Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Din Üzerine Antropolojik İncelemeler

Brian Morris

Din Üzerine Antropolojik İncelemeler Sözleri ve Alıntıları

Din Üzerine Antropolojik İncelemeler sözleri ve alıntılarını, Din Üzerine Antropolojik İncelemeler kitap alıntılarını, Din Üzerine Antropolojik İncelemeler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Freud "Bir Yanılsamanın Geleceği" adlı eserinde şöyle der; "Din insanlığın evrensel takıntılı nevrozudur."
İyi geceler !
Yalnızca yoksul bir insanın zengin bir tanrısı vardır. Tanrı bir tek istek hissinden çıkar; insan neyin ihtiyacını duyuyorsa ... o Tanrı'dır
Reklam
''Doğu milletleri yalnızca bir tek kişinin özgür olduğunu bilirlerdi; Yunan ve Roma dünyası ise yalnızca bazılarının; oysa biz tüm insanların özgür olduğunu biliyoruz.''
Din, eşzamanlı olarak, hâkim sınıfın zenginliğini meşrulaştırırken manevi zenginlik vaadiyle yoksulların sefaletini telâfi eden ikili bir işleve sahipti
Bergson
"Tekrar tekrar söyleyelim; insanın felsefe yapabilmeden önce yaşaması gerekir; ilk çağlardaki eğilimler ve inançlar ritüel bir gereksinimden kaynaklanmış olmalıdırlar. Dini bir fikirler sistemiyle, bir mantık ya da mantık-öncesiyle bağlantı içine sokmak, uzak atalarımızı entelektüellere dönüştürmektir"
Spinoza panteizmi
''Eğer karşı karşıya kaldıkları her şeyi konulmuş olan kurallarla yönetebilseydiler ya da her zaman talih onlardan yana olsaydı insanlar hiçbir zaman batıl inançlara yönelmeyeceklerdi.''
Reklam
Gerçekte, yanlış olan hiçbir din yoktur. Kendi tarzları itibarıyla hepsi doğrudur. Farklı şekillerde de olsa hepsi insan varoluşunun mevcut koşullarına karşılık verir.
Jung neden dinsel yanılsamalara ve tanrı gibi "bilinemez" düşüncelere inandığımızı sorar. Ve şöyle cevap verir: "Hiçbir zaman kanıtlanamayacak düşünceler beslemek zorunda oluşumuzun ampirik bir nedeni vardır; bu, onların yararlı olduğunun bilinmesidir. insan pozitif yönde hayatını anlamlandıracak ve evrende kendine bir yer bulmasını sağlayacak genel düşünce ve kanılara ihtiyaç duyar"
Sayfa 273 - İmgeKitabı okudu
Freud "Bir Yanılsamanın Geleceği" adlı eserinde şöyle der; "Din insanlığın evrensel takıntılı nevrozudur."
Sayfa 260 - İmgeKitabı okudu
Gerçekte, yanlış olan hiçbir din yoktur. Kendi tarzları itibarıyla hepsi doğrudur. Farklı şekillerde de olsa hepsi insan varoluşunun mevcut koşullarına karşılık verir.
Sayfa 186 - İmgeKitabı okudu
Reklam
Jung neden dinsel yanılsamalara ve tanrı gibi “bilinemez” düşüncelere inandığımızı sorar. Ve William James gibi, şöyle yanıt verir: “Hiçbir zaman kanıtlanamayacak düşünceler beslemek zorunda oluşumuzun ampirik bir nedeni vardır; bu, onların yararlı olduğunun bilinmesidir. İnsan pozitif yönde hayatını anlamlandıracak ve evrende kendine bir yer bulmasını sağlayacak genel düşünce ve kanılara ihtiyaç duyar” (1964: 76).
Dinsel düşünce, itkisini gerçekliği bilme arzusundan alır ve büyü de dünyayı değiştirmek isteyen yollardan biridir.
Sayfa 517 - İmgeKitabı okudu
Hegel, Dünya tarihini "özgürlük bilincinin gelişiminden başka bir şey" olarak görmemiştir. Bu ilerlemeci gelişmeyi de şu şekilde özetlemiştir: "Doğu milletleri yalnızca bir tek kişinin özgür olduğunu bilirlerdi; Yunan ve Roma dünyası ise yalnızca bazılarının; oysa biz tüm insanların özgür olduğunu biliyoruz"
Sayfa 22 - İmgeKitabı okudu
Freud
Din seçim yapmayı ve uyumu sınırlar ve inananlarca öyle olduğu fark edilmeyen bir tür kitle deliliğidir.
“Din hakkındaki ilk düşünceler doğanın işleri üzerine derinlemesine düşünülmesinden değil, yaşananlara ilişkin bir uğraşıdan, insan zihnini harekete geçiren, süreklilik gösteren umutlar ve korkulardan doğmuştur”
Sayfa 255Kitabı okudu
116 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.