Eski Müslümanlar, Yeni Deistler/Ateistler/Agnostikler...

Dip Dalga

Hamdi Tayfur
Editör:
Hamdi Tayfur
2023
Ankara Okuru Yayınları

2023 27. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2023 23:35
Yayınevinden dolayı daha profesyonel, daha akademik bir çalışma beklemiştim. O anlamda umduğumu bulamadım. Filmlerde görürüz ya, aynı dertten muzdarip bir grup insan sandalyeleriyle çember oluşturacak şekilde oturur ve bir rehabilitasyon/dayanışma, destek faaliyeti olarak sırayla konuşur, birbirlerini dinlerler ya. İşte öyle bir sahnenin kitap halini düşünün. Sosyal medyadan birbirini tanıyan ateist, deist, agnostik, panteist...vb insanların aynı sorular üzerine verdikleri cevaplar. Sorular aynı ve aynı sırayla da soruldukları için; cevaplar editör tarafından herhangi bir müdaheleye uğramadan verildiği için okuması kolay. Beni rahatsız eden sınırlı sayıda tikel örnekler üzerinden tümel değerlendirmeye gitme çabası. Ama bunu samimiyet çizgisi dışında görmüyorum, zaten amatör bir ruhla hazırlandığı hissediliyor kitabın. Elbette "cevaplar" arasında inanan insanların zoruna gidecek bölümler var. (Tanrı, peygamber, vahiy konusunda kimilerince hakaret adledilecek cümleler var.) Kitabın katılımcılarının (bir kaçı hariç), çoğunluğu inanç durumları hakkında çevrelerinde saklanma-takiye, münafıklık serzenişlerini anlatmış, acıdım cidden. Esas vardığım farkındalık şu oldu: Kesin İnançlılar ile Kesin İnançsız/ Kesin Şüpheciler 'in sandığımdan çok daha fazla ortak noktaları varmış. —Kendi arayışlarını, kendi bulduklarını, kendi anladıklarını mutlaklaştırmada aynılar. —İnanan kibri ile inanmayanın kibri birbirine denk. İki inanç durumu da karşıt gördüğünü hor görüyor, küçümsüyor, iştahla aşağılıyor. —Kesin inançlılar ve Kesin inançsız/Kesin Şüpheciler aynı eğilimi gösteriyorlarmış; meşruiyetini karşı tarafın gayri meşruluğu üstüne kuruyorlarmış. Demek istediğim; Karşıyı kötü gördüğü ve gösterdiği kadar kendi iyi; karşıyı ahlaksız gördüğü ve gösterdiğini kadar, kendi ahlaklı;
2026 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 17:14
Kitap, eski Müslümanların dinden çıkma sebeplerini serdettikleri; samimi bir sorgulamadan ziyade, peşinen “aydınlanma” olarak lanse edilen anket formlarından müteşekkil, büyük ölçüde sübjektif bir metin olarak dikkat çekmektedir. Kur’an okuyanların yalancı, namaz kılanların tecavüzcü, zekât verenlerin hırsız olduğu; zekât, sadaka ve infakın ise birer sömürü aracı olarak kullanıldığı iddialarıyla, İslam mensuplarının topyekûn ahlaksızlıkla itham edildiği bu eserde; Ramazan’da oruçluymuş gibi davranan, inanmadığı hâlde gösteriş için namaz kılan, imamlık, müftülük, öğretmenlik ve akademisyenlik gibi meslekleri “profesyonelce” icra ettiklerini ve bu icra esnasında söyledikleri yalanlarda etik açıdan herhangi bir sakınca olmadığını ifade eden söz konusu kişilerin iki yüzlü bir yaşam tarzını savunmaları, ironik ve son derece samimiyetsiz bir tablo ortaya koymaktadır. İnananların cahil, aklen eksik, bilimden uzak, sorgulamayan ve kültürsüz kimseler olduğu; ve dahi inandıkları Allah’ın ise