Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diyanet Dergisi - Sayı 373 (Ocak 2022)

Diyanet Dergisi

Diyanet Dergisi - Sayı 373 (Ocak 2022) Gönderileri

Diyanet Dergisi - Sayı 373 (Ocak 2022) kitaplarını, Diyanet Dergisi - Sayı 373 (Ocak 2022) sözleri ve alıntılarını, Diyanet Dergisi - Sayı 373 (Ocak 2022) yazarlarını, Diyanet Dergisi - Sayı 373 (Ocak 2022) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öte yandan, bilumum materyalist düşüncelerin genetiğin de ise "hayatın anlamsız oluşu" iddiası vardır. Bu iddianın yaygınlık kazanmasında; dine kayıtsızlık, aşırı sübjektivizm, ahlaki alanda aşınmışlık, bireyciliğin kutsanması, ölüm duygusundan kaçış, hazza dayalı öğretiler ve semavi dinlerin getirdiği değerlere karşı meydan okuma etkili olmuştur.
"Garb'ın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar; Benim îman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir îmânı boğar, 'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?"
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy
Reklam
"Ah o yirminci asır yok mu o mahluk-i asil, Ne kadar gözdesi mevcûd ise, hakkıyle sefîl, Kustu Mehmedciğin aylarca durup karşısına, Döktü karnındaki esrâri hayâsızcasına. Maska yırtılmasa hâlâ bize âfetti o yüz... Medeniyyet denilen kahbe, hakîkat, yüzsüz."
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy
"Öyle maymun gibi, taklide özenmek bilmez; Hiss-i milliyyeti sağlamdır onun eksilmez. Garb'ın almışsa herif, ilmini almış yalnız, Bakıyorsun: eli san'atlı, fakat, tırnaksız!" Bir kanaat da şudur: Sırrı-i terakkinizi siz, Başka yerlerde taharriyle heveslenmeyiniz Onu kendinde bulur yükselecek bir millet; Çünkü her noktada taklit ile sökmez hareket."
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy
Hep iyilik ve güzellikleri gören, kötülük ve çirkinlerden sarfınazar edenler ne saadetli insanlardır!
Ayıp Örtmede Gece Gibi Olmak
İnsan nefsi bazen de kendini temize çıkarmak için başkalarının hata ve kusurlarından dolayı kınama yoluna gidebilir. Bir hadis-i şerifinde: "Müslümanlara eza vermeyin, onları kınamayın, kusurlarını araştırmayın. Zira kim Müslüman kardeşinin kusurunu araştırırsa Allah da kendisinin kusurlarını araştırır. Allah kimin kusurunu araştırırsa onu, evinin içinde bile olsa rüsva eder."
(Tirmizi, Birr, 85.)
Reklam
Hataları ve ayıpları örtmek, onları görmezden gelmek şeklinde anlaşılmamalıdır. İnsan, gördüğü yanlışlıkları ve eksiklikleri "emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-münker" vazifesinin bir gereği olarak elbette dile getirebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken üsluptur. İnsanlara hatalarını onları rencide etmeden, kınamadan, ayıplamadan, nezaketle söylemek uygundur.
Kibirlenmek, kâfirlerin en temel niteliğiydi. Asırlar geçse de inkârcının kibri bakiydi.
Hayat "zafer" değil "sefer"dir. Zaferi önemseyen insanlar, maddi olanın peşinden koşarlar. Seferi önemseyen insanlarsa manevi olanın, oluş ve tekamülün peşinden koşarlar. İnsanı insan kılan şey, yolda olduğunun bilincinde olması, hayatı bir bütünlük duygusuyla yaşaması, maddi olanı bütünüyle elinin tersiyle itmemesi ama asıl olanın ruhun arayışı olduğunu fark etmesidir.
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.