Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din Neden Gereklidir?

Emre Dorman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kendiliğinden mi?
Şayet adalet, merhamet ve sevgi gibi ahlaki değerlerimiz öylece kendiliğinden oluştularsa, ahlaki zaaflar olarak tanımlanabilecek açgözlülük, nefret, kibir, ihtiras, nankörlük ve bencillik gibi zaaflar da öylece kendiliğinden oluşmuş demektir. Bu durumda birey olarak benim kendiliğinden oluşmuş bu ahlaki ve ahlak dışı tanımladığım kavramların sadece ahlaki olan kısmını görev edinerek yaşamam gerektiğine dair temelim nedir?
Sayfa 51
İnsanlar kendi hayatlarını, yakınlarını ya da menfaatlerini koruyabilmek için her türlü değeri çiğneyebilecek davranış potansiyeline sahiptirler.
Sayfa 97
Reklam
Modern olanı tümden kötüleyip reddetmek de, tümden kutsamak da hatalıdır.
Nesil YayınlarıKitabı okudu
Ahlâk hem dinin, yani insanın dünyayla girdiği ilişkinin bir sonucu, hem de her din, hayatın anlamı sorusunun cevabıdır. Tolstoy'a göre dinin cevabı hayatın anlamı açıklamasını önceleyen, bazen de izleyen bir ahlâki gerekliliği içerir. Bu sebeple ahlâk, dinin önerdiği yaşayış biçimine dâhildir ve hiçbir anlamda dinden koparılması mümkün değildir.
Sayfa 126Kitabı okudu
Hayatı ve ne için var olduğunu bir kez olsun sorgulamayan insan kendi kendine var etmediği hayatındaki kurallarını kendi belirlemek ister. Dini kuralları hiçe saymayı modernlik sayar. Kendi inançlarını belirleyerek adeta yeni bir din yaratır. Yarattığı dinin merkezine de kendini koyar.
Dini bildirim olmadan iyi ve kötünün ne olduğunu bilmemiz mümkün değildir. Yani bu noktada ilahi desteğe ihtiyaç bulunmaktadır. Aksi halde herkesin içinde bulunduğu şartlar doğrultusunda iyi ve kötü tanımlamaları oluşturması mümkündür. Bu durumda ahlaki kabul ve eylemlerin keyfileştirilmesi kaçınılmaz olur.
Reklam
Dostoyevski
Bundan sonra insan ne yapar? Tanrısız ve ahiretsiz nasıl yaşar? Böyle bir şeyi ileri sürmek her şeye izin verileceğini, her şeyin yapılabileceğini savunmak değil mi? Zaten üzüldüğüm tek şey de budur. Ya Tanrı diye bir şey yoksa? Ya Rakitin haklıysa, ya bu insanlığın uydurduğu bir düşünceyse? Eğer Tanrı yoksa demek ki Dünya'nın şefi, Evren'in şefi insandır. Çok güzel bir şey doğrusu! İyi ama Tanrı olmazsa insan nasıl iyi olabilir? Sorun bu işte! Benim hep düşündüğüm budur. Çünkü eğer Tanrı yoksa o zaman insan kimi sevecek, kime karşı minnet duyacaktır? Kime övgü dolu ilâhiler okuyacaktır? Eğer, ölümsüz bir Tanrı yoksa dünyada iyilik diye de bir şey yoktur. Hem Tanrı yoksa öyle bir şeye gereklilik de kalmaz.
Sayfa 76 - Karamazov KardeşlerKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.