Demokrasi İçin Manifesto

Mart 2017
Kırmızı Kedi Yayınları

2020 105. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2020 12:07
21.yüzyılda Türkiye önemli bir eşikten geçiyor. Bu eşikten geçerken de bazı çarpıklıklar, haksızlıklar, yolsuzluklar ve nepotizm ülkenin en büyük sorunu haline geliyor. Demokrasi, tüm toplumun yönetime ve yönetmeye katılabilmesi iken, çoğunlukçu bir sistem oluşturuldu ve demokrasi sadece bir kavram olarak kaldı. Aslında demokrasi çok şey demektir fakat hiçbir şeydir. Evet evet günümüz sözde demokrasisi aynen bu şekildedir sadece isim olarak varlığını sürdürmektedir.
2020 10. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2020 21:25
2017 referandumu öncesinde yazılmış ve yapılacak anayasa değişikliğinin neleri tehdit ettiğini anlatan, kısa ve öz, fikirlerin örneklerle desteklendiği bir manifesto metni.
2017 5. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2017 21:15
Hatırlarım; ortaokul yıllarında "Demokrasi"nin tanımını kalıplaşmış şekilde verirlerdi: Herkes seçme seçilme hakkına sahip, oy çoğunluğunun yönetimi. Ezberler sınava girerdik, bunu yazdığımızda tam puan aldığımıza eminim ! Kafa az çok basmaya başladığında bu tanımların yetersiz olduğuna idrak başlıyor. Emre Kongar, küreselleşme dalgaları ile beraber demokrasinin konumunu incelikle anlatmanın yanında tarihten örnekler vererek (bknz. Hitler) aslında demokrasinin sadece sandığa indirgenemeyecek kadar mühim olduğundan ders niteliğinde dem vuruyor. Bize demokrasinin nasıl olması gerektiğini yine günümüzden örnekler vererek Demokrasinin "ne olmadığı" üzerinden anlatmayı seçiyor. Demokrasinin an itibariyle sadece 9 harfli yunan kökenli bir kelimeden öteye geçemediği bir zamanda,bize içini hakkıyla doldurmak için mücade etme çağrısında bulunuyor. Aslında böyle bir kitabın yazılmış olmasi bile başlı başına utanç kaynağıdır...
Tarih
2018 15. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2018 20:30
Emre Kongar her zaman toplumsal bakış açısı ve sosyo-politik görüşleriyle saygımı ve beğenimi kazanmış bir yazardır. Bu eserinde de gerçekten bir manifesto niteliğinde olan demokrasinin temelinin neler olması gerektiği ve bu günleri nasıl kazandığımızı ve bu kazandığımız değerleri her şeye rağmen tüm mücadelemiz ile korumamız gerektiğini dile getiriyor. Nazi Almanya'sı ve İran gibi örneklerle de hükümetin ve devletin aynı kavramlar olmadığını kavramları ve olguları birbiriyle karıştırmamamız gerektiğini önemle ve ısrarla öğütlüyor.
Puan vermedi·104 syf.·
2019 95. kitabı
16 Nisan 2017 referandumu öncesinde yayımlanan bu kitap ile Emre Kongar neden "hayır" denilmesi gerektiğini kendi gerekçeleriyle anlatmış. Almanya ve İran'da demokrasi kullanılarak demokrasinin nasıl yok edildiğini örnek olarak vermiş.
2021 91. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2021 18:20
Söylediği her bir cümlenin, her bir kelimenin altı özenle çizilmesi, ders olarak okutulması gereken bir yapıt Diren, üstat Emre Kongar'ın elinden dökülen . Tarım toplumundan bugüne değin yaşanan gelişimleri, dönüşümleri harika bir şekilde açıklayan, Türkiye özelinde ise bugün yaşadıklarımıza ayna tutan harika bir eser bırakmış ortaya. Aslında yazdıkları başkası okusun diye de değil dayanamadığı noktaları bir çığlık haline getirmiş. Öncelikle kendisi için yazmış kitabı. Demokrasilerin ne kadar kırılgan olduğunu, mücadele etmezsek her şeyimizin elimizden tereyağından kıl çeker gibi alınacağını göstermiş. Bu kadar az okunması bizim suçumuz. Karanlık içindeki bir mum Demokrasi için Diren eseri. 10/10. HERKES OKUMALI VE OKUTMALI, bugün neden bu hallere geldiğimizi anlamak için.
2020 34. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2020 18:27
Öncelikle Emre Kongar hocamıza bu değerli kitap için teşekkür ediyorum. Bazı yerlerde hocamız fazla sinirlense de ona hak vermemek elde değil. Türkiye'nin demokrasi konusunda ne durumda olduğunu eksiklerimizi ve bu hâle gelme nedenlerini gayet güzel açıklamış. Bu incecik kitap bazı kavramları tekrar sorgulamamı sağladı.
2018 7. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2018 00:00
Emre Kongar Hocamız, kısa fakat bilgi dolu bir eser daha kütüphaneme kazandırdı. Kendi adıma kısa bir kitap olması dolayısıyla uzun zamandır altını bu kadar çizdiğim satırlar, köşelerini bu kadar kırptığım sayfalar ve notlar aldığım bir kitap olmamıştı. * Hocamız: Demokrasinin tarihsel serüveni ve ülkemiz açısından seyri hakkında kısa ve öz bilgiler verirken toplumun içerisinde bulunduğu sosyolojik yapıdan da kesitler sunarak nerelerde ne hata yapıldığına ve bunun sonucunda günümüz de demokrasi'nin neden hala rayına oturmadığına dikkat çekmektedir. * İç ve dış kaynaklı gelişen durumların neticelerinin tespiti ile adeta nokta atışı yapmakta. * Özetle ülkeyi yöneten sağ partilerin ve özgürlükleri, demokrasiyi askıya alan darbelerin aynı zaman da her dönem en kullanışlı araç olan, "Din/tarım" toplumunun değerlerini kullanarak gücü elinde tutanların, demokrasi adına en büyük tehdit, tehlike olduğunu net bir dille ortaya koymaktadır.
2017 16. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2017 23:39
Güzel ülkemin, Güzel insanları... Farkında değil mısınız? Tek olabilmek için çoğunluğun oyunu istiyorlar... Çünkü demokrasiniz var. Kaybetmeyin... Demokrasiyle doğdunuz,yaşadınız ve yaşayınız. Kör doğan biri ne kaybettiğini bilemez. Fakat sonradan kör olan biri ne kaybettiğini bilir... Çocuklarımız belki anlamaz demokrasi onlar için tarih dersinde bir konudan ibaret olur. Fakat biz hangi yüzle demokrasiyi onlardan alırız...İncelemem siyasi falan değil! Turkiyenin sistemi hakkında yazılan bir kitap. Yazar anlatımı hoş falan diye boş kelimler kullanamam. Tabi ki fikrimi ve yorumumu katarak inceleme yapabilirim. Yakın bir zaman için iki ara bir derede olanlar. Özellikle kitabı alsın ve demokrat/demagog kavramları bilip ve tarihsel olayları okuyup karar versin. Keyifli okumalar...
2018 39. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2018 23:17
İran şahının devrilmesi ve Nazi Almanya’sı örnekleriyle zenginleştirdiği kısa ve öz bir şekilde demokrasinin neden bir türlü yolunda gitmediği, onu yoldan çıkartan nedenlerin anlatıldığı, sağ hükümet ve darbelerin özgürlük ve demokrasi için en büyük tehditler olduğu ve özellikle din/tarım toplumun değerlerinin nasıl kullanıldığı dincilik, mezhepçilik, etnikçilik ve terör eylemleri gibi bireysel hak ve özgürlükleri kısıtlayan ve bizi bölmeye götüren yanlışları anlatmakta. Kalemine sağlık.

