’nde edebiyat okudu, Columbia Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. 2003 yılında yayımlanan ve çok beğenilen ilk romanı Tuzun Kitabı (çev. Nuray Önoğlu, Ruhun Gıdası Kitaplar, 2014) ve ikinci romanı Dilimdeki Acı (2010) (çev. Esin Akşar, İletişim Yayınları, 2020) birçok ödüle layık görüldü. 2019’da yayımlanan En Tatlı Meyveler, Publishers Weekly ve çeşitli internet siteleri tarafından “yılın en iyi kurgu kitabı” seçildi. Kitap derlemeleri de olan Truong, birçok dergi ve gazeteye özellikle yemek kültürü üzerine yazılar yazıyor.