Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dilimiz ve Kültürümüz

Mahmud Esad Coşan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dikkati Toplamanın Diğer Yolları
Dikkati teksifin diğer bir yolu da bazı çalışma alışkanlıklarını geliştirmektir. Mesela; 1. Belirli yerlerde çalışma alışkanlığını geliştirin; çalıştığınız yeri eğlence ve istirahat gibi işler için de kullanmayın. 2. Gürültü ve eğlencenin minimum olduğu yerde çalışın çünkü bunlar çalışmayı yüzde yüz engelleyemezse de dikkatinizi toplamak için size daha fazla enerji sarfını gerektirir. 3. Masanızın üzerinde, ancak çalışmanız için lüzumlu şeyler bulundurun. 4. Fazla rahat sandalye ve sıcak oda gibi yerlerden kaçının çünkü bunlar rehavet getirir. 5. Belirli ve ölçülü bir hedef tespit edin ve onu bitirmeyi planlayın. 6. İşlerinizin yapılışını sıraya koyarak zihninize takılmasını önleyin. 7. Çalışmaya hemen başlayın, ilham doğmasını beklemeyin. 8. Kendi kendiniz ile müsabaka yapın. 9. Her seferinde ancak bir iş yapın. Mesela, bir yandan bir bölümü okurken, öte yandan bir önceki bölümü hatırlamayı düşünmeyin.
İnsan zeka ve bilgisi ile değil, iradesi ile yükselir. Yüksek insanlar hep sağlam irade sahibi kimselerdir...
Reklam
→ Bir problemin çözümünde, şu mantıkî merhaleleri takip etmek düşünülebilir: 1. Problemin, meselenin iyi ve doğru anlaşılması, 2. Bu konu üzerinde mümkün mertebe çok araştırma ve soruşturma yapılması, gereken bilgilerin toplanması, 3. Ortaya çıkan muhtelif çözüm ihtimallerinin tespiti, 4. Mümkün çözümlerin bir bir denenmesinin tasarlanması, 5. Bunlar içinden en iyi, en az riskli çözümün seçilmesi, 6. Nihai çözümün tatbik edilmesi.
Kelimelerin yazılmasında güçlük bazen telaffuzları yakın olanların tespitinde ortaya çıkar. Mesela "alem bayrak", "âlem: evren"; "hala: babanın kız kardeşi". "halâ boşluk". "hâlâ şimdi. Bunlar dikkatle yazılmazsa büyük anlam karışmaları doğurur. Bunun gibi mesela "gül" kelimesini küçük harfle yazarsak malum çiçek, büyük harfle yazarsak özel isim
Reklam
Bir işi yapıp yapamamakta kararsızlığa düştüğün vakit, iki şıktan her birinin fayda ve zararlarını iyice hesapla; faydası çok, zararı az olan şıkkı tercih et!
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.