aptal, küsen, trip atan, yakmaktan zevk alan sapkın bir ilah olduğu, hatta dünya organizasyonunu dahi beceremediği, inanmayanların ise aydın ve üstün bir konumda sunulması; buram buram kibir ve terbiyesizlik kokmaktadır. Her ne kadar kitabın doğrudan konusu olmasa da, İslam’a giren mühtedilerin genellikle kibirden uzak, insanları aşağılamaktan ziyade kendi içsel dönüşümlerine odaklanan, mütevazı bir tavır sergilemeleri; karşılaştırma açısından üzerinde düşünülmeye değer bir noktadır. Eserdeki birçok anlatıda, ibadetlerin gereksiz bir meşakkat olarak görüldüğü; İslam’ın konfor alanlarını bozması, her türlü haltı yemelerine müsaade etmeyip sınırsız bir özgürlük alanı sunmamasını yani özetle sorumlulardan kaçışlarını felsefî bir hakikat arayışı olarak makyajladıkları söylenebilir. Kitapta
Din
2024 68. kitabı
Kitap da dinden çıkan önceden dindar 50 civarı kişiye 10 tane soru sorulmuş. Soruların içinde dinden çıkmasının "aydınlanma" olarak nitelenmesi bi yana verilen cevaplar ve sondaki bu cevapların yorumlanması kanser edici. Yazar dönüp dolaşıp konuyu iktidara bağlıyor. Yani kafasında ki din olgusunu ülkesinin iktidarına göre değiştirecek bir kesimin ciddiye alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanında kitapın arka kapağında bile belirtilen saçma bi çıkarım da "dinden çıkanların çok mutlu olması" bu karara da adamlara mutlu musun dinden çıktığına? Diye sorarak varmışlar. Allah aşkına ne bekliyorsun "Hayır çok pişmanım tekrar Müslüman olmak istiyoom" fln mi diyecek adam? Yazar durmadan birinci seviye neredeyse komik denecek ateist iddialarını çok ciddi sorunlarmış gibi güzellemesini yapmış.Ankara Okulu yayınlarına da yakıştıramadım. Kaliteli kitap basarlar normalde böyle saçma sapan çıkarımları olan bir kitabı keşke hiç çıkarmasalarmış. Ayrıca yazar da kitapda durmadan gösterdiği gizli ateistlerden mi diye bi şüphe etmedim değil. Hayır olsun bence sorun değil de böyle birinci seviye iddiaları da geçelim artık yani. Neyse emeklerine sağlık.
Beklentilerimi Karşılamadı
2025 2. kitabı
Birbirinden bağımsız 60 kişiye yöneltilen 10 sorunun cevaplarından oluşan bir kitap. Bu kişiler 25-60 yaş aralığında olup kendilerini eski müslüman, yeni dinsiz olarak niteliyor.Kitap ise bu on soruya verdikleri cevapları konu ediniyor. Kitabın sonunda cevaplardan ve istatistiklerden yola çıkarak editör arkadaş bir analizde de bulunmuş. Kitapta kendisine soru yöneltilenlerin bir çoğu ya ilahiyat mezunu yada imamhatip mezunu. Genele vurabileceğimiz şekliyle kitaptaki büyük çoğunluk dini uzantılı bir okuldan mezun. Kitabın ilk adını ve içeriğini duyunca bana vay be dedirten kısmı da buydu. İçerisinde öğretmen,imam, ilahiyat akademisyeninden tutun müftü kişiler de vardı. Aslında bu kitabı görünce heyecanlanmıştım. Çünkü burada sorulara verilen cevapları analiz edebilirsek aslında dinden kopuş eğilimine psikolojik bir bakışla bakıp bunu anlamlandırma ve bu eğilimin sebep-sonuç ilişkisini daha yakinen kavrama fırsatı bulacağımı düşünmüştüm. Ama kitabı okuyunca yanıldığımı anladım. Çünkü kitapta farklı kişiler de olsa hep konu edinilen kişilerde bir aydınlanma savaşcısı gibi bir hava var. Bu kitabın dini versiyonu yapılsa muhtemelen Allah'a hamdolsun bize o hidayeti nasip etti diyip atomu bölermişcesine bir hava verilip de dünyayı aydınalatıp kurtaracak o seçilmiş nefer gibi takılma içgüdüsü yada kibrine çok çok daha az rastlayacaktık. Aslında kitaptaki ortak nokta hepsinin kendisini bu tarzda gereksiz kasması. Sen bir lafız ile yapılabilecek bir iş yaptın.