Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı Yazılar

Alâeddin Şenel
9.2/10
10 Kişi
19
Okunma
5
Beğeni
1.047
Görüntülenme
Bilim ve düşün insanı Alâeddin Şenel bu yapıtında "ahlak" kavramını tarihsel, sınıfsal ve siyasi boyutlarıyla inceliyor, tarih boyunca geliştirilmiş ahlak kuramlarını karşılıklı olarak ele alıyor:  "Egemen düzen, 'çıkarlar' ile 'inançlar' birleştirilerek oluşturulan 'halkın inançlarına saygı' zırhıyla korunabilmekte. Öyleyse bu karton zırh parçalanmalı. Saygı, her türlü maddesel ve simgesel putlara, aşkın öznelere değil, gerçek insan öznelerine gösterilmeli ve karşılıklı olmalı; ötekiler tapınmadır. Tapınma ise 'özgür insanı' tam da 'gönüllü kulluk' konumuna düşürür." "Bu çalışmada, sınıflı toplumun kuruluşuyla birlikte, çıkarları uzlaşmaz sınıfları bir arada tutup denetlemede devletin baskı aygıtlarının yetmeyeceği (Althusserci) görüşüne katılınmakta. Onu destekleme yolunda, ikna gücünün "dinsel ideoloji" biçiminde kuruluşu, Sümer/Babil yaratılış mitosuna dayanılarak gösterilmekte: Dinin ahlak ile özdeşleştirilişi, efendi-köle üretim ilişkilerinden esinle, Tanrı-kul eşitsizlikçi ilişki kalıbının dökülüşü; inanç üretenler - inanç tüketenler, yaşlı-genç kuşaklar, çalıştırılanlar-çalışanlar, yönetenler-yönetilenler, hatta erkek-kadın ilişkilerinin bu eşitsizlikçi kalıptan çıkarılarak yeniden üretilişi sergilenmekte. Dinin, çıkışındaki koruyucu kent tanrısına inanç (kenttanrıcılık) biçimiyle başlanıp, çoktanrıcılık biçimlerinden geçirilip, tektanrıcılığa getirilişi boyunca hep 'kul insan' anlayışını sürdürme işlevine yaradığı ileri sürülmekte. Açıklamalar, yaratılışçı kul insan anlayışına karşı varoluşçu özgür insan değerlerine dayanılarak yapılan yorumlarla yürütülmekte."
Yazar:
Alâeddin Şenel
Alâeddin Şenel
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Bilim ve Gelecek
ISBN: 9786055888411Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bağlama yöntemleri
Kitabın genel anlatımı üzerinde çok düşündüm. Birey-devlet ilişkisi üzerinde dinlerin korku ikliminden beslendiğini ve korkuların daha sonra biat etmeye, hürmete daha sonradan minnettarliga yol açtığını söylemeliyim. Efendi artık kutsanmıştır. Yöneticiye bağlılık saygıdan efendilige ardından kimlik kaybına yol açmıştır. Biat eden kişi kul kertesine indirilmistir. Artik o bir sürüngendir. Kişilik haklarını kaybetmiştir. Efendisi onun kişilik haklarını almıştır. Çesitli iktidarlik mekanizmalari acısından Althusser bağlamında tüm efendi-köle diyalektlerinin geniş bir alana yayılmasını bu kitapta daha açık görüyoruz. Okurken çok fazla alıntı yapma isteği doğurabilir. Sakin olalim.
Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı Yazılar
Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı YazılarAlâeddin Şenel · Bilim ve Gelecek · 201419 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabın ismi inceleme konularının da bir özeti mahiyetinde . Din nedir , ne işe yarar , toplumdaki işlevi , zaman içerisindeki değişimi nedir , dinlerin toplumdaki insanlar arasındaki eşitsizliği pekiştiren yanları nedir? Ahlak nedir , çeşitli felsefi ekollere , filozoflara dinlere göre nasıl tanımlanır ? Saygı nedir , saygı duymalı mıyız , saygıyı haketmeyen inanç var mıdır , saygının kapsadığı alan ne kadardır , saygı kime duyulur , el etek öpmek , yerlere kadar eğilmek saygı mıdır ? Biat nedir ? gibi sorulara cevap veriyor . Yazarı ilk kez okudum ve çıkarımlarını çok beğendim .Diğer kitaplarını da okuyacağım .
Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı Yazılar
Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı YazılarAlâeddin Şenel · Bilim ve Gelecek · 201419 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Eşitlikçi bakış açısıyla günümüzde ahlak, etik, saygı kavramlarının eşitlikçi bir anlayıştan ne kadar uzak olduğunu inceleyen, Alaeddin Şenel' in Bilim ve Gelecek dergisindeki yazılarından derlenen kitabı. Kitapta Sartre, Nietzsche, Rousseau, Machievelli, Gandi, Kropotkin, Aristotales, Diogenes gibi isimlerin ahlak üzerine yorumlarının ve düşüncelerinin tarihi akışta toplumlar üzerindeki etkilerinden sıkça bahsedilmiş. Yöneten- yönetilen, efendi-köle, üretici- tüketici, erkek- kadın, insan- toplum, insan- insan ilişkilerinin, avcı-toplayıcı toplumdan tarım toplumuna, tarım toplumundan sanayi toplumuna ve günümüze kadar ahlak kavramının nasıl evrim geçirdiği irdelenmiş. Egemen güçlerin (sermayedarlar, yönetenler sınıfı, elit zümreler vs.) çıkarlarına hizmet edilebilecek şekilde ekonomik, dinsel, siyasal sistemler üzerinden ahlak kavramının nasıl içinin boşaltılıp gayri ahlaki şekilde kabuk değiştirerek günümüze kadar devam ettiği yazar tarafından kaynaklar ve sık sık başvurduğu alıntılarla yorumlanmış. Tevrat' tan, İncil' den, Kuran' dan alıntılarla yönetici sınıfının dinden uyarlayarak toplum üzerindeki otoritesini nasıl ahlaka dayandırıp güçlendirdiğini ve diri tuttuğunu özeti. Felsefeye ve sosyolojiye ilgi duyanların rahat bir şekilde okuyabilecekleri bir kitap.
Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı Yazılar
Din-Ahlak ve Saygı-Biat Üzerine Aykırı YazılarAlâeddin Şenel · Bilim ve Gelecek · 201419 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.