Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dogma ve Sosyoloji

Ali Demirsoy
İnsanoğlu insani özellikler kazandıktan bu yana şu ya da bu şekilde, çaresizliğini giderebilmek dogmaya sığınmıştır. Böylece rahatladığını düşünmüştür. Ancak dogma, kanıtlanabilir; gözlenebilir; sayılabilir; ölçülebilir; tartılabilir ve tekrarlanabilir unsurlardan oluşmadığı için her toplum kendi mitini yaratmıştır. Ancak dogma, çıkara, siyasi beklentilere alet edindiği için de zaman içinde toplumları yönlendiren acımasız bir silaha dönüştürülmüştür. Aynı küreyi paylaşan insanoğlu, yüzlerce din (bugün 20.000 din olduğu varsayılır), binlerce Tanrı (en az 5.000) yaratmıştır. Acaba hangisi daha iyidir ve doğrudur? Bunu hiç kimse yanıtlayamaz. Ancak sosyolojik yapılanmayı büyük ölçüde etkilediği için biz bir bölgeye egemen olan dogmanın sonuçlarını sosyolojik yapılanmadaki yapıcı ve yıkıcı etkilerinden dolaylı olarak görebiliyoruz. Her iki konu da bir kitapçık ile açıklanacak konular değildir. Aslında bu iki başlık altında insanlık tarihi yatıyor desek abartmamış oluruz. Ancak böyle bir kitap serisinde bu iki konuya değinmeden geçme herhalde gözlerimizi bir şeylere kapatmak olacaktı. Ancak bu iki konunun bu kitapla bağlandığını düşünmeyin. Ülkemiz ve bulunduğumuz coğrafyanın dogma ile daha çok alış verişi olacağını, dolayısıyla sosyal fırtınaların kopacağını söylemenin ve yazmanın ciddiye alınması gerektiğini söyleyebiliriz. Yen bir dünya çok yakında kurulacağa benziyor; milletler ve insanlar bu yeni düzende hak ettikleri yerleri alacaktır. Bu kitapta yazılı olanlar hakkında siz de gördüklerinizi ve bildiklerinizi, dogmanızdan arınarak masanın üzerine koyup düşünürseniz, ileride (çok uzak bir gelecekte de değil) alacağınız hasarı biraz gidermiş olabilirsiniz. Yaşandıkça yazılı olanları bire bir yaşayacaksınız.
Yazar:
Ali Demirsoy
Ali Demirsoy
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 370Basım Tarihi: Ekim 2021Yayınevi: Sarmal Kitabevi
ISBN: 9786257647687Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
370 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Dogma ve Sosyoloji
Ali Demirsoy'un özgeçmişine baktığınızda böylesine bir bilim insanının yaptıkları ile gurur duyuyorsunuz. Lakin son 20 yılda ülkenin siyasi atmosferi insanları, inançları ve düşüncelerinden dolayı ayrıştırıp kutuplaştırdığı için Ali hocanın bilgi ve birikiminden de gerektiği gibi faydalanamadık. Pandemi sonrası eğitim, sosyoloji ve politika gibi alanlarda eleştirel yazılarını yoğunlaştırdı. İşte bu kitabında da insanoğlunun cehaletinden, cehalet dolayısıyla sığındığı dogmalardan bahsediyor. Türk toplumuna ayna tutuyor. Tabi Ali hoca kemalist ve laik bakış açısıyla olması gereken ideal toplumu anlatıyor. Nerede yanlışlar yapıyoruz, bunları tarihi süreçlerine değinerek açıklıyor. Başka ülkelerde yaşadığı süreçte edindiği izlenimleri Türkiye ile karşılaştırarak dünü, bugünü ve yarını mukayese ediyor. Bir aydın hassasiyetiyle ülkenin geldiği içler acısı duruma sitem ediyor.
Dogma ve Sosyoloji
Dogma ve SosyolojiAli Demirsoy · Sarmal Kitabevi · 20219 okunma
Reklam
370 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Türkiye 'deki toplumsal yapının damarlarına kadar girip, bunu politikadan , dine bakış açısına, eğitim sistemine ve sanata bakışına kadar derinlemesine inceleyen bir eser olmuş. Prof.Dr. Ali Demirsoy'un evrimle ilgili kitaplarını okumuştum daha öncesinde. Orada da Türkiye'nin toplumsal yapısı hakkında bir kaç öğretici yazısı bulunmuştu. Bu kitabın sinyalleri o zamandan atılmış sanırım.Alanı olmamasına rağmen sosyolojik yapıyı çok güzel resmetmiş. Okurken hiç sıkılmadım diyebilirim. Gelecek nesillere adadığı bu kitabı tüm gençlerin okumasını dilerim.
Dogma ve Sosyoloji
Dogma ve SosyolojiAli Demirsoy · Sarmal Kitabevi · 20219 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.