(İnanmıyorum demek dinden çıkmak için kafidir) Öyle aydınlık savaşçısı rolüne bürünmeye gerek yok. Ayrıca dinden çıkış için sunulan kendilerince sebeblerin bir çoğu kendilerinin yaptığı bir niyet okumasından ibaret. Kimisi gelir bana göre Muhammed rakip kabilesi olan Ümeyye kabilesine galip gelmek için peygamberlik
Video İnceleme
2023 1. kitabı
Mustafa Uysal Video olarak kanalda yer alıyor. youtu.be/ceLmOjB2F3o Hamdi Tayfur'un Dip Dalga Eski Müslümanlar, yeni desitler, ateistler, agnostikler... Ankara Okulu -Okurken çok eğleneceksiniz… İçinde acayip şeyler var. Dinden ve kitaplardan habersiz ilahiyatçılar göreceksiniz. -Tanrı rolünü oynamak isteyen imamlar… -Tanrıya geri zekalı diyen sonra da biraz aklı varsa anlaşırız diyen patolojik tipleri göreceksiniz… -Yaşadığı topluma ve ailesine nanik yapmayı ve kılçık atmayı seven tipleri göreceksiniz. -Hakikati ilk defa keşkfeden ve dünyanın en akıllı insanlarını göreceksiniz… -Dindeki en basit şeyleri bile bilmeyen dindarları göreceksiniz. -Çocukluğundan beri Kur’an üzerinde çalışmayı hobi edinenleri göreceksiniz… -İslam’dan çıkıp aydınlanmış ve Hristiyan olmuş tipler… İslam düzelmeyecek, bilim çok önemli ama Hristiyan olmuş :) -Panteist olanlar daha çok ilgimi çekti… -Kur’an’ı anlayarak okuyan herkes dinden çıkar, Kur’an dinden çıkma garantisi veriyor diyen veteriner… -Müslüman olmakla aptal olmak arasında fark yok, diyen ilahiyatçı tipler… Kitap sahiden bir dip dalganın habercisi mi yoksa köpük mü? Bu konuda kafam rahat. Dileyen dilediği gibi inanır veya dinden çıkar. Yeter ki insanlara baskı yapılmasın. Özgürce takılmalarını ve konuşmalarını destekliyorum. Hakaretleri değil tabi. İnsan insana konuşmaktan bahsediyoruz.
Din
2023 29. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2023 18:42
Kitabın ismi dip dalga çünkü bu dalga henüz görülemiyor. Erken dönem tasavvuf tarihi dersinde ilahiyat öğrencilerinden hocaya gelen sorular beni çok şaşırtmıştı. Çünkü problemli olduğunu düşündüğümüz şeyleri biz tevil etmiş yorumlamış kabul etmiş ve sindirmiştik. Bunun yanı sıra Garanik - Kırtas - Harra - Gadirihum gibi İslam tarihi ile ilgili konular bu öğrenciler tarafından bilinmediği halde ciddi bir sorgulama vardı. O zaman anladım deistleşme normal insanlarda değil daha çok imam hatip ve ilahiyat cephesinde yaşanıyor. Zira müslümanım diyen bir çok insanın hayatında din bu derece ciddi bir yer tutmuyordu. İşte kitap burada sadece dini ciddiye alan genelde İmam Hatip veya İlahiyat geçmişi olan kişiler üzerinde yapılmış olan anketin yayımlanması. Bu insanların dinden nasıl çıktıklarının hikayesi. Bu tarz bir merakınız varsa okuyabilirsiniz.