Emre KongarYazar · 43 kitap
Prof. Reşit Emre Kongar (d. 13 Ekim 1941, İstanbul), Türk toplum bilimci. Babası, Şişli Terakki ve Pertevniyal Liseleri felsefe öğretmenlerinden İhsan Kongar, annesi ise yine Şişli Terakki Lisesi'nde bir süre felsefe öğretmenliği yapan, Zapyon Kız Lisesi felsefe öğretmeni Mesude Kongar'dır. İlk, orta ve lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde gören Kongar, 1958-1959 öğretim yılında fen şubesinden mezun oldu. 1963 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü, 1966 yılında da Michigan Üniversitesi Sosyal Çalışma Yüksek Okulu'nu, M.S.W derecesiyle bitirdi. 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Sosyal Çalışma Yüksek Okulu'nu kurdu ve buraya müdür olarak atandı.1981 yılı Temmuz ayında "Atatürk ve Devrim Kuramlar" adlı takdim teziyle Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nca profesörlüğe yükseltildi. 15 Şubat 1983 tarihinde, askerî rejimin üniversite konusundaki uygulamalarını protesto etmek için üniversiteden istifa etti. 1983-1987 yılları arasında Hürriyet gazetesinde danışmanlık, 1987-1991 yılları arasında ise KAMAR Kamuoyu Araştırma Şirketi'nde yöneticilik yaptı. 17 Nisan 1992 yılında Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı'na atandı. Kasım 1995'de bu görevini bırakıp Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeliğine geri döndü. 2001 yılında Cumhuriyet gazetesi yayın danışmanlığına atandı. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat bölümünde sosyoloji ile Türkiye'nin Toplumsal Yapısı dersi vermekte ve Mehmet Barlas'la birlikte NTV'de Yorum Farkı programını sunmaktadır.